Luvo Manyonga sai 30-vuotispäivänään neljän vuoden dopingpannan – sisar haluaa hyppääjän päihdeklinikalle - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Päihdekoukussa vuosia rypenyt maailmanmestari sai neljän vuoden dopingpannan – sisar esitti koskettavan pyynnön

Etelä-Afrikan Luvo Manyonga jäi vuonna 2012 kiinni huumeiden käytöstä, ja perjantaina hänelle langetettiin neljän vuoden kilpailukielto.

Kesällä 2018 Luvo Manyonga juhli voittoa Timanttiliigan osakilpailussa Roomassa.­

10.1. 12:53

Perjantai 8. tammikuuta ei ollut onnen päivä pituushypyn maailmanmestarille Luvo Manyongalle. Etelä-Afrikkaa edustava pituushyppääjä täytti 30 vuotta, mutta täytekakun sijasta juhlapöydälle asetettiin toisenlaista kakkua.

Yleisurheilun eettisistä asioista vastaava Athletics Integrity Unit (AIU) langetti Manyongalle neljän vuoden kilpailukiellon, koska pituushyppääjä oli vältellyt dopingtestaajia kolme kertaa vuoden aikana. Rangaistuksen pituudeksi määriteltiin neljä vuotta, koska Manyongalla oli takanaan aiempi dopingtuomio.

Hän antoi vuonna 2012 kilpailun yhteydessä testinäytteen, josta löytyi meta-amfetamiinia. Tuolloin hän sai 18 kuukauden kilpailukiellon. Manyonga myönsi olevansa riippuvainen huumeista ja lupautui menemään hoitoon päihdeklinikalle.

Manyonga tuli tutuksi suomalaisille jo kymmenisen vuotta sitten, sillä hän kilpaili ahkerasti maassamme vuosina 2010–2011. Heinäkuussa 2011 hän hyppäsi Jämsässä ennätyksensä 826.

Kärsittyään kilpailukieltonsa Manyonga palasi menestyksekkäästi kansainvälisille areenoille. Hän pomppi Rio de Janeiron olympiakisoissa hopealle tuloksella 837. Vielä hurjemmaksi hän äityi vuotta myöhemmin Lontoon olympiastadionilla. Eteläafrikkalainen voitti MM-tittelin hypättyään 848. Samalla kaudella syntyi myös miehen ennätystulos 868.

Syksyllä 2019 hän puolusti maailmanmestaruuttaan Dohassa, mutta joutui tyytymään neljänteen sijaan tuloksella 828. Tuloskunnon heikentymisen taustalla oli päihdeongelma. Guardianin mukaan Manyonga myönsi vuonna 2017 olevansa addiktoitunut päihteisiin.

– Yritän kaikkeni välttääkseni kierteen uusiutumisen.

Hän sanoi, ettei käytä alkoholia eikä käy baareissa.

– Haluan keskittyä tähän hetkeen, mikä on riippuvaisuudesta parantuvalle kaikkein tärkein asia, Manyonga sanoi.

Vuonna 2020 hyppääjän ongelmat jatkuivat. Etelä-Afrikan lounaisosassa sijaitsevassa Paarlin kaupungissa kasvanut Manyonga pidätettiin, koska hän joi alkoholia julkisella paikalla. Lisäksi hän rikkoi koronan takia asetettua ulkonaliikkumiskieltoa.

Hyppääjä antoi joulukuussa 2020 South African Sunday Timesille haastattelun, jossa hän kielsi sortuneensa uudelleen huumeisiin. Hieman myöhemmin Manyongan sisar vetosi julkisesti veljeensä, jotta tämä palaisi päihdeklinikalle hoitamaan ongelmaansa. Sisar toivoi, että Manyonga saisi elämänsä jälleen raiteilleen ja täyttäisi siten heidän edesmenneen äitinsä tahdon.

Manyonga on neljäs yleisurheilun maailmanmestari, joka on tuomittu kilpailukieltoon testipakoilun vuoksi vuoden 2017 jälkeen. Aikaisemmin AIU on lätkäissyt pannan kenialaiselle Elijah Manangoille, bahrainilaiselle Salwa Eid Naserille ja yhdysvaltalaissprintterille Christian Colemanille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?