Leo-Pekka Tähti on vahva kuin härkä. - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kirja: Näin kovat raudat Leo-Pekka Tähti nostaa penkiltä – ”Ei enää maksimivoimaa”

Leo-Pekka Tähti kertoo elämäkerrassaan voimaharjoittelusta.

Merkittävä osa Leo-Pekka Tähden komean mitalikokoelman vaatimasta työstä on huhkittu raakojen rautojen parissa.

17.10.2020 7:17

Kenenkään Leo-Pekka Tähden käsivarret ja yläkropan nähneen ei tarvitse arvuutella, onko kyse kovan tason urheilijasta.

Punttisalit ovat jo parikymmentä vuotta olleet porilaiselle tuttuja paikkoja, kun hän on kehittänyt sekä maksimaalista voimaa että lihaskestävyyttä.

Tähti kertoo tiistaina ilmestyvässä elämäkerrassaan myös isoja kansanjoukkoja kiinnostavan yksityiskohdan eli penkkipunnerrusennätyksensä. Leo-Pekka Tähti -nimisessä (Tammi), toimittajien Harri Laihon ja Juha Luotolan kirjoittamassa teoksessa viisinkertainen paralympiavoittaja ja Vuoden urheilija kertoo 56-kiloisena pukanneensa penkiltä 122,5 kiloa, hieman yli kaksi kertaa oman painonsa.

Huomionarvoista tuloksessa on tietysti se, että Tähti on ollut ikänsä pyörätuolissa synnynnäisen alaraajahalvauksen eli paraplegian takia. Näin hän ei saa penkkipunnerruksessa minkäänlaista apua ja tukipistettä jaloistaan.

Tähden tulosta voikin enemmän verrata sotilaspenkkipunnerrukseen, jossa nostetaan jalat ilmassa, kun perinteiseen penkkipunnerrukseen.

Tähti kertoo kirjassa, että kyseinen ennätystulos on jo vanha ja jäänee ikuiseksi.

– Junnaamme pienillä painoilla emmekä tee enää maksimivoimaa, hän kertoo valmentaja Juha Flinckin suunnittelemasta harjoitusohjelmasta.

Pyörätuolikelaustuloksille olennaisempi voimaharjoitusmuoto on niin kutsuttu kelauspenkki, jossa ote tangosta on vain 21 sentin levyinen. Helmikuusta 2003 maaliskuuhun 2004 Tähden ennätys nousi 63:sta 92 kiloon – ja samaan aikaan hän laittoi suoritustasollisesti nupit kaakkoon. Ensimmäinen paralympiakisojen jackpot tuli juuri 2004 Ateenassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?