Lahjakas kolmiloikkaaja Ada Koistinen, 21, päätti yhtäkkiä urheilu-uransa – löysi täysin uuden elämäntehtävän - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Lahjakas kolmiloikkaaja Ada Koistinen, 21, päätti yhtäkkiä urheilu-uransa – löysi täysin uuden elämäntehtävän

Ada Koistinen voitti viime vuonna SM-pronssia kolmiloikan hallikisoissa. Sitten kaikki muuttui.

–Hahmotin koko ajan paremmin, miten hullulta minusta tuntui keskittyä hyppimään hiekkaan, kun maailma ympäriltä oli hajoamassa palasiksi, Ada Koistinen kirjoittaa­

27.2.2020 16:01

Kolmiloikkaaja Ada Koistinen, 21, paljastaa Elokapina-blogiin kirjoittamassaan tekstissä, miksi lopetti yleisurheilukautensa kesken kaiken viime vuonna.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden loikkaaja voitti viime vuonna SM-pronssia sisäradoilla, mutta laittoi pillit pussiin heinäkuussa.

Koistinen kertoo blogitekstissään muuttuneensa kahdessa kuukaudessa urheilijasta ilmastoaktivistiksi. Urheilu-ura jäi, kun ilmastokriisi alkoi ahdistaa ja Koistinen halusi ryhtyä toimimaan ilmaston puolesta.

Hahmotin koko ajan paremmin, miten hullulta minusta tuntui keskittyä hyppimään hiekkaan, kun maailma ympäriltä oli hajoamassa palasiksi. En voinut enää perustella itselleni oikeutusta siitä, miksi olisin osallistumatta taisteluun ihmiskunnan suurinta katastrofia vastaan, jos minulla kerta oli siihen resursseja.

En halunnut enää olla passiivinen sivustakatsoja tälle brutaalille tuhoamiselle, Koistinen kirjoittaa.

Viime syyskuussa hän matkusti Göteborgin energiasatamaan satojen muiden ihmisten kanssa vastustamaan maakaasuterminaalin laajentamista. Ryhmä hyödynsi Koistisen mukaan väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta.

Muutamaa kuukautta myöhemmin Koistinen matkasi Berliiniin kansainväliseen Rebel Without Borders -tapahtumaan. Koistinen kirjoittaa, ettei ole kahden matkan jälkeen katsonut taaksepäin kohti urheilu-uraansa.

Blogitekstissään Koistinen kertoo urheilun lopettamisen tuntuvan parisuhde-erolta, jossa pitää hyvästellä iso joukko ihmisiä, joihin kuuluvat valmentaja, seura, fysioterapeutti ja niin edelleen.

Mietin, onko minulla oikeus heittää se kaikki lupaa kysymättä roskiin. Tulin siihen tulokseen, että totta helvetissä on. Annoin itselleni luvan tehdä päätöksen, joka tuntui minusta oikeimmalta.

Treenaamisen täyteinen tulevaisuus haihtui ilmaan kun tein itseni kanssa rauhan ja päästin irti, Koistinen kirjoittaa.

Urheilun ilmastokuorma alkoi ahdistaa

Koistisen mukaan urheilun ilmastovaikutukset ovat alkaneet ahdistaa häntä. Ilmastonmuutos ja lajien joukkotuho mursivat hänen urheilijan arkensa alkuvuodesta 2019.

Pintaan alkoi kasvavassa määrin nousta huolta ilmastosta, luonnosta, lajeista, läheisistä. Huolta globaalista tulevaisuudesta ja turvallisuudesta.

Nuori urheilija alkoi ensin muokata arjen valintojaan. Hän lahjoitti rahaa ympäristöjärjestöille, kirjoitti vetoomuksia ja herätteli keskustelua. Mutta kun katse kääntyi kohti omia uravalintoja, teot alkoivat tuntua liian pieniltä.

Koistinen koki huippu-urheilun tuhoavan ilmastoa useilla tavoilla. Yksi niistä on lentäminen kisoihin ja harjoitusleirille.

Koistinen kirjoittaa kauhistuneensa ajatuksesta, että noustakseni sille tasolle urheilussa mille halusin, minun täytyisi vuosittain lentää ympäri planeettaa about satakertaistaen omat päästöni. Tragedia.

Ada Koistinen kilpaili kolmiloikassa Kalevan Kisoissa kotikaupungissaan Jyväskylässä heinäkuussa 2018.­

Toinen seikka on huippu-urheilijan ruokavalio. Koistinen ei halua käyttää mitään elänperäisiä tuotteita.

100% veganismi tuntui eettisesti ja ekologisesti vedenpitävimmältä vaihtoehdolta, ja ’vegaaninen urheilija’ -status kuulosti myös korvaani hyvältä.

