Kristiina Mäkelän ongelma ratkesi yllättävällä tavalla: ”Korona pelasti minut” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kristiina Mäkelän ongelma ratkesi yllättävällä tavalla: ”Korona pelasti minut”

Kristiina Mäkelän katse on suunnattu Suomen ennätykseen. Kuva Berliinin EM-kisoista vuodelta 2018.

Julkaistu: 2.6. 18:34

Kristiina Mäkelä toivoo, että poikkeustilanteen tuoma rauhoittuminen toisi tarvittavat sentit SE:n rikkomiseen.

Osa suomalaisista on odotellut viime ajat kiihkeästi terassien avautumista, mutta yleisurheilijoiden ilonaiheet olivat 1.6. aivan toiset: Rajoitusten lieventyminen tarkoitti, että urheilijat pääsevät viimein tositoimiin kilparadoille.

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelän kauden ensimmäinen kilpailu on merkattu kalenteriin 27.6. Siihen on sen verran aikaa, että hän ehti piipahtaa yhdessä Oskari Mörön, Taika Koilahden ja paikallisten urheilijoiden kanssa Turussa.

Urheilijat olivat pakkaamassa Paavo Nurmi Gamesin ja Kalevan Kisojen yhteistyökumppaneiden lahjoittamia tuotekasseja paikallisen seurakuntayhtymän ruoka-apuun. Tavoite oli saada päivän aikana tuhat kassia valmiiksi.

Hyväntekeväisyyden ja treenaamisen lisäksi Mäkelä on ehtinyt poikkeustilanteen aikana saada maataloustieteen kandidaatin tutkinnon tehtyä.

– Korona kyllä pelasti minut. Alkuvuosi oli haastellinen, ja sitten, kun maailma hetkeksi pysähtyi, sain kaikki asiat järjestykseen ja kandintutkinnon valmiiksi. Sain taas rauhan omaan tekemiseen, hän kertoo.

Siirtyminen tehotreeniin

Mäkelä on aiemmin kertonut, että hän suhtautui arvokisojen perumiseen rauhallisesti. Hän on elänyt ja treenannut koko poikkeusajan samalla mentaliteetilla, vaikka esimerkiksi harjoittelun ohjelmointi meni uusiksi. Urheilija siirtyi tehoharjoitteluun, kun tieto kisojen järjestämisestä kesäkuussa tuli.

– Sitä se urheilu on. Ikinä ei mene ihan niin kuin haluaisit. Se on aina tilanteesta mahdollisimman hyvin selviytymistä, hän sanoo.

Mäkelän mukaan hän on aloittanut tekniikkatreenit hiljattain. Tulokset ovat lupaavia, vaikka kehitettävää on vielä ennen kisakauden alkua.

Kristiina Mäkelä pakkasi Turussa tuotekasseja seurakuntayhtymän ruoka-apuun.

– Loikka ei ihan vielä toimi pitkällä vauhdilla, ja kinkassa on haasteita. Ollaan tehty paljon vuoroloikkaharjoitteita ja koetettu löytää kovan iskun sietämistä boksilla tehtävillä harjoitteilla. Kun se napsahtaa kohdalleen kinkkaan, sitten se lentää pitkälle, hän kertoo.

– Vielä ei ole tullut sellaista, johon olisin ollut täysin tyytyväinen. Mutta se on normaalia. On pari harjoitusta alla, ja pari ehditään tehdä vielä ennen ekoja kisoja.

Lahdesta Mäkelä lähtee hakemaan ennen kaikkea hyvää tuntumaa, ja hän saattaa tehdä suoritukset lyhytvauhtisina.

– Loikka on sellainen laji, että ekat kisat menevät yleensä kokeillessa, missä mennään. En ota täyttä vauhtia, jos minulla ei ole siihen valmiuksia. Minulla on peruskova taso, näen sen treeneissä, mutta sieltä voi tulla mitä vaan: hyvä, tosi hyvä tai keskiverto tulos.

Uusi kirittäjä löytyi

Mäkelän iloksi hän on saanut uuden kotimaisen kirittäjän. Tällä kaudella hallissa 13,83 ponnistanut Senni Salminen, 24, on päässyt niin hyvään vireeseen, että Mäkelä povaa heille kovia taisteluita kesän kisoissa.

– Saan varmasti hänestä tosi hyvän vastuksen. Se tulee parhaaseen mahdolliseen aikaan, kun en pääse kansainvälisiin kisoihin.

– Ollaan nähty hallilla ja tehtiin yksi loikkatestitreeni yhdessä. On ihan eri päästä kisaamaan jonkun kanssa kuin että vain itse ruoskit itseäsi. Varmasti tehdään jatkossakin yhteistyötä, Mäkelä kiittelee.

Kristiina Mäkelän (vas.) kanssa Turussa oli myös Oskari Mörö.

Vaikka arvokisoja ei tänä vuonna olekaan, Mäkelä on asettanut itselleen selvän tavoitteen. Kuntopiikki on ajoitettu loppukesään.

– Aina voi hypätä tulosta, ja Suomen mestaruus on tärkeä. Nyt siitä voi joutua taistelemaan kovemmin kuin aiempina vuosina, mikä on hieno juttu.

Mäkelä myös toivoo, että korona-ajan tuoma rauhoittuminen kenties jalostuisi pariksi lisäsentiksi entisiin ennätyksiin.

– Suomen ennätys (14,39) kaivelee ja on kaivellut jo monta vuotta. Siitä on niin kauan puhuttu, ja ehkä se nyt tulisi, kun ei tarvitse säästellä itseään mihinkään kisaan, hän miettii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?