Keihäänheittäjä Magnus Kirt toipuu olkapääoperaatiosta - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Keihäskarju Magnus Kirt kertoi uransa pahimmasta painajaisesta – ”Se hetki muistutti, miten äkkiä kaikki voidaan ottaa pois”

Magnus Kirt yritti iloita MM-mitalistaan samalla, kun pelkäsi uransa tuhoutuneen.

Huippukeihäänheittäjä Magnus Kirt kaatui tuskissaan kentän pintaan Dohan MM-finaalissa viime lokakuussa.­

5.8. 15:44

Viron keihästähti Magnus Kirt, 30, muistelee Spikes-yleisurheilulehden tuoreimmassa numerossa Dohan MM-kisojen loppukilpailua, joka Suomessa muistetaan parhaiten Lassi Etelätason yllättävästä neljännestä sijasta.

Kirt jäi viidennen kierroksen heittonsa jälkeen makaamaan heittoviivalle hirveissä kivuissa ja pelkäsi koko uransa päättyneen siihen paikkaan.

Heittokäden, vasemman, olkanivel oli ponnahtanut ulos kuopastaan, mikä aiheutti erittäin voimakkaan kivun. Virolainen tapaa heittäytyä suoritustensa perään; tällä kertaa hän laskeutui lähes koko painollaan kohtalokkaasti vasemman olkapäänsä päälle.

– Sen piti olla urani kohokohta, mutta se hetki aiheuttikin pelkkää huolta. Ilon sijasta tunsin pelkkää stressiä, Kirt kertoo Spikesissa.

Hän oli tasoltaan keskinkertaisessa loppukilpailussa toisena loukkaantumishetkellään tuloksella 86,21, eikä voinut enää tilanteeseen vaikuttaa, vaan seurasi viimeisen kierroksen sivusta, olkapää kantositeessä.

– Pidin sijoitukseni, mutta en olisi voinut kuvitella, että olisin sellaisessa mielentilassa saavutettuani ensimmäisen mitalini MM- tai olympiatasolla, Berliinissä 2018 EM-kolmoseksi heittänyt Kirt sanoo.

– Se hetki muistutti hyvin, miten nopeasti kaikki voidaan ottaa sinulta pois.

Magnus Kirt pelkäsi loukkaantumisensa hetkellä, että hänen uransa on on ohi.­

Dohan stadionilla Kirt pelkäsi, että olkapäästä olisi hajonnut kaikki mahdollinen, mutta tarkemmat tutkimukset paljastivat tilanteen paremmaksi kuin oli pelätty. Olkanivel korjattiin loppusyksystä 2019 leikkaustiimillä, johon kuului myös maineikas suomalainen urheilukirurgi Urho Väätäinen.

Kirt on kuntouttanut itseään siitä saakka. Hän kertoo Spikesissa, että on jo hyvän aikaa sitten alkanut heittää myös keihästä, vajailla tehoilla toki. Hänelle Tokion olympiakisojen siirtäminen vuodella eteenpäin – jos koronapandemia sallii niiden järjestämisen edes ensi vuonna – oli onnenpotku. Vielä tällä kaudella kansainvälinen huipputaso ei olisi ollut realismia.

Kirt nousi Dohan suosikiksi viime kesänä heittämällä Kuortaneella 22. kesäkuuta ennätyksensä 90,61. Siitä oli kuitenkin Dohan finaaliin aikaa vielä poikkeuksellisesti melkein neljä kuukautta. Kirt kertoo Spikesissa, että pitkän kauden rasitukset tuntuivat kropassa, kun kausi huipentui otatukseen arvokisamitaleista.

– Uskon, että kauden pituus oli yksi syy loukkaantumiseen. Kuntoutus oli juuri niin pitkä ja vaivalloinen kuin minulle oli kerrottukin. Mutta nyt heitän jo keihästä, ja se lentää joka päivä hieman pidemmälle kuin edellispäivänä, Kirt iloitsee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?