Kristiina Mäkelä sopeutuu koronakriisiin – opinnot tarjoavat täydellistä vastapainoa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Näin Kristiina Mäkelä sopeutuu koronakriisiin – opinnot tarjoavat vastapainoa: ”Broilerin sääriluun kasvuruston kasvuhäiriön...”

Koronakriisi siirsi Tokion olympialaiset. Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä kertoo, miten uusi tilanne vaikuttaa huippu-urheilijan tekemiseen.

Kristiina Mäkelän mielestä Tokion olympialaisten siirtäminen oli oikea ratkaisu. Hän suhtautuu muuttuneeseen tilanteeseen rauhallisesti. Kuva Mäkelän kuva-arkistosta.­

29.3.2020 7:40

Odotettu tieto tuli vihdoin tiistaina: Tokion olympialaiset siirtyvät koronapandemian vuoksi vuoteen 2021. Tuhannet huippu-urheilijat olivat jo vuosia tähdänneet ja ajoittaneet kuntoaan heinä–elokuuhun 2020, mutta nyt tähtäin piti kalibroida pikaisesti uudelleen.

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä otti siirtoilmoituksen rauhallisesti ja ymmärtäen.

– Mun motivaatio ja palo urheiluun ei ole yhdestä päivämäärästä kiinni. Ja jos sen positiiviseksi kääntää, niin on vuosi enemmän aikaa valmistautua, Mäkelä sanoo puhelinhaastattelussa IS:lle.

– Olympialaiset eivät ole ainoa motivaattorini vaan se, että haluan oikeasti kehittyä ja tulla paremmaksi.

Kyllä siirtoilmoitus ja koronaviruksen aiheuttama epätietoisuus Mäkelänkin tekemiseen vaikuttaa, tietysti. Juuri nyt ei esimerkiksi ole mitään tietoa siitä, päästäänkö tulevana kesänä kilpailemaan yhtään missään. Kevään leirit on luonnollisesti peruttu, ja mahdolliset liikkumisrajoitteet mietityttävät.

– Suurin haaste monelle urheilijalle on varmasti se, että miten uudelleen järjestetään harjoitusohjelma, joka pyörii yleensä tarkassa vuosirytmissä. Omalla kohdallani olen jatkanut peruskuntokauden kaltaista harjoittelua enkä siirtynyt vielä tehoharjoitteluun, Mäkelä kertoo.

Kristiina Mäkelä on urallaan loikkinut niin EM-, MM- kuin olympiafinaalissakin. Kuva viime kesän Dohan MM-kisojen loppukilpailusta.­

Suomalaisen yleisurheilun huippunimiin lukeutuvalla Mäkelällä, 27, on joka tapauksessa asiat verrattain mainiosti. Hän saa ainakin toistaiseksi harjoitella päivittäin muutamalle pääkaupunkiseudun huippu-urheilijalle avoinna olevassa Helsingin Liikuntamyllyssä. Ennen Myllyn poikkeusjärjestelyjä treenipaikka löytyi painonnostaja Anni Vuohijoen salilta.

– Nyt treenataan sen verran kuin pystytään ja tehdään se mahdollisimman hyvin. Päivä kerrallaan on ollut paras lähestymistapa, vaikka yleensä tehdään vähän pidemmän ajan suunnitelmia.

Myös henkisesti Mäkelä on pystynyt käsittelemään poikkeustilanteen hyvin, niin urheilullisella kuin inhimilliselläkin tasolla.

– Olen huomannut olevani aika rauhallinen. Urheilupuoli on kouluttanut aika hyvin tällaiseen kriisitilanteeseen. Olen nyt ollut enemmän se rauhoittelija ja kuuntelija.

Peruttujen kisojen tai siirtyneiden tavoitteiden perään on turha itkeä.

– Mitä nopeammin pystyy tekemään ratkaisun haasteellisessa tilanteessa ja muuttamaan sen voitoksi, niin sitä nopeammin omat henkiset ja sitä kautta fyysiset voimavarat menevät eteenpäin, Mäkelä sanoo.

Kristiina Mäkelä on toistaiseksi pystynyt harjoittelemaan suhteellisen normaalisti, kun Helsingin Liikuntamylly on auki pienelle joukolle huippu-urheilijoita.­

Tilanteeseen suhtautumista on kiistatta helpottanut se, että epidemia ei ole juurikaan vaikuttanut elämäntyyliin, ainakaan vielä. Yksilöurheilijan arki on tavallisessakin tilanteessa pitkälti yksinäistä puurtamista.

