Keuhkonsiirto pelasti Tuija Helanderin elämän: ”Olen saanut lotossa päävoiton” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Keuhkonsiirto pelasti Tuija Helanderin elämän 20 vuotta sitten – kertoi tuntemuksistaan: ”Olen saanut lotossa päävoiton”

Keuhkonsiirto pelasti Tuija Helanderin elämän 20 vuotta sitten.

Tuija Helander nauttii lenkkeilystä metsässä.­

10.11. 11:05

Entisellä huippu-urheilijalla Tuija Helanderilla todettiin ilmarinta vuonna 1986 vasemmassa ja vuonna 1988 oikeassa keuhkossa.

Hänellä todettiin erittäin harvinainen keuhkokudoksen sairaus lymfangioleiomyomatoosi eli LAM keväällä 1991. Hänen hengityskapasiteettinsa heikkeni tasaisesti. Helander, 59, käytti happiviiksiä vuoden 1995 jälkeen viisi vuotta.

– Oli hirveä shokki kuulla, että minulla on keuhkosairaus, joka etenee tukehtumiseen ja kuolemaan, hän sanoi IS:n haastattelussa keväällä 2018.

Helanderille luvattiin elinaikaa 5–15 vuotta – ellei hänelle tehdä keuhkonsiirtoa.

– Sen viikonlopun vietin kotona hautajaiset mielessäni.

Keuhkonsiirto pelasti hänen elämänsä 20 vuotta sitten.

– Hengittämisen helppous edelleen jokapäiväinen ilon aihe. Olen saanut lotossa päävoiton. Kiitos siitä suomalaiselle hyvinvointiyhteiskunnalle ja lääketieteelle, Helander sanoi Munuais- ja maksaliiton tiedotteessa.

Helander on palannut keuhkonsiirron jälkeen urheilun pariin elinsiirron saaneiden ja aikuisurheilijoiden kisoissa. Hän on menestynyt pikamatkoilla sekä pituus- ja korkeushypyssä.

– Nykyisin olen silti enemmän kuntourheilija. Nautin lenkkeilystä metsässä ja hyötyliikunnasta, erityisesti lumitöistä ja haravoinnista.

Helander kuuluu koronaviruksen kriittisimpään riskiryhmään.

Helander valmentaa viittä nuorta naisjuoksijaa.

– Valmennus pitää huolen siitä, että minunkin tulee liikuttua monipuolisemmin, kun teen valmennettavieni kanssa pikajuoksu- ja hyppelyharjoituksia ja kuntopallon heittoja.

Helanderin päälaji oli hänen aktiiviurallaan 400 metrin aitajuoksu. Hän sijoittui MM-kisoissa viidenneksi vuonna 1987 ja vuoden 1984 olympialaisissa seitsemänneksi. Helander saavutti Kalevan kisoissa 12 mestaruutta 1977–1990.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?