Yhtä todennäköistä kuin suomalainen kuulento nyt – näin kovia Suomen viestimiehet olivat 1970-luvulla - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Yhtä todennäköistä kuin suomalainen kuulento nyt – näin kovia Suomen viestimiehet olivat 1970-luvulla

Suomi oli 4 x 400 metrin viestijuoksussa uskomattoman kova 1970-luvulla. Näin saavutuksista kertoo joukkueen jäsen.

13.8.2020 16:33

ISTV:n yleisurheilulähetys Aavistuslähtö tapasi Turun Paavo Nurmi Gamesissa harmaantuneen herrasmiehen, Stig Lönnqvistin, 71. Hän oli 1970-luvulla mukana sellaisissa uroteoissa, jotka hakevat vertaistaan nykypäivän katsannosta.

Suomi saavutti Münchenin olympiakisoissa 1972 kuudennen sijan miesten 4 x 400 metrin viestissä Suomen ennätysajalla 3.01,12, joka kaikki kisojen jälkeiset vuosikymmenet olisi ollut raudanlujaa valuuttaa kansainvälisesti. Esimerkiksi Dohan MM-kisoissa viime syksynä aika olisi riittänyt finaalin viidenteen sijaan.

Tästä huolimatta esimerkiksi Ylen Olympiaviikonloppu-lähetysten München-jaksossa neljännesmailerien – Lönnqvistin, Ari Salinin, Ossi Karttusen ja Markku Kukkoahon – saavutusta ei mainittu sanallakaan, vaikka Kukkoaho oli myös henkilökohtaisella ratakierroksella loppukilpailun kuudes SE-ajalla 45,49.

– Mielestäni saimme aikanaan ihan hyvin arvostusta, mutta Lasse Viren ja Pekka Vasala olivat kultamitalijuoksuineen ansiostakin edellämme, Lönnqvist totesi.

Kaksi vuotta myöhemmin Rooman EM-kisoissa Suomi sijoittui peräti kolmanneksi joukkueella, jossa Salin oli vaihtunut puolimaileri, EM-kolmonen Markku Taskiseen.

– Siitä jäi lähinnä mieleen se, että meidän olisi pitänyt voittaa se kilpailu. Mutta kun Montrealissa 1976 menimme toisen kerran olympiafinaaliin, koko joukkue oli aika rikki, Lönnqvist muisteli 8. sijaan päättynyttä olympiareissua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?