Katharina Bauer tähtää olympialaisiin – toimii vakavan sairauden takia ”koekaniinina” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Playboyn kannessa poseerannut saksalaistähti tähtää olympialaisiin – toimii vakavan sairauden takia ”koekaniinina”

Saksalainen Katharina Bauer on pystynyt jatkamaan urheilu-uraansa, vaikka hän on kärsinyt koko ikänsä sydämen rytmihäiriöistä.

Bauer haluaa toimia esikuvana muille. Kuva viime syksyn MM-kisoista Dohasta.­

3.7. 8:18

Seiväshyppykilpailuista puhutaan usein jännitysnäytelmänä, jonka ratkaisuhetkillä katsojat saavat ylimääräisiä sydämentykytyksiä.

Hiljattain 30 vuotta täyttänyt saksalainen Katharina Bauer on ollut usein samassa tilanteessa kuin stadionin lehtereillä tai television ääressä jännittäneet katsojat. Hänen sydämensä on hakannut poikkeuksellinen tiiviiseen tahtiin kisan aikana.

Näin tapahtui kevääseen 2018 asti. Silloin Bauerin kehoon asennettiin defibrillaattori eli sydäniskuri. Bauerin mukaan laite on suunnilleen hänen kämmenensä kokoinen ja painaa 300 grammaa.

Vaikka Bauer sai implanoidun sydämentahdistimen, hän on pystynyt jatkamaan urheilu-uraansa. Bauer oli mukana viime syksynä Dohan MM-kilpailuissa Qatarissa, mutta ei selvinnyt finaaliin. Hän oli kärsinyt keväästä lähtien välilevynpullistumasta.

Ensi vuoden olympiakisoihin tähtäävän Bauerin ennätys on vuonna 2015 hypätty 465. Frankfurter Allgemeine Zeitungin artikkelin mukaan Bauer on ainoa huipputason yleisurheilija (tai ainakin seiväshyppääjä), joka urheilee defibrillaattorin kanssa.

Bauer kärsi ylimääräisistä sydämenlyönneistä jo nuorena. Kun terveen ihmisen sydän lyö noin 110 000 kertaa vuorokauden aikana, Bauerin sydän hakkasi lapsena 6 000 kertaa enemmän per päivä.

Hän on kertonut asiasta avoimesti Spikes-lehden haastattelussa vuonna 2019. Vaivasta yritettiin päästä eroon atrofia-metodilla vuonna 2009, mutta hyppääjän mukaan leikkaus ei auttanut.

Bauerin mukaan hän pärjäsi ongelman kanssa melko hyvin eikä halunnut tehdä asiasta numeroa. Ahkerasti verta pumppaava elin oli toista mieltä. Vuonna 2017 Bauer joutui toteamaan sydämen lyövän 18 000 ylimääräistä kertaa vuorokaudessa.

– Silloin jouduin toisen kerran leikkaukseen, Bauer kertoo.

Aluksi leikkaus näytti auttaneen, kun hyppääjän sydän löi enää 3 000 ylimääräistä lyöntiä päivässä. Mutta kesällä 2017 kilpailukauden alettua tilanne paheni, ja sydän hakkasi pahimmillaan 15 000 ylimääräistä iskua.

Lääkärien kanssa keskusteltiin kolmannesta leikkauksesta. Tempoilevasta sydämestään huolimatta Bauer voitti talvella 2018 Saksan mestaruuden tuloksella 451. Kisojen jälkeen hänen oli määrä lähteä Etelä-Afrikkaan harjoitusleirille.

Bauer viime syksynä Dohan MM-kisoissa.­

Ennen matkalle lähtöä EKG-kuvista löytyi isku, jonka Bauer sanoi tunteneensa kymmenen vuoden ajan, mutta jonka aiheuttajaa ei tiedetty.

– Kun tunsin sen, oloni muuttui sumuiseksi ja luulin pyörtyväni.

Hän ei kuitenkaan koskaan pyörtynyt, mikä tuuditti hyppääjän jatkamaan urheilemista.

Sydänfilmistä havaittiin rytmihäiriö, joka saattaisi johtaa hengenvaaralliseen kammiovärinään.

Bauer oli tyytyväinen, kun syy löytyi.

– Toisaalta ongelmaa ei voitu hoitaa leikkauksella. Ainoa vaihtoehto oireiden hoitamiseen oli defibrillaattorin asettaminen kehooni.

Mikäli Bauer saisi kammiovärinää, sydäniskurin sähköiset impulssit pelastaisivat hänen henkensä.

Palattuaan Etelä-Afrikasta Bauer meni operaatioon, jossa hänen leveän selkälihaksensa alle sovitettiin defibrillaattori. Kyse oli lihaksesta, jota tarvitaan, kun hyppääjä vie seipään kuoppaan.

– Se on seiväshyppääjän tärkein lihas, enkä voinut tietää, pystynkö jatkamaan hyppäämistä leikkausoperaation jälkeen, Bauer kertoo Spikesin jutussa.

Defin asennuksen jälkeen Bauerin sydän löi enää 2800 ylimääräistä kertaa päivässä eli operaatio oli onnistunut yli odotusten. Kolme viikkoa sairaalasta pääsyn jälkeen Bauer pystyi juoksemaan ja kolme viikkoa myöhemmin hän seisoi vauhdinottoradan päässä numerolappu paidassaan.

– Ylitin siinä kilpailussa 420, mikä oli iloinen yllätys.

Bauer naureskelee olevansa eräänlainen koekaniini.

– Olen ainoa ammattilaisyleisurheilija, jolla on defibrillaattori. Esimerkkini ansiosta lääkärit voivat sanoa potilaalleen, että defin kanssa pystyy urheilemaan huipputasolla.

Bauer kiittelee lääkäreitä, jotka ovat alkuepäilyjen jälkeen rohkaisseet häntä jatkamaan urheilemista. Vastapalvelukseksi hyppääjä on esiintynyt lääkärien konferensseissa kertomassa erikoisesta tilanteestaan.

Tammikuussa 2020 Bauer ilmoitti jättävänsä hallikauden väliin, koska hän halusi keskittyä kesän olympiakisoihin. Pari kuukautta myöhemmin Tokion kisat siirrettiin vuodella eteenpäin, joten Bayer Leverkusenia edustavan urheilijat suuri tavoite siirtyi kesään 2021.

Vuonna 2016 Bauer poseerasi Playboy-lehden saksankielisen version olympianumerossa. Rio de Janeiron kisat jäivät kuitenkin väliin, koska Bauer loukkaantui kesäkuussa 2016.

Nykyään hän haluaa esiintyä esikuvana kaikille niille, jotka epäilevät urheilemista vamman tai muun fyysisen esteen takia.

– Olen näyttänyt, että kaikki on mahdollista, Bauer sanoo kotisivuillaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?