Tiedätkö, miksi maailmanennätysmies Armand Duplantis päätyi edustamaan Ruotsia? Taustalla USA:n järjestelmän raaka pelote - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tiedätkö, miksi maailmanennätysmies Armand Duplantis päätyi edustamaan Ruotsia? Taustalla USA:n järjestelmän raaka pelote

Ruotsin väreissä! Armand Duplantis päätyi valitsemaan edustusmaakseen Ruotsin, vaikka kaksoiskansalaisena myös Yhdysvaltojen edustaminen olisi ollut mahdollista.

Ruotsin väreissä! Armand Duplantis päätyi valitsemaan edustusmaakseen Ruotsin, vaikka kaksoiskansalaisena myös Yhdysvaltojen edustaminen olisi ollut mahdollista.

Julkaistu: 14.2. 14:32

Armand Duplantis hyppää arvokisamitaleja ja ME-tuloksia Ruotsin väreissä, vaikka on syntynyt ja kasvanut Yhdysvalloissa.

Seiväshyppääjä Armand Duplantis tuikkii juuri nyt Ruotsin kirkkaimpana urheilutähtenä.

Maailmanennätyksen 617 viime lauantaina ylittänyt Mondo olisi kuitenkin hyvinkin voinut päätyä edustamaan sinikeltaisten sijaan Yhdysvaltoja. Se olisi ollut kaksoiskansalaiselta monella tapaa ymmärrettävä ratkaisu, onhan hän syntynyt, kasvanut ja käynyt koulunsa Louisianassa. Ruotsin kielikään ei taivu.

Miksi seivästähti sitten päätti aikoinaan valita Ruotsin edustusasun?

Duplantisilla on tietysti ruotsalaisen Helena-äitinsä kautta yhteys Ruotsiin, mutta päätökseen vaikuttivat kiistatta tunnesiteitäkin enemmän urheilulliset tekijät.

Arvokisamenestystä jahtaavan huippu-urheilijan näkökulmasta Yhdysvaltojen yleisurheilujärjestelmässä on yksi valtava pelote: raa’assa karsintasysteemissä arvokisaedustajat valitaan suoraan maan mestaruuskisojen tulosten perusteella. Kolme parasta etenee arvokisoihin, poikkeuksia ei ole. Epäonnistuminen tietää sitä, että MM-kisat tai olympialaiset jäävät haaveeksi.

– En voi väittää, ettei se olisi ollut takaraivossani. Joka kerta sattuu joku katastrofi tai joku tuntematon astuu esille, Duplantisin yhdysvaltalainen isä ja valmentaja Greg Duplantis on kommentoinut asiaa New York Timesille.

Armand Duplantis tuuletti Ruotsin lipun kanssa Tampereella 2018 voitettuaan alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden.

Armand Duplantis tuuletti Ruotsin lipun kanssa Tampereella 2018 voitettuaan alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden.

Duplantis lukitsi edustusmaakseen Ruotsin 15-vuotiaana. Kulisseissa tärkeänä taustavaikuttajana toimi Ruotsin nuorten maajoukkueen valmentaja Jonas Anshelm. Armandin seiväshyppäävä isoveli Andreas oli jo aiemmin siirtynyt Ruotsin maajoukkueeseen hyvin kokemuksin, ja Anshelm päätti houkutella lahjakkaan pikkuveljenkin sinikeltaisten riveihin.

– Arvelin, että hänen pikkuveljensäkin voisi olla kiinnostunut edustamaan Ruotsia, joten lähetin hänelle viestin Facebookin kautta, Anshelm on kertonut Expressenille.

Armand ei suostunut heti. Anshelm kertoi tuoreessa SVT:n haastattelussa, että kaksi asiaa oli lopulta ratkaisevassa roolissa. Tai paremminkin kaksi henkilöä, Andreas-veli ja Greg-isä, jonka Anshelm oli houkutellut liittymään Ruotsin joukkueenjohtoon.

– Andreas lobbasi Ruotsin maajoukkueen puolesta, kertoi, että se on välittävä ja hyvin johdettu. Ja kun sen lisäksi otimme Gregin mukaan joukkueeseen, Mondo päätyi valitsemaan Ruotsin.

SVT:n mukaan Duplantis joutui päätöksensä myötä kestämään myös ikäviä kommentteja.

– Sain niskaani paljon vihaa. Monet olivat vihaisia, koska kilpailin Ruotsille. He (kommentoijat) olivat kai yhdysvaltalaisia, mutta en halunnut lukea kaikkea. En halua lukea vihakommentteja, Duplantis sanoi ruotsalaiskanavalle voitettuaan vuonna 2018 Euroopan mestaruuden.

Syntynyt: 10.11.1999 Lafayettessa, Louisianassa

Perhe: Isä Greg, äiti Helena, isoveljet Andreas ja Antoine

Valmentajat: Greg Duplantis (lajivalmentaja), Helena Duplantis (fysiikkavalmentaja).

Koulutus: Lafayette High School, yksi vuosi NCAA-yliopistourheilijana LSU:ssa (Louisianan osavaltionyliopisto)

Saavutuksia: MM-hopea 2019, EM-kulta 2018, alle 20-vuotiaiden MM-kulta 2018, alle 20-vuotiaiden EM-kulta 2017, alle 18-vuotiaiden MM-kulta 2015.

Ennätykset: ME 617 (hallissa 8.2.2020). Ulkoratojen ennätys 605 (Berliinissä 2018).

Tuoreimmat osastosta