”He ihmettelivät salituloksiani” – Esa Utriaisen voima-arvot loksauttivat jopa Seppo Rädyn valmentajan leuat - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

”He ihmettelivät salituloksiani” – Esa Utriaisen voima-arvot loksauttivat jopa Seppo Rädyn valmentajan leuat

Seppo Rädyn valmentaja hämmästeli keihäänheittäjä Esa Utriaisen voimia.

Seppo Räty oli poikkeuksellisen vahva keihäsmies. Heikoksi ei voi sanoa Esa Utriaistakaan.­

17.1.2020 23:20

Seppo Rätyä vahvempi mies – jossain vaiheessa. Esa Utriainen oli 1970–1980-luvun vaihteessa suomalaisen keihäänheiton kärkinimiä.

Kesällä 1979 hän oli kiskaissut SM-kultaa 90,94 metrin tuloksella. Nelisen vuotta myöhemmin keihästykki oli Helsingin MM-kisoissa 12:s.

Utriainen osasi heittää keihästä, mutta hänellä oli toinenkin erityinen lahja: hän kykeni nostamaan rautaa.

Utriainen oli niin vahva, että aikanaan jopa Seppo Räty taustajoukkoineen ihaili hänen voimiaan.

– No joo. Olin silloin 1980-luvun alkupuolella jo aikuinen mies, joka oli ehtinyt treenata vuosikymmenen ajan voimaa. Seppo oli vielä nuori poika. Ehkä he sen takia hieman ihmettelivät joitain salituloksiani, Utriainen sanoo.

Pääliikkeissään rinnallevedossa nousi 165 kiloa, työnnössä ennätys oli 160 kiloa ja tempauksessakin 130 kiloa. Penkkiä ja takakyykkyä hän harjoitteli harvakseltaan, mutta niissäkin kilomäärät olivat 120 ja 180.

Esa Utriainen aktiiviaikoinaan Aimo Ahon kanssa.­

Ne olivat isoja lukuja noin 190-senttiselle Utriaiselle, joka ei ollut ruumiinrakenteeltaan varsinainen mörssäri.

– Voima tarttui minuun hyvin kiinni. Jaskan (entinen painonnostaja Jaakko Kailajärvi) huostassa sain myös oikeanlaista oppia. Jaska sanoikin, että keihäänheittouran jälkeen kannattaisi liittyä punttiporukkaan ja alkaa treenata sitäkin lajia oikein kunnolla.

Lahjakkuus painonnostoon oli ilmeistä, sillä Utriainen löysi kuntosalin vasta parikymppisenä nuorena miehenä. Siihen asti hän oli heittänyt keihästä ilman varsinaista voimaharjoittelua.

– Olin silloin hieman yli 180 senttiä pitkä ja painoin 65 kiloa. Jos menin keihään taakse seisomaan, niin ei minusta näkynyt kuin korvat.

Esa Utriainen kesytti kylmää rautaa.­

Voimatasojen noustessa myös heittojen pituudet alkoivat kasvaa. Samaan hengenvetoon Utriainen harmittelee, että alkoi viihtyä kuntosalilla ehkä liikaakin.

– Ehkä se voimaharjoittelu ampui vähän yli. Kun pääsin tietylle voimatasolle, niin olisi voinut keskittyä enemmän tekniikkaan ja räjähtäviin ominaisuuksiin.

Seppo Rätyä valmentanut Eino Maksimainen kertoi hiljattain Ilta-Sanomille, että nykyisten keihäänheittäjien voimatasot ovat liian alhaisia.

Utriainen muistuttaa, ettei asia ole niin mustavalkoinen.

– Keihäs on räjähtävän voimantuoton laji mutta myös tekniikkalaji. Kaikki hankittu voima on pystyttävä jalostamaan nopeudeksi, räjähtäväksi suoritukseksi. Muuten voimalla ei ole mitään merkitystä.

– Tietenkin huipputasolla jotkin minimitasot voimassa pitää olla, sillä ei se keihäs pelkällä pyhällä hengellä lennä. Mutta tietyn tason jälkeen en tuijottaisi liikaa yksittäisiä kilomääriä jossain liikkeessä.

Esimerkiksi hän kertoo Julius Yegon, joka huippuvuosinaan penkkasi vain sata kiloa ja tempauskin jäi 60–70 kiloon. Silti kenialainen on maailmanmestari, olympiamitalisti ja yli 92 metriä räväyttänyt keihäänheittäjä.

Keihäsvalmentaja Eino Maksimaisen mielestä nykyheittäjillä ei ole tarpeeksi voimaa.­

Utriaisen mielestä voimakeskustelussa keskiössä pitäisi olla yksilö: Jonkun heittotyyli ei tarvitse suuria muskeleita, vaan hän pystyy räjähtävyydellään ja elastisuudellaan tuottamaan heittoon tarvittavan voiman ratkaisevalla hetkellä. Jonkun toisen täytyy hakea tarvittava räjähtävyys kuntosalin perukoilta.

Esimerkiksi Seppo Rädylle jälkimmäinen tie oli oikea.

Menestystä riitti, ja lopulta tohmajärveläinen ylitti myös Utriaisen ennätystulokset kuntosalin puolella: Takakyykkyennätys oli valmentaja Eino Maksimaisen vanhojen tilastojen perusteella vähintään 270 kiloa. Rinnallevedossa kiloja oli 172,5, työnnössä 170 ja tempauksessa 140.

– Seppo on vahvin kaikista tietämistäni keihäänheittäjistä. Tuskinpa sitä manttelia ollaan hetkeen häneltä pois viemässä, Utriainen naurahtaa.

Esa Utriainen

Syntynyt: Virtasalmella 20. marraskuuta1953.

Tunnetaan: Keihäänheiton SM-kultamitalisti.

Ennätys: 90,94 (vanha keihäsmalli).

Urheilu-uran jälkeen: Työskennellyt valmentajana muun muassa Suomen Urheiluliitossa sekä Etelä-Korean, Iso-Britannian ja Qatarin maajoukkueissa.

Nyt: Valmentaa Kiinan keihäänheittäjiä.

Muuta: Keihäänheittäjä Sanni Utriaisen isä.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?