Järjestäjä tyrmää väitteet Seppo Rädyn legendaarisen ME-heiton mittauksesta - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Järjestäjä tyrmää väitteet Seppo Rädyn legendaarisen ME-heiton mittauksesta

Seppo Räty heitti ME-tuloksen 96,96 Punkalaitumella.

Seppo Räty heitti ME-tuloksen 96,96 Punkalaitumella.

Julkaistu: 15.1. 18:42

Järjestäjän mukaan kun Punkalaitumella kesäkuun alussa 1991 Seppo Räty kiskaisi karmean ME-tuloksensa 96,96, niin kaikki sujui pykälien mukaan.

Kilpailujen johtajana toiminut Jorma Leppänen vakuuttaa, että teräsmittaa käytettiin tarkistusmittauksessa.

– Väite muovimitan käytöstä ei pidä paikkansa. Kaikki mitattiin viimeisen päälle, niin heiton pituus kuin väline, vakuuttaa Jorma Leppänen.

IS:n haastattelussa Seppo Rädyn valmentaja Eino Maksimainen muisteli erästä Seppo Rätyyn liittynyttä legendaa, jonka mukaan ME-heitto olisi voinut teräsmitalla mitattuna olla vieläkin pidempi. Tuo legenda ei siis paikkaansa pidä.

Jorma Leppänen muistaa elävästi kisatapahtuman. Seppo Räty oli heittänyt Japanissa toukokuulla ME-tuloksen ja odotukset olivat korkealla jo ennakkoon. Kansaa virtasi katsomaan ja kaikki tehtiin viimeisen päälle.

– Olin silloin Punkalaitumen kunnalla liikunta- ja nuorisosihteerinä ja ne kisat olivat uuden urheilukentän vihkiäiskisat. Varauduimme siihen, että pitkä tulos on mahdollinen. Kentänhoitaja Timo Välimaalle annoin tehtäväksi huolehtia, että 100 metrin teräsmitta on käytössä, Jorma Leppänen muistelee.

Toki muovimittakin keihäänheittopaikalla oli käytössä.

– Kisassa oli 5-6 muuta heittäjää. Ilmeisesti ne lyhyemmät mitattiin sillä muovimitalla, sillä osa heitoista kantoi vain 50-60 metriä. Sellainen muistikuva minulla on, että niin muovimitalla kuin teräsmitalla saatiin heitolle sama pituus, kertoilee Leppänen.

Muovimitta liian lyhyt

Keihäänheiton lajijohtajana toiminut Erkki Niemenmaa vahvistaa Leppäsen muistikuvat haamuheitosta. Asia on helppo muistaa, sillä kokeneenkaan urheilumiehen toimitsijauralle ei joka päivä ME-heittoja satu.

– Heittoa mitattiin ensin muovimitalla, mutta ensimmäinen mitta ei riittänyt, kun mittaa piti vetää sinne vauhdinottorataan merkittyyn pisteeseen. Saimme kuitenkin tuloksen mitattua, kun otimme toisen mitan avuksi.

– Sen jälkeen otettiin käyttöön paikalla ollut teräsmitta tarkistusta varten. Se oli 100 metrin mitta ja riitti hyvin. Kaikki meni juuri niin kuin piti, sillä alastulopaikalla oli merkkitikku, josta mittaus suoritettiin, Niemenmaa muistelee.

Ja periaatteessa ainakin jostain Tampereen suunnasta voisi jopa löytyä valokuvia tarkistusmittauksesta.

– Aamulehdessä on kisoihin liittyvässä jutussa kuvateksti, jossa todetaan Seppo Rädyn seuraavan tarkasti, kun mittamiehet vetävät teräsmittaa, Jorma Leppänen kertoo.

Tuoreimmat osastosta