Annimari Korte joutui sairaalaan – leipäpala jumittui ruokatorveen: ”Sattui niin paljon” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Annimari Korte paljastaa, miksi joutui ambulanssilla sairaalaan – aamiaishetki sai pelottavan käänteen: ”Sattui niin paljon”

Annimari Korte joutui maanantaina sairaalaan.

Julkaistu: 17.2. 20:31

Annimari Korte epäilee, että viime viikolla syöty suklaa aiheutti allergisen reaktion.

Annimari Kortteella oli maanantaina tapahtumarikas päivä.

31-vuotiaan pika-aiturin päivä alkoi surkeasti, kun aamiaisen ensimmäinen leipäpala juuttui ruokatorveen.

Kuulostaa hurjalta, mutta allergisesta reaktiosta johtuva ruokatorven turpoaminen on Kortteelle arkipäivää. Yleensä tilanne raukeaa itsestään parissa minuutissa ja jumittunut pala lähtee liikkeelle, mutta tällä kertaa niin ei käynyt.

– Tilanne kesti niin kauan ja sattui niin paljon, että äitini soitti ambulanssin, Korte kertoo Ilta-Sanomille.

Lue lisää: Annimari Korte vietiin ambulanssilla sairaalaan

Korte julkaisi Instagramissaan kuvan Jorvin sairaalasta:

Myöhemmin iltapäivällä Kortteen vointi oli parantunut jo niin paljon, että hän pystyi tekemään päivän harjoituksen, joskin hieman kevennettynä versiona.

Allerginen ruokatorventulehdus

100 metrin aitojen uuden Suomen ennätyksen (12,72) viime kesänä juossut Korte kärsii allergisesta ruokatorventulehduksesta. Jos Korte syö jotain allergeenia, hänen ruokatorvensa saattaa turvota, nieleminen muuttuu mahdottomaksi ja vaikkapa aamiaisella nautittu leivänpala saattaa jäädä jumiin.

Pahimmassa tapauksessa ruokatorveen voi tukkeamatilanteessa kertyä ruokaa niin paljon, että sitä menee henkitorveen. Silloin tilanne muuttuu vaaralliseksi. Kortteelle on käynyt niin pari kertaa.

Maanantaina tilanne kuitenkin raukesi ambulanssissa, jossa ensihoitajat antoivat Kortteelle adrenaliinia ja kortisonia.

– Ruokapala lähti liikkeelle noin 15 minuuttia sen jälkeen. Minut vietiin sairaalaan, jossa olin noin tunnin verran, Korte kertoo.

– Jos ruoka ei olisi lähtenyt liikkeelle itsestään tunnin sisällä liikkeelle, minut olisi tähystetty. Niin on jouduttu tekemään minulle aiemmin.

Annimari Korte on kertonut olevansa allerginen lukuisille ruoka-aineille.

Korte epäilee, että maanantainen allerginen reaktio oli seurausta jostain viime viikolla syödystä ruoka-aineesta, todennäköisesti suklaasta. Suklaa on saattanut sisältää vehnätärkkelystä. Viljat aiheuttavat Kortteelle allergisia reaktioita, siksi hän välttelee niiden syömistä.

– Minulla oli jo perjantaina nuhaa. Viime yön valvoin kokonaan, ja olo oli kuumeinen. Siksi epäilen, että söin jotain sopimatonta jo viime viikolla, Korte kertoo.

Edellisen kerran Korte kertoo saaneensa vastaavanlaisen kohtauksen Dohan MM-kisoissa, onneksi vasta välieräjuoksua seuraavana aamuna kotiinlähdön hetkellä.

– Sain maajoukkueen lääkäriltä lääkkeitä, jotka onneksi auttoivat, enkä joutunut qatarilaiseen sairaalaan.

Allergialääke auttaisi

Kortteen mukaan usein toistuvaan ruokatorviongelmaan olisi toimiva kortisonilääke, mutta hän ei voi käyttää sitä kilpailukaudella, koska lääke on Wadan kiellettyjen aineiden listalla.

– Lääke auttaisi kestävyysurheilijoita suorituksessa, mutta pikajuoksijoille siitä on haittaa, koska se estää proteiinisynteesiä, Korte kertoo.

Korte kertoo hakeneensa viime keväänä maailman antidopingtoimisto Wadalta erikoislupaa lääkkeen käyttämiseen, mutta lupaa ei irronnut. Oireet ovat pahimmillaan kesällä kilpailukauden aikana.

– Ei tämä muuten niin paljon haittaa, mutta entäs jos saan tällaisen reaktion tärkeän kisapäivän aamuna? Lääke auttaisi niissäkin tilanteissa nopeasti, enkä todennäköisesti joutuisi sairaalaan. Tänään en esimerkiksi olisi ehtinyt kisoihin, Korte sanoo.

Annimari Korte Kalevan kisoissa viime elokuussa. Ensi kaudella hän haluaisi kirjauttaa oman Suomen ennätyksensä uuteen uskoon.

Korte on kertonut blogissaan tarkemmin lukuisista allergioistaan ja niiden aiheuttamista haasteita. Vältettävien aineiden listalla ovat muun muassa pähkinät, soija, merenelävät, suuri osa hedelmistä ja vihanneksista ja lisäksi kaikki viljat.

Korte avaa kisakautensa todennäköisesti huhtikuun loppupuolella. Hänen tavoitteensa kesälle ovat Suomen ennätyksen parantaminen, EM-mitali ja finaalipaikka Tokion olympialaisissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?