Hannu Kangas valitsisi Pitkämäen keihäänheiton lajivalmentajaksi - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tero Pitkämäelle huippupesti suomalaisen urheilun ytimestä? Mestarivalmentaja ottaa tiukasti kantaa: ”Olisi sulaa hulluutta”

Hannu Kangas pitäisi järjenvastaisena, jos Tero Pitkämäki hakisi lajivalmentajaksi eikä saisi paikkaa.

Tero Pitkämäki (oik.) ja valmentaja Hannu Kangas tiedotustilaisuudessa Kuortaneella 14. lokakuuta 2019. Pitkämäki ilmoitti tuolloin lopettavansa menestyksekkään uransa.

16.8.2020 6:40

Tero Pitkämäen valmentamisesta päävastuun lähes koko tämän pitkän uran ajan kantanut mestarivalmentaja Hannu Kangas seurasi lauantaina Turun Kalevan kisojen katsomossa, miten oma tytär Jenni Kangas heitti jo uransa 7. SM-mitalin, nyt pronssisena.

Kangas tietää, että Pitkämäki harkitsee vakavasti laittavansa paperit sisään, kun Urheiluliiton keihään lajivalmentajan paikka menee syksyllä hakuun. Pitkämäki aloittaa lokakuussa valmentajan ammattitutkinnon suorittamisen Kuortaneen urheiluopistolla. Muita hakijoita lienevät ainakin tämänhetkinen lajivalmentaja Petteri Piironen sekä Olavi Parjanen.

– Minä en todellakaan hae, oma osuus on tehty, lajivalmentajana 2005–2011 toiminut Kangas naurahti.

Pitkämäki ei yrityksestä huolimatta päässyt viime syksynä Urheiluliiton hallitukseen, mitä Kangas jo silloin piti järjettömänä.

– Paras mies paikalle ja jokainen liikkeelle samalta viivalta. Mutta kyllä sen nyt tässä uskaltaa sanoa, että olisi aivan sulaa hulluutta jättää Tero valitsematta, jos hän hakee.

Tero Pitkämäki kuvattuna Kalevan kisoissa perjantaina.

Pitkämäki ei aktiivina usein puhunut julkisesti valmentamisesta, koska halusi pitää urheilijan ja valmentajan roolit erillään.

– Mutta kulissien takana hän on niin rautaisen analyyttinen kaveri, ettei sellaisiin sfääreihin kovin moni pääse, kun keihäänheitosta aletaan puhua. Sitten tietysti päälle se omakohtainen kokemus siitä, mitä on maailman huipulle vievä harjoittelu ja siellä kilpaileminen ja menestyminen.

Lajivalmentajan tulisi Kankaan mielestä ennen kaikkea saada tällä hetkellä hieman hajanainen keihäsperhe kasaan.

– En kohdista näitä sanoja kritiikiksi kellekään, mutta omien havaintojeni mukaan tarvittaisiin selvästi enemmän yhteisleiritystä ja isommilla porukoilla. Esimerkiksi naisia ei ole yhteisleiritetty liiton taholta nyt lainkaan.

Lajivalmentajaehdokkaista seulotaan Urheiluliiton henkilökunnan voimin ykkösehdokas, joka esitellään liiton hallitukselle. Se toimii lähtökohtaisesti asiassa kumileimasimena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?