– Menet treenipaikalle ja kotiin ja treenipaikalle ja kotiin. Kaupassa ehkä tulee nähtyä muita ihmisiä, Mäkelä kuvailee.

– Ymmärrän kyllä niin hyvin etenkin niitä sosiaalisia ihmisiä, jotka ovat nyt joutuneet omiin oloihinsa ja joutuvat shokinomaisesti totuttelemaan siihen, että tämä on nyt tätä.

Ennen kuin koronavirus sekoitti maailman, Kristiina Mäkelä ehti loikkia erinomaisen hallikauden. Hän päätti kautensa Euroopan tilastokakkosena tuloksella 14,20, jolla rikkoi myös Pariisin EM-kisojen tulosrajan.

Fyysisesti pakka on siis kasassa, ja yhteistyö valmentaja Tuomas Sallisen kanssa toimii erinomaisesti.

Myös taloudellisella puolella kulkee. Mäkelä kertoi maaliskuun alussa saaneensa 30 000 euron tukisumman joukolta yksityishenkilöitä. Mukana oli myös muutama yritys. Kaikki alkoi Instagram-päivityksestä, jossa Mäkelä harmitteli heikkoa tilannettaan.

– Tuli liiton tukipäätökset ja huomasin, että omassa varainhankinnassa ei oltu onnistuttu. Totuus oli siinä vaiheessa se, että jostain oli pakko vähentää, ja valmentajan palkkaus oli suurin menoerä, Mäkelä kertoo.

Kristiina Mäkelän ja Tuomas Sallisen yhteistyö toimii. Kuva Dohan MM-kisoista 2019.­

Facebookiin kilahtanut viesti kuitenkin muutti kaiken. Yksityishenkilöiden tukisumman johdosta Mäkelä pystyi allekirjoittamaan Sallisen kanssa valmennussopimuksen.

– Se oli maailman suurin helpotus, Mäkelä huokaa.

Sallinen on toistaiseksi pystynyt olemaan paikalla Liikuntamyllyn treeneissä, mutta jää nähtäväksi, miten Uudenmaan eristys vaikuttaa tähän kuvioon.

Koronatilanteeseen sopeutumisen ja treenaamisen lisäksi Mäkelän alkukevääseen on kuulunut opintoja. Helsingin yliopiston Maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa kotieläintiedettä opiskeleva urheilija on piakkoin valmistumassa kandiksi.

Opinnot ovat yhtä tenttiä ja kandidaatin tutkielman etäseminaaria lukuun ottamatta paketissa.

Kandintyö tekeminen on tarjonnut kunnon vastapainoa treenaamiseen, siitä kertoo jo työn otsikkokin: Broilerin sääriluun kasvuruston kasvuhäiriön ja jalkojen kiertymän perinnöllisyys ja merkitys jalostuksessa.

– Työ on kirjallisuuskatsaus. Broilerin periytyvyyslukujen kasaamista yhteen ja korrelaatioita niiden ja jalkaongelmien ja tuotanto-ominaisuuksien välillä, Mäkelä kertoo.

– Se on ollut haastava ja mielenkiintoinen aihe. On ollut tosi mielekästä uppoutua siihen.

Ennen koronatilanteen pahentumista Mäkelä ehti käydä tekemässä yhden puuttuneen tentinkin.

– Siinä piti tunnistaa ja nimetä kaikki suomalaiset linnut, matelijat ja nisäkkäät. Aluksi kun katsoin sitä viittä sivullista allekkain listattuja eläimiä tuntui siltä, että kuinka ne voi hallita, mutta kyllä se siitä kun vain jaksoi käydä niitä läpi.

Mäkelän on tarkoitus valmistua kandiksi huhtikuun aikana. Maisteriopinnot hän aikoo jättää suosiolla odottamaan urheilu-uran jälkeistä elämää.

Kristiina Mäkelä

Syntynyt: 20.11.1992 Orimattilassa

Kotipaikka: Helsinki

Seura: Orimattilan Jymy

Valmentaja: Tuomas Sallinen

Saavutuksia: 7-kertainen ulkoratojen Suomen mestari kolmiloikassa. Moninkertainen arvokisafinalisti.

Ennätykset: Ulkoradalla 14,31, hallissa 14,38 (SE)

Muuta: Opiskelee kotieläintiedettä Helsingin yliopistossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?