Mauno Koivisto arvovaltaisin suomalaisvieras Moskovan olympialaisissa tasan 40 vuotta sitten –juoksumatkoilta isoja pettymyksiä: ”Olen minä toivoton tapaus!” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Moskovan olympialaisissa suomalaiset joutuivat pettymään maratonilla ja 1500 metrillä – ”Olen minä toivoton tapaus!”

Moskovan olympialaisissa oli 40 vuotta sitten suomalaisille pettymysten päivä.

Julkaistu: 1.8. 23:17

Ilta-Sanomat muistelee juttusarjassa vuoden 1980 poikkeuksellisia Moskovan kesäolympiakisoja.

Elokuun 1. päivä 1980 oli Moskovan kesäolympialaisten 13. ja kolmanneksi viimeinen kilpailupäivä. Tuona perjantaina, tasan 40 vuotta sitten, IS uutisoi ainutlaatuisista olympialaisista muun muassa seuraavaa:

Keskimatkojen juoksija, 1 500 metrillä finaalipaikkaa tavoitellut Antti Loikkanen oli äärettömän pettynyt mies. Loikkanen sijoittui välierässään kuudenneksi, joten finaalipaikka jäi haaveeksi.

– Olen minä toivoton tapaus! En taida koskaan oppia, että juoksu on juostava täysillä maaliin. Pelkkää tyhmyyttä, pelkkää huolimattomuutta, Loikkanen suomi itseään.

Loikkanen, nyt 65, hellitti vauhtiaan ohitettuaan Neuvostoliiton Vladimir Malozemlinin. Loikkanen luuli, että tämä riittää, minkä vuoksi peräti kolme miestä ehti loppusuoralla vielä suomalaisen ohi.

Finaalissa 1 500 metrin kultaa juoksi brittitähti Sebastian Coe, joka toimii nykypäivänä Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtajana.

Antti Loikkanen (numero 79) vauhdissa Prahan EM-kisoissa 1978.

Perjantaina 40 vuotta sitten kerrottiin myös Lasse Virénin tuntemuksista ennen maratonia. Maraton kilpailtiin Moskova-joen rantabulevardeilla.

– Ajoimme radan läpi autolla tänään. Jonkin verran siinä näkyy olevan epätasaisuuksia, kaivonkansia ja muita yllätyksiä. Varovainen saa juostessaan olla, minne jalkansa pistää, Virén jutteli päivää ennen kisaa.

Myös Jouni Kortelaisen ja Håkan Spikin kerrottiin lähtevän maratonille hyvävireisinä.

Virén joutui kuitenkin keskeyttämään jalka- ja vatsavaivojen vuoksi. Neljää vuotta aiemmin Montrealin olympialaisissa Virén oli yltänyt peräti viidenneksi voitettuaan ensin kultaa 10 000 ja 5 000 metrillä.

Myös Kortelaisen kohtalona Moskovan maratonilla oli keskeyttäminen. Spik ylsi sijalle 32.

Lasse Virén joutui keskeyttämään Moskovan maratonilla. Kuvassa Virén (vas.) vauhdissa olympialaisten 10 000 metrillä, jonka voitti edellä kiitävä Etiopian Miruts Yifter.

40 vuotta sitten uutisoitiin, että Kyra Kyrklund pääsi kouluratsastuksessa loppukilpailuun karsintojen neljänneksi parhaalla pistemäärällä.

Finaalipäiväksi Kyrklund toivoi riittävän viileää säätä ja varhaista suoritusvuoroa.

– Onneksi en ole joutunut ratsastamaan kuumimmilla helteillä. Kuuma ilma ei ole Piccolonkaan mieleen, Kyrklund kommentoi omiaan sekä hevosensa tuntemuksia.

Kyrklund ja Piccolo sijoittuivat lopulta finaalissa viidenneksi.

Kyrklund, nyt 68, edusti Suomea olympiakisoissa peräti kuusi kertaa vuosien 1980–2008 aikana. Kouluratsastuksen MM-kisoissa hän saavutti hopeaa vuonna 1990 Tukholmassa.

Kyra Kyrklund sijoittui olympialaisissa parhaimmillaan viidenneksi, vuosina 1980, 1988 ja 1992. Nykyisin hän toimii muun muassa valmentajana. Kuva vuodelta 2017.

Kerrottiin myös, että arvovaltaisin suomalaisvieras edellispäivänä Moskovassa oli pääministeri Mauno Koivisto (presidentti 1982–1994).

– Hänellä oli tietenkin omat suosikkilajinsa, joita halusi katsella. Vaikka virallisessa ohjelmassa lukikin, että tarjolla olisi verkkopalloa ja ravia pääministeri osui oikeaan paikkaan katsomaan lentopalloa ja ratsastusta, IS kirjoitti.

  • Ilta-Sanomat muistelee juttusarjassa vuoden 1980 poikkeuksellisia Moskovan kesäolympiakisoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?