Oskari Mörö äimisteli suomalaisten varomattomuutta - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomeen palannut yleisurheilutähti heti karanteeniin – hämmästeli yhtä asiaa Helsinki-Vantaalle saavuttuaan

Oskari Mörö (vas.) ja fysioterapeutti Jari Malinen leireilivät Etelä-Afrikassa.

Julkaistu: 26.3. 6:43, Päivitetty 27.3. 11:42

Etelä-Afrikassa leireillyt aitajuoksija Oskari Mörö palasi keskiviikkona Suomeen.

Aitajuoksija Oskari Mörö palasi keskiviikkona takaisin Suomeen harjoitusleiriltään Etelä-Afrikan Potchefstroomista terveenä ja täysissä voimissaan.

Hänen oli tarkoitus lentää kotimaahan vasta sunnuntaina, mutta alkuperäiset lennot peruttiin koronaviruspandemian vuoksi.

– Matka meni vaivattomasti eikä mitään oireitakaan onneksi ole. Lentojen vaihtaminenkin sujui tosi hyvin, puhelimitse tavoitettu Mörö kommentoi Ilta-Sanomille.

Mörö sekä harjoitustoverit Viivi Lehikoinen ja Jonni Blomqvist pääsivät lähtemään Etelä-Afrikasta viime hetkillä.

– Huomenna (torstaina) sielläkin alkaa täysi lockdown ja ulkonaliikkumiskielto. Harjoituspaikat ja meidän majoituskin suljetaan, joten oikeaan aikaan lähdettiin. Ei siellä olisi ollut enää mitään tekemistä ja nyt päästiin vielä Suomeenkin.

Tilanne oli rauhallinen Etelä-Afrikassa tiistaihin saakka.

– Etelä-Afrikassa koronatilanne alkoi näkyä vasta ihan meidän viimeisinä päivinä. Eilen oli tosi paljon ihmisiä liikkeellä ja käsidesiä sai ruiskutella aika huolella. Kaikki kaupatkin olivat täynnä ja hyllyt tyhjiä.

Suomeen viime päivinä palanneet matkustajat ovat kritisoineet Helsinki-Vantaan lentokentän sekavia järjestelyjä ja yllättävää väenpaljoutta.

Mörö lähinnä ihmetteli oudon autiota lentokenttää.

– Siellä oli tosi aavemainen meininki, kun lähtevien ja saapuvien lentojen taulut olivat tyhjillään, suurin osa oli myymälöistä kiinni ja paikalla oli oikeastaan vain henkilökuntaa.

– Muutenkin kaikki sujui ongelmitta: passintarkastukset, karanteeniohjeistukset ja mahdollisimman nopeasti pois kentältä, hän kiitteli.

Oskari Mörö (vas.) ja fysioterapeutti Jari Malinen Etelä-Afrikassa.

Mörö aikoo ottaa karanteenin tosissaan. Aituri ajoi vanhempiensa lentokentälle tuoman auton suorinta tietä asunnolleen, josta hänellä ei ole aikomusta poistua vähään aikaan.

– Pysyn omissa oloissani niin kauan kuin on suotavaa enkä aio tavata edes vanhempiani. Yritän näyttää omallakin esimerkillä, ettei mitään riskejä kannata ottaa siitäkään huolimatta, vaikka onkin terve.

Suomessa on viimeisen viikon ajan keskusteltu kiivaasti karanteenissa olevien varomattomasta käyttäytymisestä ja suoranaisesta sääntöjen rikkomisesta.

Uutiset olivat kantautuneet myös Mörön korviin.

– Olen vähän ihmetellyt niitä juttuja, joiden mukaan ihmiset ovat lipsuneet karanteeniohjeistuksia ja liikkuneet kiellosta huolimatta julkisilla paikoilla. Sellainen pitäisi oikeasti saada loppumaan, jotta saadaan hommat rauhoittumaan, hän totesi painokkaasti.

Mörön harjoituskausi on sujunut loistavasti, ja hän uhkuikin Etelä-Afrikasta palattuaan kovaa nousukuntoa.

Alkuviikolla tullutt ilmoitus Tokion olympialaisten siirtämisestä sai suomenennätysmiehen mietteliääksi.

– Kaikki on mennyt viime kuukaudet tosi sulavasti ja olin leirilläkin tosi hyvässä vauhdissa, mutta nyt suunnitelmat menee ihan uusiksi. Tokioon on ollut tosi kova satsaus ja kovat odotukset, mutta ei tässä auta muuta kuin koettaa pitää sama vire henkisesti ja fyysisesti yllä.

Mörö palasi keskiviikkona Suomeen. Arkistokuva.

Mörö ei kuitenkaan halua surkutella kiperää tilannettaan liiaksi.

– Kaikki on kotiin päin tulevalla kaudella ja täytyy vain toivoa, että loppukesästä olisi jotain kisoja tarjolla. Kilpailujen päivämäärät vain siirtyvät, mutta tavoitteet pysyvät yhtä kovina.

– Oma ongelma on aika pieni tässä vaiheessa. Tärkein prioriteetti olisi saada maailma järjestykseen ja sitten katsotaan urheilupuoli kuntoon.