Suomi-Ruotsi-ottelu: Taloudellinen tulos ”kova torjuntavoitto” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tällainen oli kiistellyn Suomi-Ruotsi-ottelun taloudellinen tulos – ”Pistää tietysti miettimään”

Urheiluliitto otti kovista rajoituksista huolimatta Ruotsi-maaottelusta taloudellisen torjuntavoiton. Normaalina vuonna tulos olisi ollut moninkertainen.

Santtu Heikkinen (vas.) onnitteli Ruotsin puolimaileritähteä Andreas Krameria Ratinassa koronatyyliin toissa viikonloppuna.­

16.9. 13:35

Yleisurheilun perinteinen, jo sadan ikävuoden rajapyykkiä lähestyvän Ruotsi-maaottelun järjestäminen (5.-6. syyskuuta) oli tällä kertaa harvinaisen kireällä koronapandemian aiheuttamien matkustusrajoitusten, varotoimien ja kalliiden erikoisjärjestelyjen takia.

Osa Urheiluliiton hallituksesta olisi halunnut heittää pyyhkeen kehään jo heinäkuussa ja neuvotella ensivuotisen, Ruotsin järjestettäväksi sovitun maaottelun Suomeen.

Lopulta ruotsalaiset kuitenkin saapuivat kilpailemaan Tampereelle toissa viikonloppuna oloihin, joissa katsomoon sai ottaa hyvin rajoitetusti katsojia.

Ja esimerkiksi alkoholia ei ollut myynnissä lainkaan.

Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto on viime päivät selvitellyt maaottelutapahtuman taloudellista tulosta. Hänellä oli siitä keskiviikkona myönteistä kerrottavaa.

– Lopullinen luku on vielä vähän auki, mutta taloudellinen plussatulos sijoittuu haarukkaan 50 000–100 000 euroa. Eli pakkaselle ei missään nimessä menty, jos joku sellaista skenaariota pelkäsi, Aalto kertoi.

Toimitusjohtaja luonnehtii tulosta ”kovaksi torjuntavoitoksi”.

– Katsomoissa oli rajoitustoimien takia kahtena päivänä yhteensä noin 6 000 ihmistä, mikä tietysti pudotti myös oheismyynnin lukuja. Ja alkoholiahan emme näissä erikoisoloissa myyneet lainkaan, koronavastuullisuuden nimissä.

Ruotsi-ottelun tulos tehtiin pitkälti alkuvuonna, jolloin koronapandemia ei vielä ollut puhjennut.

Urheiluliiton toimitusjohtajan Harri Aallon mukaan Ruotsi-ottelun taloudellinen tulos oli kova torjuntavoitto vallitsevissa oloissa.­

– Maaliskuuhun saakka myytiin ottelua todella hyvin, sen jälkeen se meni tietysti hiljaiseksi. Kaikkeen tähän nähden mainio tulos ja erityisen tärkeää, että traditio ei katkennut.

Urheiluliitolle kumppanuuksista satavan rahan kannalta oli ensiarvoisen tärkeää pystyä järjestämään tietyt kesän avaintapahtumat, sillä sopimusehtoihin kuuluu, että liitto pystyy tarjoamaan kumppaneilleen sovitun tv- ja muun medianäkyvyyden. Ruotsi-ottelu kuului näihin kilpailuihin.

Jos ottelu olisi lopulta arvioitu valtavaan ylimääräiseen vaivaan nähden liian suureksi riskiksi, Urheiluliitolla oli takataskussa myös B-suunnitelma.

Ratinaan olisi silloin houkuteltu maaotteluviikonloppuna kotimainen yleisurheilueliitti nopeasti pystytettyihin, alkuperäisen kisakalenterin ulkopuoliseen kilpailuihin, jotka Yle olisi televisioinut.

– Pistää tietysti miettimään sitäkin, mitä olisimme tehneet normivuonna Ratinasta. Suuruusluokkana taloudellinen voitto olisi todennäköisesti ollut noin 300 000 euroa, mutta sitä nyt on tällaisena poikkeusvuonna turha murehtia, Aalto toteaa.

Charter-koneilla Suomen ja Ruotsin väliä matkustaneet sinikeltaiset ottivat Ratinassa voiton sekä miesten että naisten maaottelussa.

Tänä syksynä päättyi myös Urheiluliiton ja Tampereen kaupungin välinen, liitolle erittäin kustannustehokas sopimus siitä, että maaottelu järjestetään Ratinassa vuosina 2016, 2018 ja 2020.

Liitto pohtii nyt, palatako uudistetulle Olympiastadionille, jossa Ruotsi oli vieraana viimeksi 2014.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?