Kalevan kisat järjestettiin korona-ajan rajoitusten puitteissa – kasvomaskit jäivät suurelta osin käyttämättä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Ilmaiset kasvomaskit eivät kiinnostaneet katsojia Kalevan kisoissa: ”Veikkaan, ettei puoliakaan niistä ole mennyt”

Toimitusjohtaja: Yleisömäärän rajaaminen vei lähes puolet budjetoidusta tulosta.

Osa katsojista käytti kasvomaskia Kalevan kisoissa 14. elokuuta.

16.8.2020 12:02

Urheilutapahtumien vaarallisuus koronaviruksen levittäjänä tuli ilmi kevättalvella pandemian alkuvaiheessa, kun Milanossa helmikuussa pelattu Atalantan ja Valencian välinen jalkapalloilun Mestarien liigan ottelu paljastui jälkikäteen viruslingoksi.

Turussa tiistaina järjestetyt Paavo Nurmi Gamesit ja torstaista sunnuntaihin kilpailtavat Kalevan kisat olivat koronakesän suomalaiset yleisurheiluhuipentumat, joissa koronasuositusten pitävyyttä on testattu ennen sunnuntaita jo neljän lämpimän kesäpäivän ajan.

Turun Paavo Nurmen stadionille otettiin vajaat kuusituhatta katsojaa, mikä on alle puolet normaaliolojen enimmäismäärästä. Katsomoissa ja kisa-alueen ruokapisteissä turvavälejä noudatettiin yleisesti, vaikka hetkittäin ne unohtuivat.

– Tärkeintä mitä järjestäjä voi tehdä on, että ihmisiä oli vähemmän. Ihmiset ovat uskoneet viestin (turvaväleistä), mutta rehellisyyden nimissä se on tietyissä tilanteissa unohtunut. Kun katselin (lauantaina) naisten 7-ottelun alkua, kaikki halusivat nähdä Maria Huntingtonin ja siirtyivät lähemmäs katsomaan, kisojen taustayhtiön PN Turku oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen sanoi.

Turussa katsojia muistutettiin turvaväleistä ja käsien desifioinnista kyltein ja kuulutuksin ja kertakäyttöisiä kasvomaskeja oli ilmaiseksi jaossa stadionilla. Niiden käyttö oli kuitenkin vähäistä ja katsomossa saattoi tuntea, miten yleisön huudot lennättivät sylkipisaroita.

– Kyllä se on näin, ja kannustaminen kuuluu urheilukatsomoon. Siksi yritimme viestiä maskisuositusta siten, että toimitsijoilla on ollut maskeja. Se ei kuitenkaan ole mennyt perille, Salonen myönsi.

Salosen mukaan järjestäjät olivat varautuneet jakamaan 7 000 kertakäyttöistä maskia koko viikon aikana.

– Veikkaan, ettei puoliakaan niistä ole mennyt, Salonen sanoi ennen sunnuntain viimeistä kisapäivää.

Tavallisesti Kalevan Kisat on järjestäjälle merkittävä tulonlähde, jolla paikataan toiminnan alijäämää vuosien ajan.

– Koko viikon arvio on, että budjetoituun verrattuna puhutaan 200 000 – 300 000 euron menetyksestä. Se on lähes puolet budjetoidusta tulosta, Salonen kertoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?