Antti Ruuskasen yllätysratkaisun takapiru paljastaa: ”Sen verran Antille tästä maksetaan” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Antti Ruuskasen yllätysratkaisun takapiru paljastaa: ”Sen verran Antille tästä maksetaan”

Antti Ruuskanen jättää kotipaikkakuntansa seuran ja alkaa edustaa yhtä maan perinteikkäimmistä seuroista.

Antti Ruuskanen jäi Dohan MM-kisoissa selvästi finaalipaikasta. Myöhemmin yhdeksi syyksi vaisuuteen paljastui puhdistusoperaation vaatinut tukijalan polvi.

3.12.2019 9:15

Kun Ilta-Sanomat lokakuun lopussa uutisoi kaikessa hiljaisuudessa polvioperaatiossa käyneen Antti Ruuskasen, 35, neuvottelevan seurasiirrosta helsinkiläiseen Viipurin Urheilijoihin, perinneseuran edustaja kiisti ponnekkaasti neuvottelukontaktin ja Ruuskasen manageri Juha Lindblom tulistui ”täysin perättömästä” uutisesta pahanpäiväisesti.

Totuus on joka tapauksessa se, että Urheiluliitto lähipäivinä siunaa tällä vuosikymmenellä kolme keihäänheiton arvokisamitalia saavuttaneen Ruuskasen seurasiirron Pielaveden Sammosta Viipurin Urheilijoihin.

– Prosessi ei ollut silloin uutisointihetkellä vielä aivan ylittänyt maaliviivaa, joten artikkeli osui vähän arkaluontoiseen saumaan, toteaa Ruuskasen yllätyssiirron takapiruna toiminut Viipurin Urheilijoiden entinen puheenjohtaja Tapani Taavitsainen, 75.

Nykyään Makkabi-seuraa edustava Taavitsainen kuului 1970-luvulla ja 1980-luvun alkupuolella maan kärkipään pituushyppääjiin ja saavutti mm. kaksi SM-mitalia. Hän auttoi entistä seuraansa hankkimaan riveihinsä nykyhyppääjien aateliin kuuluvat Eero Haapalan ja Arttu Pajulahden.

– Heidän jälkeensä kiinnostuin hankkimaan seuraan Kristian Pullin, jonka isän tunnen hyvin. Hänellä on sama manageri kuin Ruuskasella, joten neuvotteluissa alettiin puhua myös muista urheilijoista kuin Pullista, Taavitsainen kertoo.

Hänen mukaansa Viipurin Urheilijoille tarjottiin ensin Sampo Lehtolaa, mutta hänestä seura ei ollut kiinnostunut. Lopulta pöytään iskettiin maan suosituimpiin yksilöurheilijoihin kuuluvan Ruuskasen nimi, ja Viipurin Urheilijoiden johto päätyi tekemään sopimuksen. Myös Pulli edustaa jatkossa stadilaisseuraa ja jättää Kaipolan Vireen.

– Antti tuli siinä ikään kuin sivutuotteena seuraan, Taavitsainen toteaa.

Viipurin Urheilijoiden kovat värväykset neuvotellut Tapani Taavitsainen oli kotimaisia pituushyppyässiä 1970- ja 1980-luvulla.

Yleisurheilussa ei makseta siirtokorvauksia. Ruuskanen kuuluu siihen pieneen joukkoon, jolle seurajäsenyydestä maksetaan selvää rahaa.

– Tuhat euroa kuussa. Sen verran Antille tästä maksetaan. Viipurin Urheilijoissa on vahva usko hänen esikuvavaikutukseensa esimerkiksi juniorimäärän kasvattamisessa. Erinomainen urheilijahankinta.

Maan parhaalle yleisurheiluseuralle jaettavan Kalevan Maljan 1970- ja 80-luvuilla yhteensä seitsemän kertaa voittanutta klassikkoseuraa on pidetty lajin uinuvana jättiläisenä. Kymmenen vuoden takaisissa kabinettiriidoissa seura menetti pitkälti yli 100 junioriurheilijaansa. Nyt seura on päättänyt uudistuneen, nuorekkaan hallituksen ja rohkeiden urheilijavärväysten avulla pyrkiä uudestaan kansalliselle eliittitasolle kaikissa ikäluokissa.

Viipurin Urheilijoita ovat vuosikymmenien saatossa edustaneet keihäänheittäjistä muiden muassa olympiavoittajat Matti Järvinen ja Arto Härkönen sekä Euroopan mestari Päivi Alafrantti. Muista suomalaisista yleisurheilusuuruuksista se on ollut esimerkiksi estejuoksija Tapio Kantasen, puolimaileri Markku Taskisen sekä neljännesmaileri Riitta Salinin seura.

Vuoden 2016 syksystä olkapääleikkauksen takia vuodeksi ja yhdeksäksi kuukaudeksi kilpailuista sivuun joutuneelle Ruuskaselle päättynyt kausi oli raskas pettymys. Vihoitellut, lokakuussa operoitu tukijalan polvi aiheutti osaltaan sen, että mies karsiutui Dohan MM-kisoissa loppukilpailusta valtavalla marginaalilla, ensimmäistä kertaa vuonna 2009 alkaneella arvokisaurallaan.

Ruuskanen ehti edustaa koko uransa kotipaikkakuntansa Pielaveden Sampoa, jonka muu yleisurheilutoiminta on ollut hilljaista. Seuran johto totesikin maanantaina Savon Sanomissa ymmärtävänsä Ruuskasta ja toivotti tähdelleen hyvää jatkoa.

Ruuskanen ei seurasiirrosta huolimatta ole muuttamassa Pohjois-Savosta pääkaupunkiseudulle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?