Ravintovalmentajan sääntöjä kaloreihin, alhaisiin hiilihydraattimääriin ja runsaaseen proteiinin syöntiin liittyen on Koistisen mukaan kuitenkin vaikeaa noudattaa. Varsinkin ulkomailla, esimerkiksi Espanjan-leireillä, jossa kasvisproteiinivaihtoehtoja ei juuri löydy kaupoista.

Joillakin kisareissuilla, kuten esimerkiksi Tbilisissä, Georgiassa, veganismin toteuttaminen olisi tarkoittanut kirjaimellisesti kuivaa pastaa ja kurkkua. Niillä ei 40 asteen helteessä nuorten EM-kisakentällä kovin pitkälle ponnisteta, Koistinen toteaa.

Kolmas asia on urheilumaailman kulutuskeskeisyys. Yleisurheilun supertähdet mainostavat sosiaalisessa mediassa yhteistyökumppaneidensa tuotteita ja kannustavat fanejaan Koistisen mielestä pikamuotiin ja muuhun yltiökulutukseen.

En voi sanoa ettenkö itsekin olisi joskus vajonnut siihen alhaiseen ansaan, että täytyy hankkia tiheästi uutta näyttäytyäkseen ammattimaisena urheilijana. On vaikeaa löytää yhteistyökumppaneita, ja on vielä vaikeampaa löytää sellaisia yhteistyökumppaneita, jotka selviävät sekä ekologisesta että eettisestä tarkastelusta.

Ja on käytännössä mahdotonta urheilla kovalla tasolla ilman rahaa ja resursseja.

Lisäksi kolmiloikkaaja alkoi tuntea ahdistusta urheilun kisapaikkarakentamiseen liittyvistä saasteista, päästöistä ja jätteistä. Esimerkkinä hän käyttää yleisurheilun MM-kisoja Dohassa.

Kisojen taustalla oli iso kasa ihmisoikeusrikkomuksia, jopa kuolemia, rahoitettuna fossiilisilla polttoaineilla. Huomasin olevani hukassa keskellä ilmaston, ympäristön ja osittain ihmistenkin suhteen toksista rinkiä, hän kertoo.

Isä samoilla linjoilla

Koistinen kirjoittaa ymmärtäneensä, että hänellä on suuri tarve olla avuksi luonnolle ja eliöille. Hän ei koe, että voi toteuttaa tarvettaan yksilöurheilussa, jota kuvaa itsekkyyttä vaativaksi. Hän ei kuitenkaan antanut itselleen edes lupaa ajatella urheilun lopettamista, vaikka se ahdistikin.

Viime heinäkuun kauden keskeytys ei tuntunutkaan helpolta.

Otin kauden lopettamisen jälkeen niin paljon etäisyyttä urheiluun kuin pystyin. Ajattelin, ahdistelin, itkin. Olin yksin, hämmentynyt ja kaikki mitä tein tuntui jollain tapaa väärältä. Kauden lopettaminen ilman ”hyvää syytä” tuntui väärältä.

Ihmisten reaktiot päätökseen eivät nuorta ihmistä liikuta. Hänestä mahdolliset negatiiviset tai vähättelevät kommentit ovat turhaa taustahälyä. Oikeiden ihmisten Koistinen uskoo pysyvän elämässään mukana.

Lähtiessä entisestä elämästä ”kesken kaiken”, sitä saattaa saada ironisen ”maailmanparantaja” -leiman, tai mikä hauskempaa, ihmiset saattavat luulla ilmastokriisiheräämistä jonkinasteiseksi psykoosiksi, ja tarjota tueksi kiusallisia päähäntaputuksia, Koistinen tietää.

Ada Koistinen Ratinan stadionilla Tampereella kesällä 2018.­

Unelmoin, että kykenisimme ottamaan lähtökohdaksi asetelman ’me’ vastaan ’ongelma’, sen sijaan, että olisimme täällä toistemme kurkussa sen takia, että meitä pelottaa.

Jyväskyläläinen ei tekstillään halua lytätä urheilua, mutta haluaa herättää urheiluyhteisön miettimään uudenlaisia toimintatapoja.

Urheilun verukkeella aiheutetut päästöt eivät ole sen pienempiä kuin muut, ja ne satuttavat - ensimmäisenä joitain muita kuin meitä länsimaalaisia – yhtä paljon.

Hän kertoo löytäneensä liittolaisen jo isästään, Jyväskylän Kenttäurheilijoiden toiminnanjohtaja Markku Koistisesta.

Ada Koistisen mukaan isä oli kommentoinut tyttärensä blogitekstin luettuaan:

– Huippu-urheilulla ei ole yhteiskunnallista oikeutusta, jos kokonaisvaltaista elinympäristön, eläinten ja ihmisten hyvinvointia ei oteta huomioon.

Juttua muokattu 27.2.2020 kello 16.51. Korjattu Elokapina-blogin nimi oikeaan muotoonsa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?