Espanjassa käytössä kovemmat rajoitukset kuin Suomessa – Leo-Pekka Tähti: "Jos poliisi pysäyttää, pitää olla kuitti todisteena" - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Espanjassa käytössä kovemmat rajoitukset kuin Suomessa – Leo-Pekka Tähti: "Jos poliisi pysäyttää, pitää olla kuitti todisteena"

Leo-Pekka Tähti on rauhallinen, vaikka koronavirus on muuttanut arkea selvästi hänen tämän hetken asuinpaikassaan Espanjassa.

Julkaistu: 18.3. 14:44

Espanjassa tällä hetkellä asuva Leo-Pekka Tähti suhtautuu koronavirustilanteeseen vakavasti mutta panikoimatta.

Suomen menestynein paraurheilija Leo-Pekka Tähti viettää tällä hetkellä talvea Espanjassa, jota koronavirus koettelee todella pahasti. Arki on muuttunut viime päivinä merkittävästi eri sääntöjen ja määräysten jälkeen.

Kotoa ei ole asiaa ulos ilman painavaa syytä, jollaiseksi edelleen lasketaan esimerkiksi kaupassa käynti.

– Kauppoihinkin otetaan sisään vain tietty määrä ihmisiä, ja kaikkia käsketään pitämään metrin turvaväli muihin. Käytännössä kaupan kassa valvoi, että sisään sai tulla uusi asiakas vasta, kun yksi oli poistunut, Tähti kertoi puhelimitse Fuengirolasta.

Hänen mukaansa poliisi valvoo esimerkiksi ulkoliikkumisrajoitteita näkyvästi.

– Jos ei ole tarpeeksi hyvä syy liikkua, poliisi voi antaa sakot. Olen kuullut, että sakot voivat olla 500 eurosta yli tuhanteen euroon. Esimerkiksi pitää olla kauppakuitti todisteena, jos poliisi pysäyttää kadulla, Tähti sanoi.

Poliiseja Barcelonan kaduilla tiistaina.

Poliisi valvoo katujen lisäksi ilmeisesti myös taloja. Tähti näki talossaan poliiseja erään kauppareissunsa jälkeen, mutta poliisit eivät olleet menossa Tähden asuntoon. Tähti ei tiennyt, mitä virkavalta oli tekemässä.

– Kyseessä saattoi olla ihan sattuma.

”Panikointi ei auta”

Huippu-urheilija itse suhtautuu vallitsevaan tilanteeseen rauhallisesti.

– Ei tässä ole auttanut kuin sopeutua. Panikointi ei auta tässä tilanteessa mitään. Kannattaa seurata ja noudattaa ohjeita ja ottaa nämä vakavasti, Tähti sanoi.

Leo-Pekka Tähti kuvattuna ratakelaajien testipäivänä Espoossa viime helmikuussa.

Tähti kertoi myös lämpimän esimerkin espanjalaisista.

– Iltaisin kello kahdeksalta ihmisillä on tapana kokoontua parvekkeille antamaan aplodeja ihmisille, jotka työskentelevät terveydenhuollossa ja palvelualoilla. Ainakin toistaiseksi ihmiset ovat olleet täällä ihan hyvillä mielin, Tähti kertoi.

Espanjassa ihmiset antavat iltaisin parvekkeiltaan aplodeja terveydenhuollon työntekijöille. Kuva Malagasta viime sunnuntailta.

Hän on yhteydessä Suomessa asuviin läheisiinsä käytännössä päivittäin. Hänellä on yksi viesti käytännössä kaikille.

– Itselläni on tietysti huoli, että saadaanko Suomessa pidettyä homma kasassa – ettei virus leviä samalla tavalla kuin monissa muissa maissa. Suomessa ei ole vielä – onneksi – yhtään virukseen kuollutta. Esimerkiksi vanhemmat ihmiset ovat ryhmä, jonka kannattaa ottaa säännöt vakavasti.

Ei vielä Suomeen

Koronaviruksen leviämisen estämiseksi tehdyt rajoitteet ovat vaikuttaneet myös Tähden päätyöhön eli urheiluun. Harjoittelu on muuttunut, kun treenipaikat ovat kiinni.

– Urheilu ei tietenkään ole tällä hetkellä päällimmäinen asia maailmassa, mutta minulla on ”kämpillä” tietyt treenivehkeet olemassa, eli punttia pystyy nostelemaan. Mielikuvitusta pitää käyttää.

– Treenitilanne ei ole vielä mikään katastrofi, mutta jos tilanne pitkittyy, niin mitä sitten? Palatako Suomeen, ja miten käy Tokion kisojen?

Paralympialaisia ei ole ainakaan vielä peruutettu. Kisat on edelleen määrä kilpailla Japanissa 25. elokuuta–6. syyskuuta.

Tähti ei ole ainakaan tämän hetken tietojen mukaan palaamassa nopeasti Suomeen.

– Suomessa ei ole mahdollista harjoitella tällä hetkellä. Eri asia sitten, kun Suomessa pääsee treenaamaan. Minulla on täällä kaikki mitä tarvitsen. Lisäksi koen, että matkustaminen olisi nyt suurempi riski sairastua kuin täällä pysyminen.

Tähti, 36, on voittanut urallaan pyörätuolikelauksessa yhteensä viisi paralympiakultaa ja neljä maailmanmestaruutta.

Hän tavoittelisi Tokiossa historiallisesti viidettä peräkkäistä paralympiakultaa T54-luokan 100 metrin kilpailuista. Menestysputki alkoi Ateenasta 2004.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?