Viime hetken päätös lukitsi Arto Bryggaren koronan hiljentämään Berliiniin – ”Kaikki oli metreistä kiinni”

Aiturilegendan kysymys olutvarastojen riittävyydestä nauratti berliiniläistä ruokakauppiasta.

Arto Bryggare ja Heike Drechsler-Bryggare viettävät lähikuukaudet Berliinissä koronaviruksen takia.

19.3.2020 8:14

Arto Bryggare, 61, ei mitä ilmeisimmin muutamaan kuukauteen tapaa Suomessa asuvia lapsiaan tai ystäviään.

Hän oli aikeissa matkustaa viikonloppuna Suomeen vaimonsa, toisen yleisurheilulegendan Heike Drechsler-Bryggaren kanssa, mutta suunnitelma muuttui viime hetkellä.

– Päätimme viime hetkellä siirtää lentoja, ja sen jälkeen tilanne valtakunnanrajojen ylittämisen suhteen muuttui todella nopeasti. Lennot on nyt peruutettu, ja olemme tietenkin täällä niin kauan kuin tilanne koronaviruksen kanssa rauhoittuu.

– Kaikki oli siis ihan metreistä kiinni, kertoi pika-aidoissa arvokisamitalin viidesti sekä ulkona että hallissa saavuttanut Bryggare.

Pariskunnalla on koti sekä Helsingissä että Berliinissä.

– Berliinistä on tullut niin tuttu, etten tunne oloani täällä mitenkään vieraaksi. Mutta hyvin erilainenhan tämä Berliini on kuin se, johon olemme tottuneet.

30 prosenttia

Pariskunta asuu lyhyen metromatkan päässä Länsi-Berliinin ytimestä eli Kudammin kauppakadusta, joka normaalisti kuuluu Euroopan kansoitetuimpiin alueisiin.

– Nyt siellä on ehkä se 30 prosenttia normaalista väkimäärästä. En ole ihan hetkeen käynyt, mutta ajattelin tänään pyöräillä siihen suuntaan. Lenkkeillä Saksassa saa vielä ilman, että kukaan kyselee. Mutta en yllättyisi, jos tänne tulisi samanlainen ulkonaliikkumiskielto kuin Ranskaan.

Berliini on metropoli, jossa useat sukupolvet saivat pelkästään kuluneiden runsaan sadan vuoden aikana kriisikokemusta: kaksi maailmansotaa, joista jälkimmäinen tuhosi kaupungin täysin, Berliinin muurin rakentaminen 1961 ja sen aiheuttama kaupungin väkivaltainen jako vuoteen 1989 saakka.

– Iso osa kaupungin asukkaista on jonkun kriisin veteraaneja, mutta vielä isommalle osalle tämä on ainutlaatuinen sukupolvikokemus.

Olutta riittää

Pienet kivijalkaliikkeet laittavat Berliinissä nyt asiakaspulan takia ovia kiinni. Ruokakaupat ovat tyhjentyneet koko lailla samoista hyödykkeistä kuin Suomessa, kuten talous- ja wc-paperista sekä säilykkeistä.

Oluthyllyt sen sijaan ovat joka paikassa täynnä.

Bryggare kuuluu HOK-Elannon hallintoneuvostoon, ja elintarvikkeiden vähittäiskauppaan liittyvät asiat kiinnostavat häntä. Eräässä kaupassa Bryggare kysyi kauppiaalta, miksi vain oluthylly on aivan täpötäynnä.

– Kaveri nauroi, etteivät saksalaiset osaa edes kuvitella sellaista vaihtoehtoa, että täältä voisi olut loppua. Se lasketaan Saksassa tärkeäksi elintarvikkeeksi. Halvin näkemäni litrahinta on tainnut olla 50 senttiä. Olut ja oikeus ajaa autolla tuhatta ja sataa ovat Saksassa poliittisia tabuja, joihin puuttumista vaalivoittoa haluava poliitikko ei harkitse.

Yksi hallinnollinen päätös onkin ollut berliiniläisille erityisen kova pala.

– Jos pariisilaisista tuntuu rajulta, että kulmabistro on pantu kiinni, niin Berliinissä on ollut vähintään yhtä raju päätös sulkea se tuttu kotikorttelin olutkuppila, oman kodin jatke. Ne ovat psykologisesti kovia juttuja.

Arto Bryggaren (toinen vas.) urheilu-uran kohokohta oli 110 metrin aitajuoksun MM-hopea Helsingissä 1983. Samoissa kisoissa hänen nykyinen puolisonsa, DDR:ää edustanut Heike Daute (nyk. Drechsler-Bryggare) voitti pituushypyn vain 18-vuotiaana.

Bryggare myöntää suhtautuneensa koronavirukseen aluksi hyvin rennosti, mutta Kiinasta ja Italiasta saadut tiedot muuttivat mielen.

– Tarttuvuus on uskomatonta. Saksaan virus tuli ilmeisesti niin, että yksi Italiassa lomaillut meni teknoklubille ja tartutti yhdessä yössä 34 muuta. Jokaisen täytyy nyt Saksassakin ymmärtää, että kyse on iäkkäiden ja perussairaiden kannalta vakavasta tilanteesta.

Kentälle porttikielto

Suomessa useat olympiakisoihin tähtäävät huippu-urheilijat ovat kertoneet, miten koronavirustoimenpiteet ovat vieneet harjoittelumahdollisuudet. Bryggare kertoo todistaneensa Saksassa samaa.

– Edes yleisurheilukentälle ei saa mennä, vaikka se olisi ihan tyhjä. Asun sellaisen vieressä, ja jos joku menee, virkavalta ajaa heti pois.

Bryggare pitää käytännössä mahdottomana, että Tokion olympiakisat alkaisivat ajallaan heinäkuun lopussa. Hän uskoo 2–3 kuukauden aikalisään.

– Jos tästä pilvestä nyt hakee hopeareunusta, niin aikalisä takaisi urheilijoille ainakin inhimillisemmät sääolosuhteet.

Heike Drechsler-Bryggare, 55, tekee kotona päivät etätöitä; kaikki työtapaamiset on käytännössä Saksassakin peruttu. Aviomies kuntoilee, seuraa uutisia ja lukee tietokirjallisuutta.

– Pyöräilen kotona rullien päällä tunnista kahteen tuntia päivässä, ikäisekseni ihan koviakin treenejä. Ulkonakin pääsee vielä liikkumaan, mutta kuten sanoin, ei välttämättä enää kovin kauan, Drechsler-Bryggare kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?