Kristiina Mäkelä voitti puhtaan urheilijan palkinnon kisassa, johon ei tiennyt osallistuneensa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Upea tunnustus! Kristiina Mäkelä voitti kisan, johon ei tiennyt edes osallistuneensa – ”Aihe, joka osuu ja kolahtaa”

Torstaina vietettiin Wadan antidopingtyön teemapäivää "play true, play safe".

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelän päivitys Instagramissa palkittiin torstaina.­

9.4.2020 17:16

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelän Instagram-päivitys julistettiin torstaina Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin somekilpailun voittajaksi.

Maailman antidopingtoimiston Wadan puhtaan urheilun päivän äänestykseen osallistuivat SUEKin dopingtestaajat.

Mäkelä on kertonut dopingtesteistään somessa, muttei tiennyt samalla osallistuvansa kilpailuun.

– Puhtaasti vapaaehtoisesti olen kertonut testauksesta, koska se on aihe, joka osuu ja kolahtaa. Haluan urheilla puhtaasti ja toivon, että saan myös urheilla puhtaassa seurassa, Mäkelä selvitti STT:lle aktiivisuuttaan.

Wadan teemapäivän viesti on "play true, play safe" – pelaa rehellisesti ja turvallisesti. SUEKilla on aiheesta verkkokoulutusohjelma, johon Mäkelä osallistui vuoden alussa.

Monet suomalaisurheilijat ovat julkaisseet somessa kuvia ja viestejä tunnisteella "puhtaastiparas". Osallistumalla urheilijat ilmaisivat kantansa puhtaan urheilun puolusta.

Työlästä mutta mielekästä

Mäkelä sanoo kertovansa tärkeästä aiheesta, koska yleisö tuskin tietää, miten paljon urheilijoita testataan. Testaustoiminta vaikuttaa urheilijan arkeen jatkuvasti.

– Ihmiset eivät tiedä työmäärää, jonka urheilija tekee testauksen takia, Mäkelä arveli.

Urheilija syöttää testausjärjestelmään olinpaikkatietonsa neljännesvuosittain. Suunnitelmaan tulevista muutoksista täytyy ilmoittaa välittömästi.

– Urheilijan pitää olla aina saatavilla testeihin. Testaajaa ei tarvitse päästää kotiin, mutta testi on suoritettava aina, kun se osuu kohdalle, Mäkelä muistutti.

– Testaus on tällä tavalla työlästä urheilijalle, mutta silti mielekästä. On myös kannustava puhua tästä asiasta ja tuntea ylpeyttä puhtaana urheilemisesta. Minulle puhdas urheilu ei ole valinta vaan normaali, perustila.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?