Janis Lusis on kuollut – Kimmo Kinnunen tunsi keihässuuruuden hyvin: ”Tykkäsi aina olla Suomessa” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Janis Lusis on kuollut – Kimmo Kinnunen tunsi keihässuuruuden hyvin: ”Tykkäsi aina olla Suomessa”

Kimmo Kinnunen tunsi hyvin Latvian moninkertaisen arvokisamitalistin.

29.4. 21:32

Keihäänheiton olympiavoittaja ja seitsemänkertainen arvokilpailumitalisti Janis Lusis on kuollut, kertovat Baltian uutistoimisto BNS ja Latvian yleisurheiluliitto.

Lusis taisteli vakavaa sairautta vastaan ja oli kuollessaan 80-vuotias.

– Muistan että hän kävi ensimmäisen kerran vuonna 1974 meillä kotona Äänekoskella, kertoo Kimmo Kinnunen.

Janis Lusis oli tuttu vieras Jorma Kinnusen luona Äänekoskella ja myös Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla. Kuva vuodelta 2015.­

Kimmon isä Jorma Kinnunen oli Lusiksen kova kilpakumppani ja myös hyvä ystävä.

– Hyvin he tulivat toimeen. Janis tykkäsi aina olla Suomessa ja seurata suomalaisten touhuja, Kimmo tietää.

Lusis ja Jorma Kinnunen kävivät kovan taistelun olympiavoitosta Meksikossa 1968. Lusis vei voiton Neuvostoliitolle, jota hän tuolloin edusti, sillä Latvia oli liitetty Neuvostoliittoon toisen maailmansodan seurauksena.

Lusis heitti kolme olympiamitalia, sillä hän oli pronssilla 1964 ja hopealla 1972.

EM-kisoissa hän heitti kultaa neljä kertaa peräkkäin (1962, 1966, 1969 ja 1971) ja oli ensimmäinen neljään EM-kultaan yltänyt yleisurheilija.

Hän heitti kaksi ME-tulosta, 91,92 Saarijärvellä kesäkuussa 1968 ja 93,80 Tukholmassa heinäkuussa 1972.

Lusis voitti EM-kultaa neljä kertaa peräkkäin, ensimmäisen kerran vuonna 1962.­

Kimmo Kinnunen tapasi Janis Lusiksen usein myös viime vuosina, sillä hän on valmentanut jo vuosia latvialaisia Zigismunds Sirmaisia (Euroopan mestari 2016) ja Lina Muzea – joka tuli ensimmäisen kerran Suomeen Pihtiputaan keihäskarnevaaleille Janiksen keihäskoulun mukana.

– Janis oli auttavainen luonne ja hän oli valmis aina neuvomaan heittäjiä, ihan niin kuin isänikin. Letkeys ja rentous olivat hänen valttinsa heittäjänä ja se näkyi myös hänen valmennusfilosofiassaan, Kimmo arvioi.

Viimeksi hän kävi Suomessa vuonna 2015 keihäskarnevaalien 45-vuotistapahtumassa.

Viime kesänä hän lähetti Sirmaisin ja Muzen kautta surunvalittelut Kinnusen perheelle, kun kova kilpakumppani Jorma Kinnunen saateltiin haudan lepoon.

Nyt oli toisen 1960- ja -70-lukujen legendan vuoro.

Lusis oli naimisissa vuoden 1960 naisten keihään olympiavoittajan Elvira Ozolinan kanssa. Heidän poikansa Voldemars Lusis edusti Latviaa vuoden 2000 ja 2004 olympiakisoissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?