Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä kommentoi hurjaa kisarupeamaansa: ”Ei ihan tervein setti” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelällä edessä hurja kisaputki – ”Ei ihan tervein setti”

Kristiina Mäkelä tavoittelee Suomen ennätystä keskiviikkona Espoon kovatasoisessa GP-kilpailussa.

Kristiina Mäkelällä on edessä kova 11 päivän kisarutistus, joka pitää sisällään kolme kuluttavaa kolmiloikkakisaa, ja yhden karsintakilpailun.­

4.8. 21:32

Keskiviikkona Espoon Leppävaarassa kilpaillaan GP-kauden kovatasoinen päätösosakilpailu. Järjestäjät odottavat kilpailun nousevan tulostasoltaan kauden viiden parhaimman kisan joukkoon maailmassa, vaikka ulkomaiset urheilijat rajoitettiin maihin, joista ei ole matkustusrajoituksia.

Yksi odotetuimmista lajeista on naisten kolmiloikka, missä Kristiina Mäkelä metsästää Heli Koivulan vuonna 2003 loikkimaa Suomen ennätystä 14,39. Espoosta alkaa Mäkelän hurja 11 päivää kestävä kisaurakka, jonka aikana hän aikoo hypätä kolme kilpailua ja yhden karsinnan.

– Espoosta on kuusi päivää Paavo Nurmi Gamesiin, siitä on vain neljä päivää aikaa palautua Kalevan kisojen karsintaan ja seuraavan päivän finaaliin. Neljä starttia, kolme kovaa kisaa ja 11 päivää, Mäkelä luettelee seuraavan vajaan kahden viikon kisaohjelmaansa.

Mäkelä painottaa kuinka hurjasta tahdista on kysymys jalkoja koettelevassa lajissa.

– Lajihan on kolmiloikka, ja jos joku jotain lajista ymmärtää, niin tietää, että tämä ei ole ihan tervein setti. Olemme kuitenkin tehneet hyvän suunnitelman, ja tavoitteena on hypätä joka kisassa pitkälle, orimattilalainen kertoo.

Kristiina Mäkelä uskoo, että Heli Koivulan Suomen ennätys on vaarassa erityisesti kahdessa seuraavassa kilpailussa. Mäkelä kilpailee keskiviikkona Espoossa ja ensi viikolla Paavo Nurmi Gamesissa Turussa.­

Kristiina Mäkelä hyppäsi kotikisoissaan Orimattilassa kaksi viikkoa sitten uransa parhaisiin lukeutuvan sarjan, jonka kaikki kuusi hyppyä lensivät reippaasti päälle 14 metrin. Parhaallaan Mäkelä loikki myötätulituloksen 14,33 ja tilastokelpoisesti 14,30, joka jää vain sentin naisen ulkoratojen ennätyksestä.

– Leppävaara on nyt osuva paikka tehdä hyvää tulosta, jos saadaan vaan sallitut tuulet ja sopivasti lämpöä. Nämä kaksi seuraavaa kisaa on parhaita paikkoja hypätä kunnon tulos, kun kroppa ei ole vielä liian rasittunut, Mäkelä pohtii Suomen ennätyksen metsästystä.

Kesällä urheilupuheen keskiöön noussut rahoitus ja urheilijoiden varainhankinta on puhuttanut myös Mäkelän ympärillä. Mäkelä ilmoitti alkuvuodesta saaneensa yllättävän yhteydenoton yksityishenkilöltä, jonka urheilua seuraava ryhmä lähti tukemaan kolmiloikkaajaa taloudellisesti. Hän oli aiemmin viime vuoden puolella harmitellut julkisesti, kuinka hänen heikko taloudellinen tukensa vaarantaa koviin tavoitteisiin yltämisen.

Nyt Mäkelä kertoo, että hänen nimettömänä pysyttelevät mesenaattinsa saapuvat kannustamaan kolmiloikkaajaa elokuun puolivälissä Kalevan kisoihin.

– Tukijoukkoni tulevat nyt porukalla katsomaan Kalevan kisoja. On hirveän hienoa, että on tahoja, jotka haluavat tukea huippu-urheilua, Mäkelä sanoo tyytyväisenä.

Kristiina Mäkelä on saanut tämän vuoden aikana rahoituksensa paremmalle tolalle, vaikka hänen Urheiluliitolta ja Olympiakomitealta saamansa tukipotti pieneni.­

Mäkelän lisäksi Leppävaarassa kilpailee näyttävä kattaus kotimaan kärkiurheilijoita. Annimari Korte tavoittelee Suomen ennätystä 100 metrin aidoissa ja Samuli Samuelsson huippuaikaa 200 metrillä.

Paikalla on myös lukuisia ulkomaisia nimiä, kirkkaimpana tähtenä seiväshypyn vuoden 2013 MM-kisojen kulta- ja 2015 hopeamitalisti Saksan Raphael Holzdeppe. 800 metrillä Sara Kuivistoa kirittää viime kesän alle 23-vuotiaiden EM-pronssimitalisti Irlannin Nadia Power.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?