Tero Pitkämäki aloittaa syksyllä valmentajaopinnot - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tero Pitkämäki teki yllättävän täyskäännöksen – uusi ura alkamassa: ”Iso liekki roihahti”

Vuoden 2012 olympiakisoissa Lontoossa olympiatuli paloi stadionilla komeasti, kun Tero Pitkämäki valmistautui heittoonsa karsintakilpailussa. Hän sijoittui lopulta neljänneksi.

Julkaistu: 28.7. 19:57

Tero Pitkämäki ei nähnyt itsessään valmentajan ainesta, mutta mieli on muuttunut.

Seitsemän arvokisamitalin keihäänheittäjälegenda Tero Pitkämäki, 37, on aktiiviuransa päätyttyä syksyllä 2019 viettänyt hiljaiseloa, laatinut kirjoittaja Keijo Leppäsen kanssa syksyllä ilmestyvää elämäkertakirjaansa Keihäsmies ja keskittynyt kolmelapsiseen perheeseensä.

Yleisurheilun suuntaan Pitkämäki osoitti viime vuoden lopulla kiinnostusta pyrkimällä lajin kattojärjestön Urheiluliiton hallitukseen, josta jäi kuitenkin lukemattomien urheiluihmisten suunnattomaksi ihmetykseksi rannalle. Uudelleen hän ei aio hallitukseen yrittää.

Osakan MM-kulta 2007 oli urallaan yhden olympia-, kolme MM- ja kolme EM-mitalia heittäneen Tero Pitkämäen kovin arvokisasaavutus.

Aktiiviurheilijana noin 15 vuotta huipulla ollut Pitkämäki ei koskaan osoittanut kiinnostusta aikaa vievään ja ajoittain epäkiitolliseen valmentajan työhön. Kun Ilta-Sanomat aktiiviuran päätyttyä tiedusteli Pitkämäeltä mahdollista mielenkiintoa valmennuskoulutuksiin, vastaus oli selkeä:

– En ole niin innostunut koulutuksista. Eiköhän noin pitkä ura jo ole jonkinasteinen valmentajakoulutus?

Nyt kelkka on kuitenkin kääntynyt, ja Pitkämäki aloittaa syksyllä hänelle erittäin tutussa Kuortaneen urheiluopistossa valmentajan ammattitutkinnon suorittamisen. Etä- ja lähiopintoina suoritettava koulutus on entisille huippu-urheilijoille räätälöity oikoreitti ammattitutkintoon.

Hiihtäjä Virpi Sarasvuo (os. Kuitunen) kuuluu Kuortaneen ammattivalmentajatutkinnon suorittaneista ex-urheilijoista menestyksekkäimpiin ja nimekkäimpiin.

Opiston erityisasiantuntijan, moukarilegenda Olli-Pekka Karjalaisen koordinoiman koulutusohjelman ovat vuosien varrella läpäisseet jo kymmenet entiset huippu-urheilijat, suuri osa olympia-, MM- tai EM-mitalisteja: esimerkiksi Virpi Sarasvuo, Pirjo Muranen, Tommi Evilä, Ville Nousiainen, Sari Multala, Kalle Palander, Pekka Koskela, Mikaela Ingberg, Rami Hietaniemi ja Tuomas Sammelvuo.

Syksyllä alkavalle kurssillekin Pitkämäki saa arvoistaan seuraa, sillä mukana ovat mm. painin maailmanmestari Petra Olli, entinen ammattinyrkkeilijä Juho Haapoja sekä Suomen kaikkien aikojen lentopalloilijoihin kuuluva Olli Kunnari.

– Näin siinä kävi, että Tero päätti koulutuksen aloittaa. On ihan totta, että näytti pitkään kuin valmentaminen ei häntä kaverin analyyttisestä luonteesta huolimatta lainkaan kiinnostaisi. Mutta luulen, että hän ei vain aktiiviurheilijana millään lailla halunnut sekoittaa näitä urheilijan ja valmentajan ajatusmaailmoja keskenään, kommentoi Pitkämäen pitkäaikainen manageri ja lähiystävä Tero Heiska tiistaina.

Nuorena miehenä sähköinsinööriksi opiskelleella Pitkämäellä on ollut hyvää imua myös ”normaaliin” työelämään, jonne miehellä ei ole pitkän ja taloudellisestikin hyvin tuottaneen uran jälkeen kuitenkaan ollut tulipalokiirettä. Tero Heiska arvelee, että päätös valmennuskoulutuksesta olikin Pitkämäelle merkittävä.

– En puhu hänen puolestaan, mutta sen verran uskallan tulkita, että tämä tarkoittaa ison liekin siellä sisällä roihahtaneen, ihan huipputason valmennustehtäviä myöten. Todella kiinnostavaa nähdä, mihin tämä johtaa.

Pitkämäki lopetti uransa, kun kesäkuussa 2018 kilpailuheitossa vammautunutta polvea ei enää ollut mahdollista kuntouttaa huipputason keihäsharjoittelun vaatimaan iskuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?