Merlene Ottey täyttää 60 – yleisurheilun ihmenainen ei koskaan saanut himoitsemaansa, mutta teki vielä 52-vuotiaana historiaa Helsingissä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Merlene Ottey täyttää 60 – yleisurheilun ihmenainen ei koskaan saanut himoitsemaansa, mutta teki vielä 52-vuotiaana historiaa Helsingissä

Pikajuoksulegenda Merlene Ottey täyttää 60 vuotta. Kuvassa Ottey vauhdissa Sydneyn olympialaisissa 2000.

Julkaistu: 10.5. 6:27

Merlene Ottey tunnettiin pitkään ”pronssikuningattarena”, kunnes 33-vuotiaana jysähti vihdoin arvokisavoitto.

Merlene Ottey on ikuinen.

Yleisurheilun supertähti oli lajin faneille sukupolvien silta, joka yhdisti vielä 2010-luvullakin pikajuoksun Moskovan olympialaisiin ja yleisurheilun ensimmäisiin MM-kilpailuihin Helsingissä 1983.

Ottey näki läheltä Neuvostoliiton ja Itä-Saksan yleisurheilukoneet, nuorena kuolleen ME-juoksijan Florence Griffith-Joynerin ja muut aikakauden megatähdet yhtä lailla kuin myöhemmin Usain Boltin, Marion Jonesin ja Shelly-Ann Fraserin.

Matkan varrella Ottey rikkoi lukemattomia ennätyksiä ja voitti valtavasti mitaleja. Vain yksi jäi puuttumaan: olympiakulta. Mitään muuta saavutettavaa ei pikakiitäjälle jäänyt.

Otteyn ura huipulla jatkui aina Helsingin EM-kisoihin 2012 saakka. Tuolloin Ottey oli 52-vuotias ja vaihtanut edustamaan kotimaansa Jamaikan sijasta Sloveniaa.

Tänä sunnuntaina Ottey täyttää 60. Sveitsissä nykyisin asuva ex-sprintteri on viettänyt hiljaiseloa julkisuudessa urheilu-uransa jälkeen.

Kenties se on ansaittuakin, sillä hänen aktiiviuransa ja elämä parrasvaloissa ehtivät kestää reilusti yli 30 vuotta.

Merlene Ottey on lähtöisin vaatimattomista oloista jamaikalaisesta Cold Springsin kaupungista. Hänen äitinsä Joan sytytti kipinän yleisurheiluun ostamalla tyttärelleen yleisurheilukirjan 1970-luvulla.

Intohimon liekki roihahti 1976 Montrealin olympialaisten aikana, kun jamaikalaissprintteri Donald Quarrie juoksi kultaa ja hopeaa miesten pikamatkoilla.

Ottey muutti 1970-luvun lopussa Yhdysvaltoihin ja alkoi opiskella Nebraskan osavaltion yliopistossa. Hän liittyi myös koulun yleisurheilujoukkueeseen.

Huippulahjakas sprintteri oli jo vuonna 1979, 19-vuotiaana, Jamaikan joukkueessa Pan-Amerikan kisoissa. Vuotta myöhemmin hän juoksi Moskovan olympialaissa ja voitti pronssia 200 metrillä.

Ottey juhli pronssia Los Angelesin olympialaisissa hillitysti.

Pronssista tuli Otteyn kirous. Himmein mitali tuli hänelle tutuimmaksi pitkän uran alkutaipaleella. Rooman ja Tokion MM-kisoista henkilökohtaisilta matkoilta tuomisina oli pronsseja. Viestikulta irtosi Tokiossa.

Los Angelesin olympialaisista tuomisina oli myös kaksi pronssia – Soulissa 1988 jäi luu käteen.

Ottey saikin uransa aikana lempinimen ”Pronssikuningatar”.

1990-luvulla Ottey oli kilparadoilla lähes lyömätön, vaikkei aina yltänytkään voittoihin arvokisoissa. Parhaimmillaan Ottey paineli peräti 57 kertaa putkeen voittajaksi 100 metrillä ja 34 kertaa peräjälkeen 200 metrillä.

Arvokisoissa hän joutui odottamaan henkilökohtaista MM-kultaansa kuitenkin 33-vuotiaaksi saakka.

Ottey voiton hetkellä: vihdoin henkilökohtainen MM-kulta oli hänen Stuttgartissa 1993.

Stuttgartissa 1993 Ottey otti vihdoin kultaa 200 metrillä, kun hän löi niukasti Yhdysvaltain Gwen Torrencen. Vain kaksi sadasosaa erotti juoksijat toisistaan, mutta kirkkain mitali oli vihdoin Otteyn. Jamaikalainen toisti tempun kaksi vuotta myöhemmin Göteborgissa.

