Therese Johaug käyttää apunaan valojänistä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Therese Johaug saa käyttää illan juoksukilpailussa harvinaista apuvälinettä – asiantuntija: ”Minusta tämä on aika surullista”

Therese Johaug juoksee kymppitonnin yksinään tavoitteenaan viime syksyn MM-rajan rikkova aika. IS seuraa illan Impossible Games -tapahtumaa.

Norjan hiihtokuningatar Therese Johaug tavoittelee tänä iltana kovaa yleisurheilutulosta.

11.6.2020 19:02

Oslon Bislett-stadionilla järjestetään torstai-iltana yleisurheilun Impossible Games eli suomennettuna Mahdottomat Kilpailut.

Suomalaisista tapahtumassa nähdään aitajuoksijat Annimari Korte sekä Nooralotta Neziri.

Kansainvälisesti koko Impossible Gamesin odotetuimpiin vetonauloihin kuuluu maastohiihtotähti Therese Johaug, joka juoksee 10 000 metriä.

Johaug on 10 000 metrin juoksun ainoa osallistuja, mutta tavoittelee hurjaa aikaa käyttäen apunaan kyseenalaista ja kovaa keskustelua herättänyttä apukeinoa, valojänistä.

Valojänistä on käytetty yleisurheilutapahtumissa silloin tällöin vuodesta 2018 lähtien, mutta se herättää edelleen ristiriitoja.

– Minusta tämä on aika surullista, tyrmää ajatuksen ruotsalainen yleisurheiluasiantuntija A. Lennart Julin Expressenin jutussa.

– Valojänis on ollut kielletty käytännössä koko yleisurheilun historian ajan, koska sitä on pidetty luvattomana apuna. Mutta vuosi tai kaksi sitten kansainvälinen yleisurheiluliitto kumosi kiellon äkillisesti, Julin lisää.

Harjoittelussaan juoksijat ja kävelijät ovat käyttäneet valojänistä yleisesti apuna sopivan vauhdin ylläpitämiseksi.

Sen tuominen kilpailuihin herättää ymmärrettävästi enemmän kysymyksiä, mutta Impossible Gamesissa kyse on muutoinkin showhenkisestä ja näytösluonteisesta tapahtumasta.

Käytännössä valojänis tarkoittaa radan ympäri kiertäviä valoja, jotka osoittavat, mitä vauhtia juoksijan täytyy pitää tavoiteaikaan yltääkseen.

Therese Johaug on voittanut maastohiihdossa muun muassa kymmenen MM-kultamitalia.

Viime vuonna Johaug, 31, voitti näytöstyyliin 10 000 metrin juoksun Norjan mestaruuskisoissa ajalla 32.20,86.

Tulos rikkoi myös Pariisin EM-kisojen rajan. Johaugin haave yleisurheilun EM-kisoissa kilpailemisesta kuitenkin kariutui, kun EM-kisat peruttiin koronaviruspandemian vuoksi.

Tänä iltana Johaugin tavoiteaika on joka tapauksessa vieläkin kovempi: 31.50. Kyseinen aika oli tulosraja viime syksyn Dohan MM-kisoihin naisten kymppitonnilla.

– Johaug saa valoista valtavan edun, koska hänellä ei ole kokemusta sopivasta vauhdista. Nyt juoksu voi sujua tasaisesti ja se lisää hänen mahdollisuuksiaan, ennakoi hiihtotähden yritystä Norjan yleisradioyhtiö NRK:n kommentaattori Jann Post.

Johaug saa kilpailla tapahtumassa erikoisluvalla.

Bislett-stadionille ei nimittäin aiemmin ole kutsuttu dopingista urallaan kärähtäneitä urheilijoita.

Johaug kärsi 18 kuukautta pitkän kilpailukiellon 2016–2018, kun hänen näytteestään löytyi viitteitä anabolisista steroideista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?