Aitajuoksija Oskari Mörö harjoittelee Etelä-Afrikassa – ”Päivä päivältä mennään” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomalaisaituri Oskari Mörö harjoittelee Etelä-Afrikassa – kotiinpaluu huolestuttaa: "Vaarana on saada tauti lentokentältä”

Oskari Mörö (vas.) Etelä-Afrikassa fysioterapeuttinsa Jari Malisen kanssa.

Julkaistu: 19.3. 15:38

Etelä-Afrikassa leireilevällä Oskari Möröllä on paluulento Ranskan kautta Suomeen, mutta tilanne on epäselvä.

Suomalainen huippuaituri Oskari Mörö jatkaa ainakin vielä harjoitusleiriään Etelä-Afrikan Potchefstroomissa, mutta jatkoa joudutaan puntaroimaan joka päivä.

Koronaviruspandeamia ravistelee maailmaa, ja eri rajoja suljetaan koko ajan.

– Tällä alueella ei ole tartuntoja, mutta tartunnat ovat nousussa Afrikassa. Päivä päivältä seurataan, miten täällä käy harjoituspaikkojen ja majoitusten suhteen. Täällä on ainakin vielä pystynyt elämään normaalia elämää. Kaupat ovat auki ja tavaraa riittää, Mörö kertoi puhelimitse Etelä-Afrikasta.

Hänen olisi alkuperäisten suunnitelmien mukaan määrä palata Suomeen 29. maaliskuuta. Ilmassa on paljon kysymyksiä.

– Paluulento olisi Ranskan kautta. Pitää ehkä katsoa uusia lentoja. Vaarana on se, että saa taudin lentokentältä ja kotiin päästyään altistaisi muitakin. Joka tapauksessa Suomessa odottaisi se kahden viikon karanteeni, Mörö puntaroi.

Sellainenkin vaihtoehto voi tulla eteen, ettei kotiinpaluu edes onnistu suunnitellusti.

– Ei tässä vaiheessa osaa oikein sanoa, että miten tilanteeseen on varauduttava.

”Kentät ovat auki”

Aitajuoksijan fysioterapeutti Jari Malinen palaa Suomeen lauantaina. Mörön valmentajan Petra Stenmanin piti matkustaa Etelä-Afrikkaan viime sunnuntaina, mutta matka peruuntui koronaviruksen aiheuttamien matkustusrajoitteiden takia.

Oskari Mörön mukaan elämä Etelä-Afrikassa on vielä suhteellisen normaalia. Vieressä oikealla fysioterapeutti Jari Malinen.

Mörö jatkaa harjoitusohjelmaansa toistaiseksi mahdollisimman normaalisti.

– Moneen muuhun paikkaan verrattuna täällä urheilijalla on hyvät olosuhteet. Tätä ammattia on vaikea tehdä, jos ei pääse harjoittelemaan. Täällä lämpöä riittää ja kentät ovat auki.

Kotiinpaluuta seuraava kahden viikon karanteeni ja harjoituspaikkojen kiinniolo Suomessa tarkoittavat huippu-urheilijan rytmiin suuria muutoksia. Mörö valmistautuu edelleen täysillä tulevaan kauteen, vaikka esimerkiksi ensimmäisistä kilpailuista ei vielä ole tietoa.

Urheilumaailmassa eri kilpailuja on joko siirretty tai kokonaan peruttu. Tokion olympiakisojenkin kohtaloa on puntaroitu laajalti.

”En halua lietsoa”

Mörö on ollut Etelä-Afrikasta tiiviisti yhteydessä läheisiinsä.

– Tietysti asioita on joutunut seuraamaan vähän huolissaan, ja perhekin on huolissaan. Minä olen Etelä-Afrikassa, veli asuu Briteissä ja omat porukat Helsingissä, Mörö sanoi rauhallisesti.

– En halua lietsoa mitään, kun uutisista saa ihan tarpeeksi tietoa. Kannattaa vain seurata ja noudattaa ohjeita. Täällä ollessa ei ehkä oikeasti edes ymmärrä, mikä tilanne (muualla maailmassa) on. Mutta kun käyttöön (Suomessa) otetaan valmiuslaki, niin on kyse täysin poikkeuksellisesta tilanteesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?