Karu doping-uutinen Nigeriasta – useita alle 14-vuotiaita kärysi nuorten mestaruuskisoissa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Alle 14-vuotiaiden dopingtestit paljastivat karun totuuden – nigerialaiset juniorit kärysivät kielletyistä aineista

Paikallinen antidoping-asiantuntija sanoo, ettei maassa ole tehty tarpeeksi ongelman kitkemiseksi.

Nigeriasta kantautui hurja doping-uutinen. Kuvituskuva.

1.9.2020 20:34

Yleisurheiluun liittyvä doping-uutisointi sai tiistaina ikävästi lisää vettä myllyyn.

Ruotsalainen Aftonbladet kirjoittaa, että Nigeriassa vuoden 2019 mestaruuskisoissa kuusi alle 14-vuotiasta urheilijaa on kärähtänyt kielletyistä aineista. Kyseiset testaukset suoritettiin Kwaran osavaltiossa käydyissä kilpailuissa.

– Tämä on merkki, että he saavat aineita valmentajiensa avustuksella. Meidän täytyy todella ryhtyä työskentelemään ongelman tämän puolen kanssa, totesi Nigerian antidopingtoimiston asiantuntija Femi Ayorinde Punchng.com-sivustolle.

Aftonbladet muistuttaa, että Nigeria on yksi Maailman antidopingjärjestön Wadan tarkkailun alla olevista maista. Maata voi uhata jopa sulkeminen kansainvälisen kilpailutoiminnan ulkopuolelle, mikäli rehottavaa doping-ongelmaa ei saada kuriin.

– Nigeria on yrittänyt tehdä antidopingtyötä, mutta emme ole tehneet tarpeeksi. Meidän on tehtävä enemmän tämän uhan torjumiseksi, sanoi Ayorinde.

– Doping on vaarallista terveydelle, ja se myös nolaa maamme kilpailukieltoineen, muistutti puolestaan professori Olufemi Adegbesan.

Aftonbladet kirjoittaa, että alle 14-vuotiaiden kärähtäminen dopingista on yksi erityisen synkkä uutinen jatkoksi listalle, jolle kuuluvat ennestään muun muassa kenialaisten juoksijoiden joukkokäry, Venäjän valtiojohtoinen doping sekä Robel Fsihan ja Meraf Bahtan käryt.

Fsiha, 24, on ruotsalainen kestävyysjuoksija, joka saapui maahan Eritreasta vuonna 2013. Hän voitti viime joulukuussa maastojuoksun EM-kultaa, mutta kärähti sittemmin dopingista.

Myös Bahta, 31, on eritrealaissyntyinen ruotsalaisjuoksija. Hän voitti Zürichin EM-kisoissa kultaa naisten 5 000 metrillä vuonna 2014. Bahta sai kilpailukiellon dopingista kesällä 2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?