Mikaela Ingberg on ehdolla huippupestiin - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Keihäslegenda Mikaela Ingberg on ehdolla huippupestiin – valinta olisi historiallinen

Kolmen arvokisamitalin urheilija olisi ensimmäinen nainen näin korkeassa yleisurheilun valmennusvirassa.

Mikaela Ingberg rikkoisi suomalaisessa yleisurheilussa lasikaton, jos hänet valittaisiin valmennuspäälliköksi.­

16.9. 14:10

Vaikka naiset ovat suomalaisessa yleisurheilussa erittäin näkyvissä rooleissa kilpakentillä ja enemmistönä lajiin tulevista harrastajista, yksi lasikatto on vielä rikkomatta lajissa, joka alkoi tuoda Suomeen kansainvälistä menestystä jo 1900-luvun alussa.

Nyt se on kenties vihdoin särähtämässä sirpaleiksi, sillä keihäslegenda Mikaela Ingberg, 46, on ykkösehdokas myöhemmin syksyllä nimitettäväksi Urheiluliiton valmennuspäälliköksi.

Näin korkeaan valmennustehtävään ei koskaan aiemmin Urheiluliitossa ole valittu naista.

– Olen erittäin kiinnostunut ja myös kertonut kiinnostuksestani Urheiluliitolle, Ingberg vahvisti Ilta-Sanomille keskiviikkona.

Hän on keskustellut asiasta valintaprosessista päävastuun kantavan kaksikon eli toimitusjohtaja Harri Aallon sekä uuden valmennus- ja koulutusjohtajan Jarkko Finnin kanssa.

– Urheiluliitto on ehkä ollut tässä (nais)asiassa hieman konservatiivinen linnake, mutta saa nähdä, tuleeko siihen nyt muutos, naurahti Ingberg.

Hän painotti kuitenkin, ettei suhtaudu valintaan kuin se olisi millään tavalla hänelle varmaksi pedattu.

Naisehdokkaiden takana on kuitenkin myötätuulta.

Ingbergiä on usealla suulla kannustettu hakemaan tehtävää. Samoin kehotettiin ex-juoksija, valmentaja Petra Stenmania. Ingbergin pitkäaikainen ystävä päätti kuitenkin perhesyistä olla hakematta, vaikka työnkuva kiinnosti.

Urheiluliiton huippuvalmennustehtävien uudessa työnjaossa valmennuspäällikkö hoitaa Finnin lähialaisena kenttätason töitä.

Hän on jatkuvassa kontaktissa edustusurheilijoihin, vastaa leiritystoiminnasta ja arvokisaprojekteista. Finni ja Ingberg edustivat Suomea samassa EM-kisajoukkueessa Helsingissä 1994.

– Juuri tämä lähikontakti urheilijoihin ja huippu-urheilun ytimeen on se, mikä minua työssä kiinnostaisi. Haluan tehdä töitä kädet savessa, Ingberg sanoo.

Hän lopetti jokin aika sitten määräaikaisen työnsä johtaja–valmentajana Vaasanseudun urheiluakatemiassa, jossa työskenteli runsaat kaksi vuotta.

Sitä ennen Ingberg oli puoli vuosikymmentä Olympiakomitean huippu-urheiluyksikössä asiantuntijatehtävissä.

Hän suoritti 2013–14 Kuortaneen urheiluopistolla valmentajan ammattitutkinnon entisille huippu-urheilijoille suunnatulla kurssilla, jolle osallistuivat myös mm. Tuomas Sammelvuo, Olli-Pekka Karjalainen ja Pirjo Muranen.

Työhistoriasta ja koulutuksesta valinta ei siis jää kiinni, saati urheilumeriiteistä.

Komea edustusura toi kolme arvokisamitalia, joista viimeistä Mikaela Ingberg juhli Münchenin olympiastadionilla järjestetyissä EM-kisoissa 2002.­

Tapio Korjuksen valmentama, äidinkielenään ruotsia puhuva Ingberg saavutti MM-kisoissa 1995 sekä EM-kisoissa 1998 ja 2002 pronssimitalin. Kolmen arvokisamitalin saalis on suomalaisista naisheittäjistä historian suurin.

Lisäksi Ingberg oli 15 vuoden arvokisaurallaan, 1994–2009, kolmesti MM-kisoissa sijoilla 4–6. Hänen 15 arvokisamatkastaan peräti 11 huipentui loppukilpailussa; Ingbergiä pidettiinkin erityisen kovapäisenä kilpailijana. Vanhaa, 1997 sivuun pantua keihäsmallia hän nakkasi 67,32, uutta parhaimmillaan 64,03.

Seitsemän SM-kullan vaasalaisen ura päättyi harjoitustilanteessa tulleeseen vaikeaan olkapäävammaan 2010.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?