Caster Semenya teki rajun lajinvaihdon - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kohujuoksija Caster Semenya teki rajun lajinvaihdon – näin hän perustelee ratkaisuaan

Caster Semenya tähtää Tokion olympialaisiin uudessa lajissa.

Caster Semenya juoksi Etelä-Afrikassa uudeksi 200-metrin ennätyksekseen 23,49.

14.3.2020 10:52

Naisten 800 metrin juoksun kaksinkertainen olympiavoittaja, eteläafrikkalainen Caster Semenya tähyää tämän vuoden kesäolympialaisiin 200 metrin juoksijana.

Semenya, 29, ei voi puolustaa 800 metrin olympiakultaansa Tokiossa, koska hän ei ole suostunut noudattamaan Kansainvälisen yleisurheiluliiton WA:n (aiemmin IAAF) määräyksiä koskien testosteronirajoja.

Yleisurheiluliitto päätti viime kesänä ennen Dohan MM-kisoja, että poikkeuksellisen paljon testosteronia tuottavien naisjuoksijoiden pitää laskea testosteronitasoaan lääkkein saadakseen kilpailla tietyillä matkoilla.

Semenya ei osallistunut Dohan MM-kisoihin, koska ei suostunut ottamaan lääkitystä.

– En halua muokata kroppaani. En tiedä, millaisia vaikutuksia lääkkeillä voi olla loppuelämääni, Semenya kertoi viime vuonna Players Tribunessa.

WA:n määräys koskee matkoja 400 metristä mailiin tietyissä kilpailuissa. Testosteroniraja koskee ainoastaan XY-sukupuolikromosomin omaavia naisten sarjan kilpailijoita, joilla on korkeat testosteroniarvot.

Semenya juoksi perjantaina Pretoriassa uransa nopeimman 200-metrisen kellotettuaan lukemat 23,49. Olympialaisiin vaaditaan aika 22,80.

Rion olympialaisissa 2016 kultaa voitti Jamaikan Elaine Thompson ajalla 21,78. Yhdysvaltain Tori Bowie sai himmeimmän mitalin tuloksellaan 22,15. Semenyalla riittää siis töitä radikaalisti lyhyemmällä matkalla.

– Unelmani on aina ollut, ja tulee aina olemaan, kilpaileminen korkeimmalla tasolla. Joten voidakseni havitella tavoitteitani ja unelmiani, olen päättänyt vaihtaa matkaa. Päätös ei ole ollut helppo, mutta odotan tätä haastetta kovasti ja teen kaikkeni päästäkseni Tokioon, Semenya kertoi tiedotteessaan.

Voit lukea Semenyan Instagramissa julkaiseman tiedotteen kokonaisuudessaan alta.

Semenya on naisten 800 metrin matkan kaksinkertainen olympiavoittaja sekä kolminkertainen MM-voittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?