Aiturilegenda Edwin Moses kärsi Moskovan olympialaisissa ”oikeusmurhan” – ”Ilman muuta boikotin isoin yksittäinen uhri” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Moskovan olympialaisten isoin ”ruumis” oli Edwin Moses – boikotin uhri tylyttää nyt: ”Olisin voittanut, jos olisin välttynyt myrkytykseltä”

Aiturilegenda Edwin Moses on yhä katkera olympiaboikotista.

Edwin Mosesin poisjäänti Moskovan kisoista teki hetkellisen muutoksen lajin valtasuhteisiin. Vasemmalla urheilija vuoden 1976 olympiakultamitali kaulassaan, oikealla 2019 gaalakunnostautuneena.

21.7.2020 6:28

Kun Yhdysvallat päätti 1980 boikotoida Moskovan olympiakisoja Neuvostoliiton hyökättyä Afganistaniin loppuvuodesta 1979, oli selvää, että esimerkiksi yleisurheilun pikamatkoilla yleistaso kärsisi merkittävästi.

USA:n johtaman boikotin – johon liittyivät merkittävistä urheilumaista mm. Japani ja Länsi-Saksa – suurinta ruumista ei tarvitse kauan haeskella. Hän oli ilman muuta 400 metrin aitajuoksun ylivoimainen valtias Edwin Moses.

Tuolloin 24-vuotias amerikkalainen oli heinäkuun alussa 1980 juossut Milanossa uuden maailmanennätyksen 47,13, joka on edelleen kaikkien aikojen 10:nneksi paras aidatun ratakierroksen kellotus.

Moses, nyt 64, muisteli tympeitä tunnelmiaan tasan 40 vuoden takaa teamusa.org-sivuston haastattelussa.

Heinäkuun 26. päivänä juostusta loppukilpailusta oli kulunut jo pari päivää, kun Moses ylipäätään vaivautui ottamaan selvää lopputuloksista.

Edwin Moses muistelee edelleen katkerana Moskovan olympialaisia. Kuvassa aituri Rooman MM-kisoissa 1987.

Kultamitalin otti DDR:n Volker Beck ajalla 48,70. Se on kaikkien aikojen tilastossa sijalla 2 144. Itäsaksalaisen ennätys 48,58 sijoittuu samassa tilastossa 1 644:nneksi.

Tilastossa, jossa kultakin juoksijalta kelpuutetaan mukaan vain uran paras aika, Beck on 144:s ja Moses vuonna 1983 juoksemallaan silloisella ME-ajalla 47,02 yhä viides.

– En ollut ikinä kuullut edes kaverin nimeä, saati kilpaillut häntä vastaan. Hän ilmestyi kuin tyhjästä, Moses muistelee.

Tuolloin 24-vuotias Beck ei enää Moskovan olympiakisojen jälkeen kilpaillut arvokisatasolla. Tilastopalvelu Alltime-athleticsin mukaan Moses juoksi virallisissa kilpailuissa 78 kertaa nopeammin kuin Beckin ennätys 48,58 ja 91 kertaa kovempaa kuin tämän kultamitaliaika 48,70.

Jos Yhdysvallat olisi tullut Moskovaan, olympiakultaa Montrealissa 1976 ja Los Angelesissa 1984 saavuttanut Moses olisi ollut jopa kisojen ”varmin” kultamitalisti. Hän kilpaili tuolloin huikean, lopulta 9 vuotta, 9 kuukautta ja 9 päivää kestäneen 122 kilpailun voittoputkensa neljättä kautta.

Moskovasta uupui myös urheilija, joka viimeksi oli Mosesin lyönyt: Länsi-Saksan Harald Schmid.

Moses uskoo, että jos USA:n joukkue olisi kisoihin osallistunut, sitä vastaan olisi kylmän sodan hengessä tehty kaikki mahdolliset konnankoukut:

– Meille olisi todennäköisesti kerrottu väärät aikataulut, ja ruokamme olisi yritetty myrkyttää. Ja heidän (itäblokin urheilijoiden) dopingkulttuurinsa oli täysin villiä. Mutta luultavasti olisin voittanut, jos olisin välttynyt ruokamyrkytykseltä.

Yhdysvaltojen tähdet Danny Harris (vas.) ja Edwin Moses sekä Länsi-Saksan Harald Schmid palkintojenjaossa Rooman MM-kisoissa 1987.

Moses kertoi teamusa.orgille olevansa erittäin pahoillaan siitä, ettei Moskovan kisoihin paikkansa ennen boikottipäätöstä varmistaneille urheilijoille ole koskaan kotimaassaan annettu olympiaedustajan statusta.

Presidentti Jimmy Carter kutsui pettyneet urheilijat lohdutusvierailulle Washingtoniin. Moses kuvautti itsensä presidentin vierellä, mutta ei pidä kuvaa kotonaan edes esillä, vaan on haudannut sen mittavien muistoesinearkistojensa pohjalle.

Hän muistelee, että urheilijoiden reaktiot olivat hyvin epäuskoisia, kun mahdollisuus boikotista nousi ensimmäisen kerran esille talvella 1980.

– Kysyttiin, että mitä ihmettä politiikalla on tekemistä urheilun kanssa? Tänä päivänä tiedämme siitä asiasta huomattavasti enemmän.

Silloisista joukkuetovereistaan Moses on eniten pahoillaan Renaldo Nehemiahin, 1970-luvun lopun ja 1980-luvun taitteen ylivoimaisen pika-aiturin, puolesta. Öljylantio olisi ollut Moskovassa lähes samantasoinen ennakkosuosikki kuin Moses.

– Hän olisi Moskovan kultamitalistina tullut valtavana supertähtenä Los Angelesin kisoihin 1984.

Nehemiah ei jaksanut odottaa neljää vuotta, vaan jätti yleisurheilun ja alkoi pelata ammatikseen amerikkalaista jalkapalloa NFL-tasolla.

Moses, tätä nykyä 64, hallitsi pitkään lajissaan.

Suomessa 400 metrin aitoja hallitsi Moskovan aikaan lappajärveläinen Raimo Alanen, nyt 68, joka voitti matkan Kalevan kisoissa joka kerta 1975–80. Hän muistaa hyvin tunnelmansa tv:n ääressä 26.7.1980.

– Edwin oli oman aikansa ja kaikkien aikojen parhaita urheilijoita, jopa idolini. Häntä vastaan kilpailin pari kertaa, ja hän teki kaikilla tavoilla, myös ihmisenä, valtavan vaikutuksen. Kilpailin Beckiäkin vastaan, enkä suoraan sanoen pitänyt häntä teknisesti kummoisena. Ihme, että meni noinkin kovaa.

Alaselle ei ollut epäselvää, mikä oli Mosesin kohtalo tuolloisen maailmanpolitiikan syövereissä:

– Kyllä hän kärsi valtavan oikeusmurhan ja oli ilman muuta boikotin isoin yksittäinen uhri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?