Asiantuntijalta hurja arvio Annimari Kortteesta – ”Ihan pomminvarma”

Pika-aitojen Suomen ennätys menee asiantuntijan mukaan tänä kesänä uusiksi. Annimari Korte voi nousta jopa koko Euroopan ykkösaituriksi.

Annimari Korte (kesk.) avasi kautensa sunnuntaina Lahdessa.

9.6.2020 13:34

Kotimainen yleisurheilukausi alkoi ryminällä viime viikolla. Viikon kruunu oli pika-aituri Annimari Kortteen kaudenavaus sunnuntaina Lahdessa.

Viime kaudella yli neljällä kymmenyksellä ennätystään parantanut ja sensaatiomaisesti Suomen ennätyksen 12,72 juossut Korte aitoi Lahdessa maailman kauden kärkiajan 12,84.

Se löi ällikällä paitsi Kortteen itsensä myös Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntijan Lauri Hollon.

– Jos nyt menee jo 12,84, niin ilman loukkaantumisia Suomen ennätys on tänä kesänä ihan pomminvarma, Hollo täräyttää.

Sunnuntain aika oli Kortteen uran toiseksi paras tilastokelpoinen tulos.

Korte kertoi tavoittelevansa tällä kaudella 12,5-alkuista aikaa. Viime kaudella sellaisiin pystyi koko maailmassa vain yhdeksän naista – eikä yksikään eurooppalainen.

Kortteen edellä Euroopan tilastossa olivat vain Hollannin Nadine Visser (12,62) ja Valko-Venäjän Elvira Herman (12,70).

12,60 sekunnin alittaminen on Euroopassa todella harvinaista. Neljän viime vuoden aikana siihen pystyi vain Alina Talai. Hänkin vain kaudella 2018, jolloin valkovenäläinen kellotti hirmuisen ennätyksensä 12,41.

Hollon mukaan 12,5-alkuinen aika on 32-vuotiaalle Korttelle tänä kesänä realismia.

– Ehdottomasti. Ei se mitään haihattelua ole. Kukaan urheilija ei varmasti ole viritellyt kuntoaan tarkoituksella kesäkuun alkuun.

IS:n yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo.

– Edelleen huikeaa kehitystä tuossa iässä. Ei voi kuin ihastella.

Viime kaudella Korte teki Suomen ennätyksensä heinäkuun lopussa kauden 18. startissaan.

12,5-alkuisella ajalla oltaisiin voitettu mitali kuusista edellisistä arvokisoista. Kortteen harmiksi koronapandemia paitsi siirsi olympialaisia vuodella eteenpäin myös perui kokonaan tälle kesälle kaavaillut Pariisin EM-kisat, joissa hän olisi nähdyn perusteella taistellut jopa mitalista.

Pika-aidat oli jo viime kaudella kotimaisen yleisurheilun kruununjalokivi. Kortteen vanavedessä Reetta Hurske kellotti parhaallaan 12,78 ja entinen Suomen ennätysnainen (12,81) Nooralotta Neziri 12,89.

Hurske ja Neziri eivät ole vielä avanneet kauttaan. Kortteen sunnuntain noteerauksen arvoa korostaa, että hän teki sen täytenä soolojuoksuna.

– Vaikka pika-aidoissa suoritus itsessään on niin keskittymistä vaativan jämpti ja tarkka, kirityksellä on jonkin verran merkitystä. Jos Kortteen vierellä olisi ollut joku hönkimässä, aika olisi voinut tippua vielä viisi sadasosaa.

Hollo odottaa, että pika-aitojen kärjen jo entisestään poikkeuksellisen hurja kotimainen taso sen kuin kovenee entisestään tänä kesänä.

– Olisi ollut mielenkiintoista nähdä Hurske ja Nezirikin jo sunnuntaina mukana. Olisi nähty, että missä he menevät tällä hetkellä.

Neziri (vas.), Korte ja Hurske ovat nostaneet naisten pika-aidat kotimaan kiinnostavimmaksi yleisurheilulajiksi.

Sekä Neziri että Hurske väläyttelivät iskukykyään hallikaudella, ja molemmilla on varmasti sanansa sanottavana kisassa Suomen aiturikuningattaren tittelistä.

Hurskeen kevättä tosin häiritsivät selkä- ja takareisivaivat.

Lajia vuosikaudet hallinnut Neziri, 27, on saanut hioa kuntoaan varjoissa, kun uusi kuningatar Korte on vienyt suurimman huomion.

– Jo viime vuonna puhuttiin, että pitkään ylivoimaisena ykköstähtenä paistatellut Neziri on joutunut nyt vähän uuteen tilanteeseen. Mutta ei hänen viime kautensa kuitenkaan mitenkään huono ollut, Hollo muistuttaa.

Neziri avaa kautensa torstaina Oslossa. Matkana on harvinainen 200 metrin aitajuoksu, jossa mukana on myös Korte.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?