Tero Pitkämäki ei päässyt Urheiluliiton hallitukseen - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tero Pitkämäki ei päässyt Urheiluliiton hallitukseen – äänestystulos ällistytti puheenjohtajankin: ”Tämä oli iso yllätys”

Tero Pitkämäki ei saanut haluamaansa luottamustehtävää.

Tero Pitkämäki ei saanut haluamaansa luottamustehtävää.

Julkaistu: 20.11.2019 6:05

Tero Pitkämäki yritti Urheiluliiton hallitukseen. Liittobyrokratia torppasi valinnan.

Yleisurheilun kattojärjestöstä Urheiluliitosta tuli lauantaina tiedote, jonka mukaan liittovaltuusto oli valinnut SUL:n hallitukseen neljä henkilöä.

Kiinnostavinta asiaa tiedote ei kertonut: viidenneksi äänestyksessä sijoittui juuri aktiiviuransa lopettanut Tero Pitkämäki, 36.

Seitsemän arvokisamitalin keihäslegenda sai 19 ääntä ja hävisi hallituspaikan kahdella äänellä.

– Tämä oli iso yllätys. Tämän tason henkilöä ei usein saada ehdolle, pahoitteli tiistaina SUL:n puheenjohtaja Sami Itani, joka ylipuhui Pitkämäen ehdokkaaksi.

Itani korosti kunnioittavansa järjestödemokratiaa. Hän on kuitenkin myös halunnut sitouttaa entisiä huippu-urheilijoita jäämään lajin ytimeen:

– Tero on loistava analyyttinen tyyppi, huippuasiantuntija. Kosketus kansainvälisen huippu-urheilun vaatimustasoon on tuore. Hän olisi ollut huikea linkki valmennus- ja luottamusjohdon välillä.

”Epäilen, hakeeko Tero uudestaan”

Pitkämäen monivuotinen valmentaja Hannu Kangas on myös entinen liittovaltuuston jäsen. Hän kuulosti turhautuneelta:

– Epäilen, hakeeko Tero uudestaan. Iso menetys huippu-urheilun näkökulmasta. Metsää ei oikein nähty puilta. Yleisellä tasolla – ketään soimaamatta – valinnoissa usein painaa alue-, kieli- ja tasa-arvopolitiikka.

Hallitukseen valittiin nyt kaksi naista ja yksi ruotsinkielisen lajiperheen ehdokas.

Pitkämäki ei liiton byrokratian hyvin tuntevan, liittovaltuuston pitkäaikaisen ex-jäsenen Eemeli Kaartisen mukaan jäänyt valitsematta siksi, ettei olisi suosittu ja arvostettu.

Itani sai Pitkämäen suostumuksen marraskuun taitteessa, pian tämän lopetettua uransa.

– Silloin oli jo saavutettu se takaraja, jolloin ehdokkaat olisi pitänyt ilmoittaa liiton ehdollepanotoimikunnalle. Se esitti nyt liittovaltuustolle juuri niitä ehdokkaita, jotka menivät läpi.

Toimikunnan esitys ei sääntöjen mukaan sido valtuutettuja mitenkään. Käytännössä esitys on ollut jumalan sanaa:

– Tulos osoitti Pitkämäen vahingoksi, että toimikunnan asema on aivan liian pyhä ja äänestystä sitova. Terolle olisi ollut hallituksessa erittäin arvokasta käyttöä, Kaartinen naulasi.

”Liittobyrokratia huono syy”

Pitkämäen nimen saaminen toimikunnalle ajoissa oli mahdottomuus, koska aikarajan umpeutuessa syyskuun lopussa hän oli yhä olympiakisoihin tähtäävä urheilija.

– Jos olisi esitetty ajoissa, hän olisi saanut yhden kaikkien aikojen äänivyöryistä. Liittobyrokratia oli huono syy jättää tarttumatta tähän tilaisuuteen, Kaartinen sanoi.

Pitkämäki viestitti tiistaina näin:

– Olisi ollut mielenkiintoa päästä vaikuttamaan ytimeen, niin ei tarvitsisi sohvalta viisastella. Vaikuttaminen lajissa kiinnostaa yhä. Kaikki kunnia valituiksi tulleille.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta