Tero Pitkämäen perheen päivähoito­järjestelyistä nousi kohu Ilmajoella – kunnanjohtajalta vaaditaan selitystä

Ilmajoella on syntynyt kohu pitäjän oman pojan, mestarikeihäänheittäjä Tero Pitkämäen perheen päivähoitojärjestelyistä. Vyyhti lähti purkautumaan Seinäjokinen-lehden jutusta, ja siitä uutisoi aiemmin myös Yle.

Tero Pitkämäki ja Niina Kelo seurasivat Tour de Skin osakilpailua Val di Fiemmessä 3. tammikuuta 2020.

5.1.2021 18:54 | Päivitetty 5.1.2021 19:22

Tero Pitkämäen ja hänen puolisonsa Nina Kelon kolme lasta ovat käyneet Ilmajoen kunnan tekemän ostopalvelusopimuksen ansiosta yksityisessä liikuntapainotteisessa päiväkodissa Seinäjoella.

Seinäjokinen-lehti on uutisoinut kunnan maksaneen vuosina 2016–19 Pitkämäen lasten päivähoitomaksuja 34 185,40 euron edestä.

Viime syksynä järjestely purettiin.

Kohussa on kaksi haaraa, päivähoitojärjestely sinänsä sekä se, että Pitkämäki ja Kelo ovat kyseisen Päiväkoti Jump Oy:n pienomistajia ja Pitkämäki nykyisin myös hallituksen jäsen.

– Meillä on kummallakin prosentin osuus, joten ei sillä kyllä mitään lippua salkoon nosteta, Tero Pitkämäki kertoo IS:lle.

– Vaikka itse hommaisin sinne kymmenenkin lasta, puhuttaisiin satasista, mitä se meitä hyödyttäisi euroja, ihan nappikauppaa taloudellisesti.

– Rahamielessä sitä ei missään nimessä ajateltu, siitä ei ole hyödytty rahallisesti mitään.

– Alun perin sijoitimme Duudsonien aktiviteettipuistoon, joka meni konkurssiin.

– Siihen sijoitettiin, ja siitä eriytettiin osa sijoituksista päiväkotihommaan, alunperin emme sijoittaneet päiväkotiin, mutta saimme nimellisen vähän reilun prosentin osuuden, Pitkämäki kertoo.

Ilmajoen kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski on luvannut kertoa perjantaina kunnanhallituksen jäsenille, miten Pitkämäkien kanssa on aikoinaan sovittu.

Ilmajoella on kyselty kirjallisen sopimuksen perään. Sopimus on tämän hetkisten tietojen perusteella ollut suullinen.

Pirttikoski kertoo IS:lle, ettei tiennyt Pitkämäen ja Kelon omistuksesta päiväkodissa.

– Ei se ollut tiedossa, vasta nyt olen kuullut.

Hän sanoo, ettei voi kommentoida, olisiko tiedolla ollut vaikutusta tehtyyn päätökseen.

– Emme tuoneet sitä silloin esiin, ei tajuttu sanoa. Emme ajatelleet, että sillä olisi ollut merkitystä, Pitkämäki sanoo.

– En tiedä, olisiko se muuttanut mitään.

Pirttikoski kertoo olleensa henkilökohtaisesti mukana sopimassa järjestelystä. Paikalla oli myös vastuuvirkamies.

– Tällaiset asiat ovat meillä varhaiskasvatuksen johtajan Eveliina Nokua-Keisanen vastuualuetta, mutta vuosien mittaan on tullut tilanteita, joissa kunnanjohtaja on mukana, vaikka joku erikoinen tilanne.

–  Niin, että ei tässä mitään poikkeuksellista tai erityistä ole, Pirttikoski vakuuttaa.

– Ostopalvelusopimuksia on tehty muitakin 10–15 vuoden aikana ja myös muiden toimijoiden kanssa.  Varhaiskasvatusjohtajalla on hallintosäännön puitteissa oikeus ostaa palveluita.

Varhaiskasvatusjohtaja Nokua-Keisanen tukee kunnanjohtajaa.

Hän sanoo, ettei kunnanjohtajan läsnäoloon palaverissa liittynyt mitään arjesta poikkeavaa eikä hän kokenut, että olisi tullut jotenkin johdatelluksi saati painostetuksi.

– Ei missään nimessä, ihan normaali käytäntö meillä, että jutellaan, ja on hän läsnä usein muidenkin toimialojen palavereissa.

Ostopalvelupäätöksen tai myönnetyn palvelusetelin perusteet eivät ole julkisia.

– En voi sisältöä kommentoida, Pirttikoski sanoo.

Pitkämäkeä vaitiolovelvollisuus ei sido.

– Luulen, että peruste oli, että puolisoni Nina aloitti silloin siinä päiväkodissa työt ja meillä oli silloin yksi lapsi ja toivoimme, että hän voisi mennä samaan paikkaan, koska se helpottaisi kovasti meidän arkea.

– Itse kilpailin siihen aikaan vielä paljon ulkomailla, joten tämä järjestely kevensi lastenhoidon kuormaa ja sain tehtyä omaa uraani.

– Se varmaan oli yksi syy, miksi kunta sen meille myönsi, Pitkämäki sanoo.

Joukko ilmajokelaisia kuntapoliitikkoja haluaa nyt selvitystä sopimuksesta: mitä, miten ja miksi on sovittu.

”Lapset on sijoitettu Pitkämäen osittain omistamaan päiväkotiin. Lehtitietojen mukaan tähän on kulunut Ilmajoen kunnan rahaa yli 30 000 euroa”, kristillisten kunnanhallituksen jäsen Juhana Lähdesmäki kommentoi Ylellä.

Hän kysyy, miksi ilmajokelaisia lapsia on sijoitettu ostopalveluna Seinäjoelle, kun kunnan omissakin päiväkodeissa olisi ollut tilaa.

Lähdesmäen lukujen lähde on Seinäjokinen-lehti.

Liikuntapainotteinen Päiväkoti Jump Oy sijaitsee Seinäjoen Ideaparkissa, Duudsonit-aktiviteettipuiston vieressä.

Seinäjokinen-lehden mukaan eräillä muillakin ilmajokisilla perheillä olisi ollut halua saada lapset hoitoon Seinäjoelle, mutta se ei ollut onnistunut.

– Nämä ovat vanhoja asioita jo. Paljon on muuttunut, kuten tullut lisää päivähoitopaikkoja, Ilmajoen varhaiskasvatusjohtajana vuodesta 2016 toiminut Nokua-Keisanen sanoo.

Viime syksystä lähtien Pitkämäet ovat maksaneet hoidosta Jumpissa itse.

Lisätty Tero Pitkämäen haastattelun kommentteja klo 19.25.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?