Olympiastadionin käytöstä nousi kiivas keskustelu - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

260 miljoonalla eurolla remontoitu Olympiastadion ei ehkä kelpaa yleisurheiluväelle Suomi–Ruotsi-maaotteluun – ex-ministeri ärähti

Paavo Arhinmäki kummeksuu keskustelua Helsingin Olympiastadionin tulevasta käytöstä.

Julkaistu: 16.12.2019 8:57

Olympiastadionin käytöstä on noussut kiivas keskustelu.

Kansanedustaja, kulttuuri- ja urheiluministerinä 2011–2014 toiminut Paavo Arhinmäki (vas) seurasi viikonloppuna hieman kummeksuen esille noussutta keskustelua Helsingin Olympiastadionin tulevasta käytöstä.

Tunteikas keskustelu virisi, kun Suomen Urheiluliitto antoi ymmärtää, ettei Olympiastadion ole merkittäville yleisurheilutapahtumille automaattinen kisapaikka perusparannuksen valmistuttua.

Juuri yleisurheilijoiden kanta hämmästytti Arhinmäkeä.

– Ajatus siitä, että Suomen Urheiluliitto ei järjestäisi kisoja stadionilla – kun vielä juoksuratojen rataprofiileja on heidän toivomuksestaan muutettu katsomopaikkojen kustannuksella – tuntuu kummalliselta, Arhinmäki sanoi Ilta-Sanomille.

Arhinmäki toimi urheilu- ja kulttuuriministerinä 2011–2014. Hän kertoi blogissaan jo 2013 stadionin perusparannuksen merkityksestä:

– Suurimpia yksittäisiä päätöksiä, joita olen ministerinä voinut tehdä, oli valtion mukaan saaminen Olympiastadionin perusparannukseen pelkän peruskorjauksen sijasta, ministeri sanoi silloin.

Hän muistutti sunnuntaina, että stadion oli saatava kuntoon. Mahdollisuutta purkaa stadion ja rakentaa tilalle uusi ei oikeasti ollut. Jo rakennussuojelulaki takaa historiallisesti merkittävän stadionin pysymisen maisemassa.

– Olympiastadion on Suomen arvokkaimpia ja tunnetuimpia rakennuksia. Olisi joka tapauksessa vaadittu todella kallis remontti, vaikka siitä olisi tehty pelkkä museo, Arhinmäki sanoi.

Urheilulehti nosti viime viikolla esille, ettei perinteisiä Suomi–Ruotsi-yleisurheilumaaotteluita välttämättä järjestetä Helsingissä stadionin perusparannuksen valmistuttua vaan Tampere saattaa pysyä kotipaikkana viime kotimaaotteluiden tapaan.

Myös Helsingin Sanomat puuttui asiaan, minkä jälkeen Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ärähti Twitterissä:

– On täysin mahdoton ajatus, että julkinen valta panee jättisumman Olympiastadionin remonttiin ja että urheiluväki vielä empii pitääkö siellä isoimpia tapahtumiaan, pormestari kirjoitti.

Myös apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) oli samoilla linjoilla HS:n haastattelussa:

– Jos pienempi areena riittää heille (yleisurheilijoille), se valitettavasti kertoo rajua kieltä siitä uskosta lajia kohtaan, hän sanoi.

Remontin hinta on noussut selvästi alkuperäisarviosta 209 miljoonasta eurosta, ja tämän hetken arvion mukaan loppusumma olisi 261 miljoonaa euroa. Kustannukset jaetaan tasan valtion ja Helsingin kaupungin kesken.

SUL:n puheenjohtajalla Sami Itanilla riittää pohdittavaa.

Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani perusteli Helsingin Sanomille liiton johdon taloudellista vastuuta. Tampere on pystynyt toistaiseksi tarjoamaan hyvät sopimukset. Liitto empinee sitä, saisiko se kannattavuudelta riittävästi väkeä Helsingin katsomoihin.

– Pidän todennäköisenä sitä, että jossain vaiheessa Olympiastadionilla tullaan kilpailemaan jälleen. Tässä vaiheessa emme kuitenkaan voi sitä lyödä lukkoon, vaan kisajärjestäjille tulee rehti ja avoin kilpailu kuten tähänkin asti.

Stadion avataan vuosia kestäneen peruskunnostuksen jälkeen ensi kesänä. Tapahtumajärjestelyihin liittyvien vuokrien hinnat eivät vielä ole tiedossa.

Stadionin urheilutapahtumiin mahtuu remontin jälkeen yli 36 000 katsojaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?