Valmentajaguru lataa: ”Minut leimattiin katkeraksi vanhuudenhöperöksi” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kuuman keihäskeskustelun Tero Pitkämäestä aloittanut valmentajaguru lataa – ”Minut leimattiin katkeraksi vanhuudenhöperöksi”

Eino Maksimainen kiistää moittineensa Tero Pitkämäkeä keihäänheiton alennustilasta

Eino Maksimainen puheet Tero Pitkämäestä tuotitivat kiivaan keihäskeskustelun.

14.1.2020 9:20

Keihäänheitto nousi vuodenvaihteen tienoissa kuumaksi keskusteluaiheeksi, kun sanomalehti Karjalainen julkaisi verkossa pitkän haastattelun Eino Maksimaisesta. Juttu oli tehty jo ennen Dohan MM-kisoja ja julkaistu paperilehdessä.

Nyt tullut julkisuus ei Maksimaista yllättänyt. Tosin sen hän kiistää, että olisi Tero Pitkämäkeä moittinut keihäänheiton alennustilasta.

– Ihmiset ryhtyvät aina matkimaan sitä, joka heittää pitkälle. Kun Tero heitti pitkälle, niin meille tuli paljon näitä keihään peräänsyöksyjiä, vaikka siitä ei heidän ominaisuuksillaan ollutkaan mitään apua. Mutta eihän se missään tapauksessa Teron vika ole. Jokaisen pitää heittää omalla tyylillä ja tehdä omia ratkaisuja harjoittelussaan, veteraanivalmentaja korostaa.

– On hyvä, että keihäänheitto edelleen kiinnostaa penkkiurheilijoita. Joissakin kommenteissa somessa minut leimattiin katkeraksi vanhuudenhöperöksi. Siitä en kyllä itseäni tunnistanut. Minulla ei ole mitään syytä olla katkera. Minä en kyllä tunne ketään muuta hammaslääkäriä tai lääkäriäkään, jonka valmennettavat olisivat tuoneet kuusi arvokisamitalia, Maksimainen naurahtaa.

Eino Maksimainen on pitkän linjan valmentaja.

Maailmanennätysmies Jan Zeleznyn heittoja valmentaja on myös analysoinut vuosien saatossa monet kerrat. Tshekkikin tosin oli toisinaan nurin heiton jälkeen, mutta hänen tekniikkansa poikkesi Tero Pitkämäen heitoista.

– Zelezny sai heittoihinsa sellaisen kiekkomaisen otteen. Hän ei tuonut keihästä suoraan, vaan heitti sivusta vähän kiekon tapaan. Se antoi ehkä sen 1–2 metriä sekunnissa lisää lähtönopeutta keihäälle.

Tero Pitkämäellä oli tunnistettava tyyli heittää keihästä.

Keihäänheitossa on loukkaantumisriskejä ihan riittävästi ja heittäytyminen tuo vielä peliin uuden riskipaikan.

– Menikö Viron Magnus Kirtillä Tokion olympialaiset heittäytymiseen Dohan MM-kisoissa? Onhan hänet leikattu, mutta olkapäävammoista ei monikaan keihäsmies ole toipunut entiselleen. Vaikka olkapää kestäisi, niin päähän voi jäädä pelko siitä, kestääkö käsi sittenkään, Maksimainen muistuttaa.

Ja vaikka valmentaja kuinka hyvä olisi, niin urheilijan on tunnettava oma kroppansa ja osattava nostaa jalka kaasupolkimelta, vaikka harjoitusohjelmassa lukisi mitä tahansa.

– Seppo oli viisas niissä asioissa. Kun sillä tuntui kropassa, ettei nyt pysty treeniohjelmaa noudattamaan, niin hän haki videon ja istui sohvalle sitä katsomaan. Naiset tahtovat olla vähän liiankin tunnollisia harjoitusohjelmien noudattamisessa, Eino Maksimainen naurahtaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?