ISTV:n yleisurheilustudiossa asiantuntija Lauri Hollo ennakoi Ruotsi-ottelua – ”yhden lajiryhmän ankeus korostuu” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Asiantuntija: Tässä on Suomen kovin yleisurheilija – ”Ihan kaikki eivät ole vielä sisäistäneet sitä”

Suomi hävisi vuosi sitten Tukholmassa sekä miesten että naisten maaottelut, ja tälläkin kertaa on tulossa tuplasti turpaan.

4.9. 16:14

Yleisurheilun Ruotsi-ottelu järjestetään viikonloppuna Tampereella. Ratinan stadionilla kilpaillaan erityisoloissa, sillä länsinaapurin joukkue saapuu Suomeen erityisjärjestelyin ja on mahdollisimman vähän tekemisissä suomalaisten kanssa.

ISTV:n yleisurheilustudiossa toimittaja Juha Kanerva ja Ilta-Sanomien lajiasiantuntija Lauri Hollo pohtivat maaottelun näkymiä. Kaksikko pohtii aluksi oliko ottelun järjestäminen koronapandemian keskellä järkevää.

Hollon mielestä vuodesta 1925 alkaneen perinteen pitää ehdottomasti jatkua.

– Näissä poikkeusoloissa maaottelun järjestäminen on erityisen tärkeää, Hollo sanoo ja viittaa arvokisojen peruuntumiseen kesältä 2020.

Kaksi vuotta sitten Ratinassa oli tungosta, kun Suomen miehet yllättivät sinikeltaiset. Maaottelu päättyi riemukkaasti Topi Raitasen kirittyä 1500 metrin voittoon. Tällä kertaa yleisön kannustus on vähäisempää, sillä viranomaismääräysten mukaan lehtereille voidaan ottaa maksimissaan 3000 katsojaa per päivä.

Hollo ja Kanerva käyvät läpi Tampereen tapahtuman kiintoisimpia urheilijoita. Hollon mielestä Suomen kovin yleisurheilija on tällä hetkellä moukarinheittäjä Aaron Kangas.

– Ihan kaikki eivät ole vielä sisäistäneet sitä, että Kangas on tällä hetkellä maamme ykkösyleisurheilija, Hollo sanoo.

– Hän on tämän kauden heitoillaan arvokisamitalitason heittäjä.

Vuosi sitten Tukholmassa Suomen miehet ottivat takkiinsa 47 pistettä ja naiset 25 pistettä. Hollo oli tehnyt kotiläksynsä ja tehnyt ”paperimaaottelun” tämän kesän tilastotulosten perusteella. Niiden perusteella Ratinan vesihaudassa ui kamppailun päätteeksi Ruotsin päävalmentaja Karin Torneklint.

– Asetelmat ovat kääntyneet vuodessa, mutta valitettavasti ei suomalaisittain riittävän suotuisaan suuntaan, Hollo sanoo.

Hänen mukaansa Ruotsi vie sekä miesten että naisten ottelut nimiinsä. Suurin syy tilastotappiolle löytyy kestävyyslajeista.

– Niissä Suomen miehet ottavat takkiinsa 35 pistettä ja naiset 24 pistettä, Hollo kalkyloi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?