Yllätyskäänne Olympiakomitean puheenjohtajapelissä – SUL esittää tehtävään Ilkka Kanervaa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Yllätyskäänne! Ilkka Kanervaa, 72, esitetään Olympiakomitean puheenjohtajaksi

Konkari Ilkka Kanerva on Suomen urheiluliiton ehdokas Timo Ritakallion seuraajaksi.

Ilkka Kanerva on valmis astumaan johtoon.

6.9.2020 12:08

OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio ilmoitti alkukesästä jättävänsä paikkansa Suomen olympiakomitean puheenjohtajana yhden kauden jälkeen. Samalla alkoi keskustelu suunnistusmiehenä tunnetun Ritakallion seuraajasta.

Kesällä Olympiakomitean hallitus nimesi etsintäpartion, jonka on määrä kartoittaa tehtävään sopivia ehdokkaita. Olympiakomitean jäsenjärjestöiltä pyydettiin esityksiä puheenjohtajasta ja hallitukseen ehdotettavista henkilöistä.

Jukka Rauhalan johtama ehdollepanotoimikunta on saanut järjestöiltä listat, ja niistä löytyy yksi erittäin mielenkiintoinen nimi. Suomen urheiluliitto esittää Olympiakomitean puheenjohtajaksi Ilkka Kanervaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Kanerva, 72, on SUL:n kunniapuheenjohtaja ja monissa urheilun järjestökuvioissa marinoitunut konkari.

Kanervalla on kokemusta myös kansainvälisistä ympyröistä, sillä hän toimi IAAF:n (nykyinen World Athletics) hallituksessa vuosina 2003–2011. Poliittisella rintamalla Kanervalla on takanaan muun muassa ministerin tehtäviä.

Ilta-Sanomat tavoitti Kanervan tien päältä.

– Ajelen juuri Turusta Tampereelle maaotteluun ja yritän olla tarkkana, etteivät metsän eläimet juokse auton eteen, Kanerva raportoi.

Kanervan mukaan hän päätti olla käytettävissä, kun SUL:n puheenjohtaja Sami Itani tiedusteli kiinnostusta tehtävään.

– Sanoin, että mennään näin, jos SUL niin viisaaksi katsoo, Kanerva kertoo.

Olympiakomitea on 72-vuotiaalle turkulaiselle tuttu miljöö. Hän toimi vuonna 1996 Atlantan olympiakisoissa Suomen joukkueen ylijohtajana ja on ollut mukana lukuisissa luottamustehtävissä.

Kanerva on seurannut suomalaista urheiluelämää tarkasti ja havainnut valuvikoja.

– Itselle on herännyt ajatus, onko nykyinen järjestörakenne optimaalinen, Kanerva pohtii.

Kyse on muutama vuosi sitten toteutetusta uudistuksesta, jossa kaikki liikunta ja urheilu siirrettiin Olympiakomitean vastuulle. Yhdistyminen sai aikanaan runsaasti kannatusta, mutta aika lyhyessä ajassa moni urheiluihminen on muuttanut mieltään.

Kanerva on kuunnellut kentän ääntä, ja on valmis muutoksiin.

– Ei voida tyytyä nykytilaan, vaan pitää uskaltaa tehdä rakenteellisia ja hallinnollisia uudistuksia, Kanerva sanoo.

Huippu- ja kilpaurheilu on oma saarekkeensa, joka vaatii erityispohdintaa.

– Miten viritetään malli, jolla saadaan uskoa huippu- ja kilpaurheiluun, Kanerva miettii.

Kanervan mukaantulo tuo säpinää puheenjohtajapeliin. Rauhalan johtama ryhmä on tiedustellut kiinnostusta myös muutamilta yritysjohtajilta, mutta siltä suunnalta ei ole tällä kertaa saatu myöntäviä vastauksia.

Järjestöpuolelta tehtävään on osoittanut kiinnostusta Suomen koripalloliiton entinen puheenjohtaja Antti Zitting, jolla on myös liike-elämän osaamista.

Nainen ei ole koskaan johtanut Olympiakomiteaa, mutta tällä kertaa esillä on ollut useampia nimiä, joista vahvimpana pidetään Pia Julinia, jolla on olympialiikkeestä kokemusta niin urheilijana (haulikkoampuja) kuin hallituksen jäsenenä.

Uusi puheenjohtaja ja hallitus valitaan Olympiakomitean syyskokouksessa 21. marraskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?