Samuli Samuelsson jäi ilman sponsoria, koska Instagramissa oli liian vähän seuraajia – ”Ennen pystyi olemaan urheilija täysin urheillen”

Samuli Samuelsson haluaisi, että urheilu näyttää kaiken, mutta yksilöurheilijoilta vaaditaan nykyisin usein menestystä myös sosiaalisessa mediassa.

Samuli Samuelsson tähyilee Suomen ennätysaikaa: 10,21.

16.7.2020 19:39

Pikajuoksija Samuli Samuelsson pinkoi viikko sitten Jyväskylän GP-kisoissa uudeksi 100 metrin ennätyksekseen 10,28.

Samuelssonin aika on Suomen tilastoissa kaikkien aikojen neljänneksi kovin ja jää Tommi Hartosen Suomen ennätyksestä vain seitsemän sadasosaa. Se oli ensimmäinen suomalaismiehen 10,30:n alitus lähes kymmeneen vuoteen.

Samuelsson jatkoi hyviä otteitaan keskiviikkona Lahdessa, jossa hän vei satasen voiton hyvällä vastatuuliajalla 10,40.

Samuelsson nosti torstaina esille nykyajan puhuttavan trendin: ollakseen kiinnostava yhteistyökumppanien silmissä, urheilijan tulee olla kilpakenttien lisäksi menestynyt sosiaalisessa mediassa.

– Eilen 10,40 (-1.3) Lahdessa. Elämäni parhaimpia juoksuja ottaen vastatuulen huomioon. Vaikka taso on selkeästi noussut ja Suomen ennätys (10,21) hieman jo kolkuttelemassa huippuolosuhteissa, ei näillä tosiaankaan ole sponsorikuvioihin mitään merkitystä, Samuelsson kommentoi Facebook- ja Instagram-tileillään.

– Laitoin sähköpostia tällä viikolla firmalle, jonka tuotteita olen käyttänyt monen vuoden ajan ja kysyin, olisiko mahdollista tehdä jonkinlaista yhteistyötä. Vastaus oli, että minimivaatimuksena on vähintään kymmenentuhatta aktiivista seuraajaa Instagram-tilillä, jos edes lähdetään sopimusta miettimään, Samuelssonin päivitys jatkuu.

Samuelsson (oik.) juoksi Jyväskylän GP-kisoissa 8. heinäkuuta uuden ennätyksensä ja seitsemän sadasosan päähän SE-ajasta.

Ilta-Sanomat tavoitti Samuelssonin, joka kertoi tulleensa asian kanssa julkisuuteen havainnollistaakseen, miten ajat ovat muuttuneet.

– Kaikki vastaavat firmat olisivat 2000-luvun alussa kilpailleet, että kuka saa sopimuksen Suomen tämän hetken nopeimman miehen kanssa. En halua mollata sosiaalista mediaa, mutta harmi, että tilanne on kääntynyt tällaiseksi, Samuelsson pohti IS:lle.

Samuelsson otti firmaan yhteyttä junamatkalla keskiviikkoiseen Lahden GP-kisaan.

– Esittelin sähköpostissa kohteliaasti itseni ja kyselin yhteistyöstä. Vastaus tosiaan oli, että esimerkiksi Instagramissa pitää olla yli 10 000 seuraajaa.

Samuelsson sanoo ymmärtävänsä mainiosti, että osalle sosiaalinen media tarjoaa uusia mahdollisuuksia. Hänelle itselleen sosiaalisessa mediassa esiintyminen ei kuitenkaan tunnu luontevalta. Instagramissa hänellä on ”vain” reilut 2 700 seuraajaa.

– Totta kai on hienoa, jos joku sillä tienaa. En pidä sitä mitenkään negatiivisena asiana.

– Mutta tuntuu, että nykyisin on pakko olla aktiivinen somessa, jos haluaa urheilla. Itse en haluaisi enkä jaksaisi olla aktiivinen ja minulla on siihen oikeus. Se vain kaatuu omaan niskaan nyt.

Samuli Samuelsson kertoi IS:lle, että Suomen ennätyksen tavoittelu ja Kalevan Kisojen voittaminen ovat tämän kauden tärkeimmät tavoitteet.

25-vuotias Ikaalisten Urheilijoiden juoksija oli pari kautta sivussa juoksuradoilta akillesjännevamman vuoksi. Sinä aikana hän opiskeli Metropolia ammattikorkeakoulussa optikon tutkintoa, jonka on tarkoitus valmistua ensi vuoden alkupuolella.

Samuelsson sanoo olevansa erittäin kiitollinen kaikille tukijoille, joita hänellä jo on. Hänen on kuitenkin tällä hetkellä tultava toimeen vähällä, mikäli hän haluaa urheilla täysipäiväisesti ja ammattimaisesti.

– Ennen pystyi olemaan urheilija täysin urheillen, ja sen haluaisin tehdä. Haluaisin, että urheilu näyttää kaiken, eikä se, mitä olen somessa, Samuelsson tuumii.

Samuelsson sai tukea Twitterin puolella esimerkiksi moukarinheittäjä Fredrik Fröbergiltä, joka muistutti, ettei joukkuelajien urheilijoilla ole samanlaisia paineita.

– Tällä hetkellä some-ammattilaiset, joiden vapaa-ajan harrastus on yleisurheilu, saavat voita leivän päälle. Muut ei! Nelosketjun liigapakki ei paljon somea tarvi. Siihen meidänkin lajin pitäisi pyrkiä, Fröberg twiittasi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?