Valmentajalegenda antoi murskakritiikkiä ”keihäänheiton pilaamisesta” – nyt vastaa Tero Pitkämäki: ”Menneessä vellomista” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Valmentajalegenda antoi murskakritiikkiä ”keihäänheiton pilaamisesta” – nyt vastaa Tero Pitkämäki: ”Menneessä vellomista”

Pitkämäki ilmestyi yllättäen Tour de Skille kannustamaan ystäväänsä Iivo Niskasta.

Tero Pitkämäki poseerasi vaimonsa Niina Kelon kanssa Val di Fiemmessä IS:lle.

3.1.2020 13:33

Tour de Skin stadionille Val di Fiemmessä ilmestyi perjantaina puoliltapäivin todellinen yllätysvieras: uransa lopettamisesta syksyllä kertonut keihäslegenda Tero Pitkämäki avovaimonsa Niina Kelon ja parin tyttövauvan Jessin kanssa.

Seitsemän arvokisamitalin mies tuli paikalle kannustamaan hyvää ystäväänsä Iivo Niskasta. Kaksikkoa yhdistää pitkäaikainen sponsoriyhteistyö metsäkoneyhtiö Ponssen kanssa. Yhtiön patruuna Juha Vidgren kutsui Tourille Pitkämäen perheineen sekä heittäjän valmentajan Hannu Kankaan ja managerin Tero Heiskan.

Pitkämäki noteerasi aiemmin tällä viikolla valmentajalegenda Eino Maksimaisen, 71, Karjalaiselle antaman haastattelun.

Seppo Rädyn mm. MM-kultaan 1987 valmentanut Maksimainen totesi Pitkämäen ”pilanneen suomalaisen keihäänheiton 20 vuodeksi”. Syy oli se, että heittojensa perään yleensä rähmälleen syöksyneen Pitkämäen tekniikkaa alettiin matkia, koska mies menestyi. Maksimainen näki Pitkämäessä hurjan fysiikan ansiosta jopa ”95 metrin miehen”, jos tekniikkaa olisi opetettu hänelle eri tavalla.

– Muhevan otsikon olivat asiasta saaneet. Luin jutusta osan. Se on meritoituneen valmentajan mielipide, johon hänellä tietysti on oikeus.

Pitkämäki kehottaa kuitenkin Maksimaista ja muuta keihäsväkeä katsomaan jo eteenpäin.

– Minun tekniikkani arvostelu on menneessä vellomista, turhaa. Nyt apua ja neuvoja tarvitsee jo uusi sukupolvi, koska minun kädestäni ei enää keihäs lennä. En toki kokenut Maksimaisen arvioita henkilöön meneviksi tai mitenkään loukkaaviksi.

Pitkämäki muistutti, että keihäänheitto on aina ollut yksilöllinen laji.

– Hänen urheilijansa Seppo lähestyi asiaa ennen kaikkea kovien voima-arvojen kautta. Minä ja Hannu enemmän nopeuden kautta. Pääsin toki aika lähelle jopa Sepon voima-arvoja. Suurin eromme taisi olla heittäjän omapainossa, läpi uransa sutjakassa kunnossa pysynyt Pitkämäki nauroi.

– Siinä Maksimainen kyllä puhui asiaa, että tukijalan käyttöni ei ollut aivan optimaalista. Pystyin sitä kuitenkin kompensoimaan muilla ominaisuuksilla, viime ajat ensi syksynä ilmestyvään elämäkertakirjaansa kirjoittaja Keijo Leppäsen kanssa keskittynyt ex-urheilija kertoi.

Nuorempana myös hiihdossa kilpaillut Pitkämäki osallistuu maaliskuussa Ruotsissa Vasaloppet-hiihtoon Ponssen joukkueessa; hän hiihtää 90 kilometrin klassikkokilpailusta osan.

Pitkämäki arvioi, että Tokion olympiakisoihin matkustaa Suomesta sama keihästrio kuin Dohan MM-kisoihin eli Lassi Etelätalo, Antti Ruuskanen ja Oliver Helander.

– Sen jälkeen ei ole kaukaa haettua, että Toni Kuusela saa arvokisadebyyttinsä Pariisin EM-kisoissa pian olympiakisojen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?