Atlantan vuoden 1996 olympialaisista piti tulla uran lopulliset kruunajaiset. Ottey kisasi 36-vuotiaana jo viidettä kertaa viiden renkaan kisoissa. Mutta kuten useasti aiemminkin, jamaikalaisen oli tyytyminen himmeämpiin mitaleihin.

Satasella Ottey ja Gail Devers tulivat maaliin rinta rinnan, eikä kumpikaan uskaltanut juhlia voittajana. Tulosten odottaminen tuntui kestävän ikuisuuden.

Tätä maaliintuloa selviteltiin pitkään, ja Gail Devers (oik.) oli lopulta nopein.

Molemmille julistettiin sama aika: 10,94. Yli kahden minuutin puntaroinnin jälkeen voittajaksi julistettiin Devers. Tuo oli Otteylle Deversiä vastaan jo toinen tappio, jota jouduttiin puimaan pitkään jälkikäteen.

Stuttgartin 100 metrin kilpailussa Devers löydettiin voittajaksi vasta vajaa kaksi tuntia kisan päättymisen jälkeen, niin tiukka oli hänen ja Otteyn maaliintulo.

Merlene Ottey 40-vuotiaana vuonna 2001.

Ottey voitti vielä Sydneyn kisoissa 2000 pronssia satasella ja viestissä hopeaa – molemmat tosin varmistuivat reilusti kisojen jälkeen Marion Jonesin käryttyä dopingista. Kultaunelma ei koskaan toteutunut.

Sydneyn mitalit 40-vuotiaana jäivät Otteyn mittavan uran viimeisiksi arvokisoissa, mutta hänen uransa jatkui vielä huimat 12 vuotta. Kaikkiaan Otteyn arvokisasaldo on pökerryttävä: yhdeksän olympiamitalia, 14 MM-mitalia ja seitsemän sisäratojen MM-mitalia.

Merlene Ottey dominoi naisten pikamatkoja vuosikymmenten ajan.

Ottey kilpaili kaikkiaan peräti seitsemissä olympialaisissa: Taival alkoi Moskovasta 1980 ja päättyi Ateenaan 2004.

Pekingiin tai Lontooseen hän ei enää päässyt, vaikka ura vielä jatkui. Ateenassa hän jo edusti uutta kotimaataan Sloveniaa.

Ottey vaihtoi edustusmaata riitaannuttuaan Jamaikan juoksumaajoukkueen kanssa. Riita liittyi Otteyn paikkaan Sydneyn olympialaisissa heikosti sujuneiden olympiakarsintojen jälkeen.

Ottey pääsi mukaan viestijoukkueeseen ja sai myöhemmin tahtonsa mukaisesti juosta myös henkilökohtaisilla matkoilla. Muu joukkue otti Peta-Gaye Dowdien korvaamisen raskaasti. Osa protestoi Otteyn läsnäoloa näkyvästi.

Menestyksestä huolimatta välikohtauksesta jäi syvä juopa. Ottey vannoi, ettei enää juoksisi Jamaikan asussa. Hän oli jo muuttanut Sloveniaan vuonna 1998 ja sai maan kansalaisuuden 2002.

Ottey vei Slovenian maajoukkueen viestiä Helsingin EM-kisoissa 2012 – 52-vuotiaana.

Slovenian verkkareissa Ottey selvisi vuosien 2010 ja 2012 EM-kisoihin. Uran viimeiset arvokisansa hän juoksi Helsingissä 2012 osana Slovenian pikaviestijoukkuetta, 52 vuoden iässä.

Slovenia karsiutui finaalista, mutta Ottey teki jälleen historiaa – viisikymppiset eivät ennen olleet EM-yleisurheilussa kirmanneet.

– En olisi uskonut koskaan. En koskaan. Olisin ajatellut, että olen lopettanut jo kauan aikaa sitten. Tässä on välissä kulunut monta vuotta, Ottey äimisteli osallistumistaan Helsingin kisoihin 1983 ja 2012 Ylen haastattelussa tuolloin.

Lukemattomien arvokisamitaliensa jatkoksi Ottey rikkoi useita ennätyksiä pitkän uransa aikana: Vuonna 1995 ja 1997 hän rikkoi vanhimman MM-kultamitalistin ikäennätyksen. Huippu-ura jatkui yli 30 vuotta, vastaavaan ei ole pystynyt kukaan muu pikajuoksija.

Pikajuoksun kuninkaalliset Merlene Ottey ja Carl Lewis kuvattuina Kansainvälisen yleisurheiluliiton gaalassa 1997.

Sydneyssä hänestä tuli vanhin naisyleisurheilijamitalisti. Ottey alitti satasella 11 sekuntia 67 kertaa, enemmän kuin kukaan muu. Yhdessä Carl Lewisin, Usain Boltin ja Allyson Felixin kanssa hän on ainoa yleisurheilija, joka on voittanut MM- ja olympiakisoissa yhteensä vähintään 20 mitalia.

Merlene Ottey on ikuinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?