Ulkomaiset urheilijat nauttivat Suomesta poikkeuskevään jälkeen – ”Olen nauttinut Suomen luonnosta ja järvistä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Ulkomaiset yleisurheilijat nauttivat olostaan Suomessa koronakevään jälkeen – luonto ja Duudsonit kiinnittäneet huomion: ”Eksoottinen paikka”

Espoon GP-kilpailuissa nähtiin urheilijoita kymmenestä eri maasta.

Saksan Gina Lückenkemper, Norjan Vladimir Vukicevic ja Saksan Raphael Holzdeppe kuuluivat Espoon keskiviikkoillan ulkomaalaistähtiin.­

6.8. 7:46

Espoon Leppävaarassa kisattiin keskiviikkona todennäköisesti kesän kansainvälisin urheilukilpailu Suomessa. Samalla kisa oli heittämällä maailman kymmenen tasokkaimman yleisurheilukisan joukossa tänä kesänä. Espoon GP-kisassa oli urheilijoita yhteensä kymmenestä maasta, vaikka järjestäjät olivat rajoittaneet ulkomaiset osallistujat maihin, joista ei ole matkustusrajoituksia. Näin ollen esimerkiksi ruotsalaisurheilijoita ei Leppävaarassa näkynyt.

Urheilijat olivat iloisia päästessään Suomeen alkuvuoden poikkeuksellisten olojen jälkeen. Naisten pikamatkan ajalla 11,37 voittanut saksalainen Gina Lückenkemper oli maalissa yhtä hymyä.

– Edellinen kilpailuni oli Dohassa vajaa vuosi sitten. Ensimmäisessä juoksussa jäin telineisiin, mutta toinen oli jo hyvää tekemistä. Seuraan Youtubessa Duudsoneiden Jukkaa ja olen nähnyt paljon Suomen maalaismaisemia. Hienoa olla ensimmäistä kertaa täällä, 100 metrin pikamatkan voittanut iloinen Lückenkemper sanoo.

Juoksun jälkeen saksalainen ojensi voittajan kukkansa toiseksi tulleelle Lotta Kemppiselle, joka juoksi kilpailussa oman ennätyksensä 11,45. Kotimaassa voittamaan tottunut Kemppinen ei ollut kakkossijastaan moksiskaan.

– Kilpailu kehittää, ja aina kun pääsee juoksemaan itseään kovempia vastaan, niin tulee näitä tulosharppauksia, Kemppinen kommentoi.

Naisten kansainvälisen 100 metrin finaalin voittanut Saksan Gina Lückenkemper (vasemmalla), ennätyksensä pinkonut Lotta Kemppinen (kesk.) ja kolmanneksi juossut norjalainen Ingvild Meinseth (oik.).­

Keskiviikon kilpailujen kaikista pisin kisatauko oli todennäköisesti alla 3000 metrin esteissä toiseksi juosseella Martina Merlolla. Loukkaantumisista kärsinyt italialainen juoksi Espoossa ensimmäisen estekisansa kahteen vuoteen. Edellisen kerran hän starttasi estekisaan Berliinin vuoden 2018 EM-kisoissa.

– Olen niin onnellinen. Berliinin EM-kisojen jälkeen en ole juossut esteitä kertaakaan. Tämä on kaunis päivä, Merlo sanoo.

Estejuoksijan perhe asuu koronan runtelemassa Pohjois-Italiassa, ja kevät oli koettelemuksia täynnä.

– Perheeni asuu Torinossa ja kevät oli todella vaikea koronaviruksen vuoksi. Yhdessä olemme kuitenkin vahvoja, hän sanoo.

110 metrin aidat voittanut Norjan Vladimir Vukicevic valkopunaisessa juoksuasussaan (keskellä oikealla). Pika-aitojen toiseksi ajalla 13,70 kurotti Elmo Lakka (keskellä vasemmalla).­

Ehkä kaikkein näkyvimmin Espoossa iloitsi 110 metrin aitajuoksun voittanut norjalainen Vladimir Vukicevic. Aika 13,48 syntyi sallittua kovemmassa myötätuulessa (2,6 metriä sekunnissa) Norjalainen otti lukuisia kuvia kisapaikalla maalintulon jälkeen. Hän on viihtynyt Suomessa viime viikonlopun Kuortaneella käydyistä kisoista lähtien.

– Liikaa tuulta, mutta elämäni paras juoksu. Olen uskomattoman onnellinen. Olen 15-vuotiaasta asti tehnyt töitä, ja olen nyt 29 vuotta. Se on ottanut minulta niin monta vuotta, saada kaikki pienetkin asiat loksahtamaan paikalleen. Olen niin onnellinen, että haluan itkeä, isänsä puolelta serbitaustainen Vukicevik sanoo.

Norjalaisaituri on todella nauttinut olostaan Suomessa.

– Olen golfannut Kuortaneen kisan jälkeen Elmo Lakan kanssa, ja meistä tuli hyvät ystävät. Erityisen paljon olen nauttinut Suomen luonnosta ja järvistä. Suomi on minulle lopulta aika eksoottinen paikka, ja olin puoli vuotta eristyksissä Norjassa, leveästi hymyillyt Vukicevic sanoo.

Saksalaisen seiväshypyn maailmanmestari ja olympiakolmonen Raphael Holzdeppe ei saanut lainaseipäillään Leppävaarassa tulosta.­

Yksi paikalla olevista urheilijoista näytti muita pettyneemmältä. Seiväshypyn vuoden 2013 maailmanmestari Raphael Holzdeppe istui matkalaukkunsa päällä muista erillään, kisan vielä jatkuessa. Aloituskorkeuteen kolmella pudotuksella jäänyt saksalainen näytti kuin olisi valmis matkustamaan jo maasta pois. Vielä eilen hän iloitsi Vaasasta saamiaan lainaseipäitä.

– Urheilu on tämmöistä. Seipäistä tämä ei jäänyt tänään kiinni. Minulla oli lämmittelyn jälkeen viime kisaa parempi tunne, mutta ei tullut mitään. Ei tämä reissu hukkaan mennyt, tarvitsen vain lisää kisakokemusta, saksalainen kommentoi jo aavistuksen hymyillen.

Ensi viikolla Suomi saa lisää kansainvälisiä yleisurheiluvieraita, kun Paavo Nurmi Games kisataan Turussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?