Leo-Pekka Tähti seurustelee nykyään espanjalaisen Merchen kanssa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kuva: Leo-Pekka Tähdellä uusi rakas – tässä on espanjalainen Merche! Näin parin suhde alkoi

Leo-Pekka Tähti seurustelee nykyään espanjalaisen naisen kanssa.

Leo-Pekka Tähti kertoo tapaamisestaan Merche-rakkaansa (oik.) kanssa myös painotuoreessa elämäkerrassaan.

17.10.2020 9:24

Ratakelauksen viisinkertainen paralympiavoittaja ja Vuoden urheilija 2016, Leo-Pekka Tähti, on löytänyt rinnalleen uuden rakkaan. Tähti, 37, seurustelee espanjalaisen Merchen kanssa.

Viime marraskuussa esitetyssä Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa Tähti kertoi hankaluuksistaan ihmissuhderintamalla. Huippu-urheilija sanoi Maria Veitolalle, että hän oli aiemmin elämässään tullut torjutuksi siksi, että istuu pyörätuolissa. Tähdellä on synnynnäinen paraplegia, selkäydinvamma.

Ohjelman kuvaushetkellä, kesällä 2019, oli kuitenkin myös kytemässä jotain uutta. Tähti kertoi Veitolalle, että hänen elämässään oli ”erityinen kaveri”, jonka kanssa oli ”jotain pientä”. Jostain pienestä on sittemmin kasvanut onnellinen seurustelusuhde.

– Olemme seurustelleet Merchen kanssa 1,5 vuotta, Tähti kertoo Ilta-Sanomille.

Leo-Pekka Tähti kertoo tapaamisestaan Merche-rakkaansa (oik.) kanssa myös painotuoreessa elämäkerrassaan.

Syy Tähden ja Merchen kohtaamiselle on tiistaina ilmestyvä elämäkerta: Leo-Pekka Tähti (Tammi). Teoksen kirjoittajat, porilaistoimittajat Harri Laiho ja Juha Luotola olivat keväällä 2019 tapaamassa Tähteä Espanjan Auringorannikolla, jossa ratakelaaja viettää talvensa.

Kirjoittajat tutustuivat paraurheilijan elämään ja harjoitteluun. Reissun viimeisenä päivänä kolmikko suuntasi illalliselle. Tähdellä oli seuraavan päivänä vapaata, nautittiin muutama cerveza, por favor, ja siitähän se ajatus sitten lähti.

– Pakotettiin ”Lepe” baariin, Laiho muotoilee.

Laiho ja Luotola ovat oman määritelmänsä mukaan ”keski-ikäisiä miehiä”. Ja niin kuin keski-ikäisille usein käy, vauhti alkoi painaa määrätyssä kohdassa iltaa. Teki mieli lähteä nukkumaan.

– Yritettiin saada Lepe pois, että eiköhän lähdetä, Laiho kertoo.

– Mutta Lepellä oli vielä vauhti päällä... Luotola jatkaa.

– Ei lähdetä mihinkään! Ilta on vasta alussa, Tähti kertoo vastanneensa.

– Sinne jäi Lepe ja hyvä, että jäi. Hänkin sai tästä kirjaprojektista jotain, Luotola tuumaa.

Tähti sai uuden kumppanin. Hän oli löytänyt yökerhon punaisesta ja lämpimästä sangriausvasta Merchen.

Leo-Pekka Tähden elämäkerta julkaistiin lauantaina.

Ensitapaaminen kehittyi vuoden mittaan seurusteluksi. Jo viime maaliskuussa, noin vuosi tapaamisen jälkeen, pari joutui yhdessä kovaan paikkaan. Koronapandemia vyöryi Eurooppaan. Espanjassa suljettiin koko yhteiskunta.

Tähti päätyi viettämään lockdownia tyttöystävänsä kämppään, joka oli 20-neliöinen studioasunto. Ulko-ovi aukesi suoraan kadulle. Terassia tai takapihaa ei ollut.

– Se rupesi syömään miestä jossain vaiheessa, Tähti myöntää.

Espanjassa karanteeni säädettiin 15 päivän sykleissä. Niitä kertyi monia putkeen. Yhteensä pariskunta oli jumissa asunnossaan noin yhdeksän viikkoa.

– Se tuntui loputtomalta. Aina kun alkoi odottaa, että lockdown loppuu ja päästään pihalle, tuli 15 päivää lisää. Kyllä se oli parisuhteen koetinkivi.

Kaksikko löysi uuden rytmin. He nukkuivat myöhään ja söivät pitkään aamiaista. Vaikka Tokion paralympialaiset siirrettiin vuodella eteenpäin, oli treenattava. Tähti painoi menemään kelausrullien päällä. Hiki lensi, maisema ei vaihtunut.

Mitä puolisosi ajatteli, kun mestari jyräsi rullilla 20 neliön asunnossa?

– Hän teki omia treenejään jumppavideon avulla vieressäni. Mutta rullista lähtee hirveä meteli eli naapurit kyllä tiesivät, mitä siellä tapahtuu.

Treeniä seurasi ruokailu, Netflixin katselu ja videopuhelut koti-Suomeen.

– Välillä tuli kliimaksi: käytiin kaupassa! Tähti nauraa.

Pari kesti haasteen, vaikka Merche menetti välillä työnsä, ja molemmat olivat henkisesti lujilla.

– Tuimme toinen toistamme. Oli helppoa olla toisen kanssa. Jos oli huono päivä, ei tarvinnut selitellä, koska toinen ymmärsi tilanteen. Uskon, että koetinkivi teki suhteellemme hyvää, Tähti arvioi.

Rakkaus tai sen loppuminen oli yksi syy, miksi Tähti halusi julkaista elämäkerran.

– Olen käynyt yhden kerran naimisissa, avioliiton satamassa, mikä oli hyvä tuoda esiin kirjassa. On merkittävä asia, jos menee naimisiin ja se on jollain tapaa läsnä elämässä aina, Tähti kertoo.

Tähti oli avioliitossa Sandra-vaimonsa kanssa vuodet 2015–18. Linnan juhlissakin nähdyn parin yhteinen taival päättyi eroon.

Kaksi muuta syytä kirjaprojektille olivat urheilu-uran läpikäynti ja Tähden ”roisimpi puoli”:

– Kun lähdetään viihteelle, ei jarrutella.

Päättyneet tarinat ovat nyt kirjoissa ja kansissa. Uusi, toivottavasti onnellinen luku saa alkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?