Neziri jäi yllättävän pienelle apurahalle - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Nooralotta Neziri menetti 10 000 euroa – soimaa mokasta vain itseään: ”Nyt tietysti harmittaa”

Nooralotta Neziri jäi 10 000 euroa pienemmälle apurahalle kuin kilpasiskonsa. Hän soimaa asiasta vain itseään.

Nooralotta Neziri sai 10 000 euron apurahan, Annimari Korte ja Reetta Hurske puolestaan 20 000 euron.­

31.1.2020 14:52

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkisti perjantaina listan kesälajien urheilijoista, joille oli myönnetty 6 000:n, 10 000:n tai 20 000 euron veroton, veikkausvoittovaroista maksettava apuraha.

Peräti 163:n apurahaa saavan urheilijan joukosta suurimman yllätyksen aiheutti pika-aituri Nooralotta Nezirin, 27, tukisumma. Hän sai keskimmäisen tukipotin eli 10 000 euroa, vaikka kilpasiskot Annimari Korte ja Reetta Hurske saivat isoimman version eli 20 000 euroa. Korte juoksi viime kesänä uuden SE:n 12,72 ja Hurskekin peräti 12,78, mutta parhaimmillaan 12,89 juossut Neziri oli kolmikosta parhaana 14:s Dohan MM-kisoissa viime syksynä.

Olympiakomitean huippu-urheilupomo Mika Lehtimäki totesi Yle Urheilulle, että Neziri olisi rahanjaossa vertautunut täysin kilpasiskoihinsa – jos vain olisi hakenut suurta apurahaa.

– Näin se on. Hain vain kymppitonnin apurahaa, kuten aina ennenkin. Nyt tietysti vähän harmittaa, Neziri myönsi Ilta-Sanomille perjantaina.

Jyväskyläläinen täytti apuraha-anomuksen itse ja luki taas kerran myös apurahakriteerit. Niissä hän katsoi olevansa juuri 10 000 euron veroinen.

– Isoimman apurahan saadakseen pitäisi olla jo ainakin lähes arvokisamitalitason urheilija, enkä osannut hakuhetkellä arvottaa itseäni niin korkealle. Jatkossa pitää varmaan arvioida itsensä mahdollisimman ylös eikä ainakaan alas. Liiallista realismintajua ehkä, Neziri naurahti.

”Olisi itsekin pitänyt hakea”

20 000 euron urheilija-apuraha on ministeriön jakokriteeristössä tarkoitettu ensisijaisesti ehdottomalla kansainvälisellä huipulla oleville. Urheilijan tulisi olla edellisissä MM-, olympia- tai paralympiakisoissaan sijoittunut mitali- tai finaalisijalle. Muitakin elementtejä, kuten tulostaso, voidaan ottaa huomioon.

– Tämä prosessi on siis mennyt ihan asiallisesti ja sääntöjen mukaan eikä mitään Annimarilta ja Reetalta pois. Tietysti nyt voi sanoa, että olisi itsekin pitänyt hakea 20 000:ta euroa, koska ainakin tämän kymppitonnin olisin näemmä siinäkin tapauksessa saanut. Minkäänlaista muutoksenhakua en ole harkitsemassa.

Neziri painotti, ettei apurahapäätös vaikuta hänen valmentautumisresursseihinsa:

– Olin taas kerran budjetoinut vuoteni niin, että saisin sen kymppitonnin eli mistään katastrofista ei ole kyse. Lisäksi minulla on hyvät ja uskolliset kumppanuusyritykset. Eli sikäli ei huolta, että tämän takia ensi kesänä juoksisin yhtään hitaammin.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?