Seppo Räty keihäänheiton nykymenosta: ”Muistuttaa pellehyppäilyä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Seppo Räty ei syytä Tero Pitkämäkeä keihäänheiton tuhoamisesta – jyrähti nykymenosta: ”Muistuttaa pellehyppäilyä”

Seppo Rädyn mielestä kaatuilu sopi Tero Pitkämäelle, mutta nykykeihäänheittoa hän kuvailee ”pellehyppäilyksi”.

Legendaarinen Seppo Räty otti kantaa kuumaan keihäskeskusteluun.

14.1.2020 8:59

Keihäslegenda Seppo Rädyn menestysvuosien valmentajan Eino Maksimaisen raju kritiikki on kirvoittanut maksimiluokan keihäskeskustelun.

Maksimainen sivalsi lokakuussa julkaistussa, vuodenvaihteessa verkossa puheenaiheeksi nousseessa Karjalaisen haastattelussa, että ”Tero Pitkämäki tuhosi suomalaisen keihäänheiton 20 vuodeksi”.

Maksimaisen mielestä viime vuonna uransa lopettaneen Pitkämäen rikos suomalaista keihäänheittoa kohtaan oli hänen tapansa sukeltaa maihin heiton lähdettyä. Räty puolestaan pysyi heittonsa jälkeen pystyssä.

– Turvalleen meno pitäisikin syntinä lopettaa, Maksimainen tylytti seitsenkertaisen arvokisamitalistin tapaa päättää heittosuorituksensa maahan kaatumiseen.

Erityisesti Maksimaista ärsytti, että juniorista asti samalla tyylillä heittäneen Pitkämäen menestys sai muut suomalaisheittäjät jäljittelemään häntä. Se oli takavuosien valmentajan mielestä suuri virhe ja vaikutti keskeisesti maan keihäänheiton viime vuosina nähtyyn taantumaan.

Viime viikolla Pitkämäki vastasi Maksimaiselle IS:n haastattelussa rauhanpiippu kädessään näin:

– Minun tekniikkani arvostelu on menneessä vellomista, turhaa. Nyt apua ja neuvoja tarvitsee jo uusi sukupolvi, koska minun kädestäni ei enää keihäs lennä. En toki kokenut Maksimaisen arvioita henkilöön meneviksi tai mitenkään loukkaaviksi, Pitkämäki sanoi.

– Hänen urheilijansa Seppo lähestyi asiaa ennen kaikkea kovien voima-arvojen kautta. Minä ja Hannu (Kangas, valmentaja) enemmän nopeuden kautta. Pääsin toki aika lähelle jopa Sepon voima-arvoja. Suurin eromme taisi olla heittäjän omapainossa, läpi uransa sutjakassa kunnossa pysynyt Pitkämäki jatkoi nauraen.

Nyt on puolestaan Rädyn vuoro avata sanainen arkkunsa. Kuusinkertainen arvokisamitalisti korostaa IS:n haastattelussa, että ”matkiminen on suomalaisen keihäänheiton perisynti”.

– Maksimainen lateli asiaa siinä Karjalaisen haastattelussa – siis nimenomaan Pitkämäen tyylin jäljittelemisestä puhuttaessa, Räty sanoo.

– Kaikki kunnia Terolle, se kaatumistyyli sopi hänelle hyvin ja tulosta tuli. Teroa ei siis pidä syyttää mistään, eikä tieten tahtoen ketään muutakaan. Se oli kuitenkin todella tyhmää toimintaa kaikilta muilta heittäjiltä, kun he menivät matkimaan sitä Teron tyyliä. Kun valmennuksessa unohdettiin yksilöllisyys, monien lahjakkuuksien kohdalla asiat alkoivat mennä pahasti pieleen.

Tero Pitkämäki kaatui radan pintaan heittopaikalla Helsingin MM-kisoissa 2005.

Tiukkana ja sanavalmiina keihäskriitikkona tunnettu Seppo Räty sanoo, että tulokset puhuvat puolestaan. Uusia selkeitä menestyjäkandidaatteja ei hänen mukaansa löydy.

– Keihäsvalmennuksessa olisi pitänyt aikanaan ymmärtää nähtyä paremmin, että se mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi kaikille. Pitkämäen matkimisen sijaan monien muiden heittäjien olisi kannattanut etsiä se itselle parhaiten sopiva heittotyyli, ja siihen myös valmentajien olisi pitänyt luottaa enemmän, Räty alleviivaa.

– Jääkiekossa jollakin saattaa olla hemmetin hyvä rannekuti, mutta aivan surkea lämäri. Silloin ei kannata paljon ”lämmäillä”. Keihäänheitossa se kaikki matkiminenkin satoi tavallaan Teron laariin. Urheilussa pitää uskaltaa luottaa omaan juttuun, eikä vilkuilla liikaa sivuille.

Maksimaisen tavoin Räty näkee, että sittemmin yksilöllisyyden painottamisessa on kehitytty. Kaksikko on ilahtunut siitä, että osa uuden sukupolven heittäjistä pysyy heittonsa jälleen pystyssä.

– Toivottavasti uusien suomalaisten heittäjälahjakkuuksien vahvuudet osataan kaivaa esiin. Siitä kaikki kehittyminen kohti maailman huippua lähtee, Räty näkee.

Legenda ei kaatuilusta heittotilanteessa juuri perusta. Hän sanoo seuranneensa viime syksyn Dohan MM-kisoja ”lähinnä huvittuneena”.

– Yksi jos toinenkin ukko kaatuili heittotilanteissa, ja monet vieläpä ennen kuin ehtivät edes saada heittoaan lähtemään. Nykykeihäänheitto muistuttaa välillä pellehyppäilyä, Räty lataa.

– Väittävät, että kaatuilemalla lentää pitemmälle. Tiedä siitä sitten. Jos niin on, niin kuinkahan paljon Uwe Hohnin entinen ME-heitto 104,80 olisi kantanut kaatumalla? Ehkä se heitto olisi yhä mittaamatta, hän summaa naurahdellen.

MAHALLEENTero Pitkämäki tunnettiin tavasta sukeltaa maihin singottuaan keihään ilmaan.

Keihäänheiton maailmanmestari ja moninkertainen olympiamitalisti Seppo Räty sanoo, että uusia menestyjäkandidaatteja ei löydy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?