Nooralotta Neziri ja Oskari Mörö juoksivat SE-ajat, mutta eivät joutuneet dopingtestiin: ”Vain virallisissa lajeissa testataan” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomen ennätys vai ei? Nooralotta Neziri ja Oskari Mörö juoksivat SE-tulokset, mutta yksi asia jäi puuttumaan

Mörön ja Nezirin kisakaudet alkoivat hyvin vahvasti.

Julkaistu: 23.6. 17:58

Asiantuntija Mirko Jalavan mukaan Nooralotta Nezirin ja Oskari Mörön SE-tulokset ovat virallisia, vaikka dopingtestejä ei tehtykään.

Suomen yleisurheilukesä on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin ja Suomen ennätyksiä on laitettu uuteen uskoon niin kenttälajeissa kuin juoksuradalla.

Perinteisien lajien lisäksi ennätyksiä on pingottu poikkeuksellisen kesän alkumetreillä myös harvemmin kilpailluilla juoksumatkoilla.

Oskari Mörö laittoi kesäkuun 7. päivänä Lahden Uusi Alku -kutsukilpailussa harvoin juostavan 200 metrin aitajuoksun Suomen ennätyksen lukemiin 23,24, parantaen Kai Kyllösen 33 vuotta vanhaa ennätystä sadasosalla.

Oskari Mörö (keskellä) teki uuden suomenennätyksen miesten 200m aidoissa yleisurheilun Uusi Alku kutsukilpailussa 7. kesäkuuta 2020 Lahdessa

11. kesäkuuta Nooralotta Neziri aitoi samaisen 200 metrin aitamatkan Impossible Games -kilpailuissa Oslon Bislettissä uuteen SE-aikaan 26,65. Myös Annimari Korte alitti kilpailussa Emma Koistisen nimissä olleen vanhan ennätyksen.

Poikkeuslajien kohdalla yksi osa yleensä Suomen ennätyksen vahvistamiseen vaadittavasta proseduurista jäi kuitenkin puuttumaan. Mörölle ja Nezirille ei kummallekaan tehty dopingtestiä ennätysjuoksujen jälkeen.

– Pitää paikkansa, että dopingtestiä ei tehty Oslon juoksuni jälkeen. Yleensä ennätysjuoksujen jälkeen jos ei ole testausta, niin se tilataan erikseen ja tehdään 24 tunnin sisään. Täytyy myöntää, että en juoksun jälkeen edes ajatellut tätä, Neziri kommentoi IS:lle puhelimitse.

Nooralotta Neziri poseeraa 200 metrin aitojen SE-juoksunsa jälkeen Annimari Kortteen kanssa.

Tavallisesti virallisen Suomen ennätyksen vahvistamiseksi urheilijalle täytyy tehdä dopingtesti vuorokauden sisällä suorituksesta, mutta epävirallisten lajien kohdalla tilanne on toinen.

Suomen Urheiluliitto (SUL) määrittää säännöissään ne lajit, joiden ennätyksen vahvistamiseksi dopingtestiä tarvitaan. Raja ollaan vedetty virallisiin olympialajeihin.

–  SUL listaa lajit, joissa pitää testata. Tämä ei ole SUEKin (Suomen urheilun eettinen keskus) kanta eikä perustu antidopingsäännöstöön, vaan rajaus perustuu lajiliiton omiin sääntöihin, SUEKin testauspäällikkö Katja Huotari sanoo.

Suomen urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola perustelee testausta vaativien ennätysten rajaamista testiprosessin kalliilla hinnalla.

– Testaus koskee vain virallisia lajeja. Kyse on niin arvokkaasta operaatiosta ja testaus niin hinnakasta, että vain virallisissa lajeissa testataan, Niemi-Nikkola kommentoi Ilta-Sanomille.

Euroopan yleisurheiluliiton ja Tilastopajan asiantuntija Mirko Jalava kuitenkin vahvistaa, että kyseessä on kaikesta huolimatta virallinen Suomen ennätys.

– Kyseessä on virallinen Suomen ennätys sekä miehissä että naisissa, vaikka dopingtestejä ei tehty. Testattavat lajit ovat säännöistä kiinni. 200 metrin aitajuoksu ei ole olympialaji ja siksi niitä ei testata, Jalava selventää.

Yleisurheilun olympialajeissakin Suomen ennätyksiä on jo tälle kesälle nähty. Krista Tervo paransi naisten moukarinheiton Suomen ennätystä kesäkuun 6. päivä Somerolla vajaalla kahdella metrillä lukemiin 71,93.

Kristian Pulli taas vei miesten pituushypyn Suomen ennätyksen Tommi Evilältä hyppäämällä 11. kesäkuuta Leppävaarassa tuloksen 827.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?