Helsingin olympiakisojen aitasankari Harrison Dillard kuoli 96-vuotiaana - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Helsingin olympialaisten sankari kuoli – kiitteli taannoin suomalaisten suvaitsevaisuutta: ”Meitä mustia kohdeltiin todella hyvin”

Harrison Dillard aitoo ykköseksi Helsingin olympiakisoissa 1952.

Julkaistu: 16.11.2019 18:49

Aitajuoksija Harrison Dillard piti Suomesta, koska hän ei törmännyt siellä rasismiin.

Olympiavoittaja Harrison Dillard (1923–2019) menehtyi vatsasyöpään 96-vuotiaana, kertoo USA:n olympiakomitea. Hän oli Yhdysvaltain vanhin elossa oleva olympiavoittaja.

Dillard oli poikkeuksellinen pika-aituri, sillä hän voitti ensin olympiafinaalin sileällä matkalla. Clevelandissa kasvanut juoksija oli nopein 100 metrillä Lontoossa 1948 ja neljä vuotta myöhemmin Helsingissä tilille tuli 110 metrin aitojen olympiakulta.

Dillard innostui juoksemisesta nähtyään pikkupoikana Jesse Owensin kotikulmillaan. Sotavuosina juokseminen sai jäädä Dillardin osallistuessa Italian valtaukseen mustista sotilaista kootun Buffalo soldiers -yksikön riveissä.

82 juoksun voittoputki

Rauhan tultua juoksu-ura jatkui menestyksekkäästi. Dillard voitti pika-aidoissa 82 kilpailua putkeen, kunnes epäonnistui kesän 1948 olympiakarsinnoissa. Hän kolhi aitoja ja jäi päämatkallaan viimeiseksi. Hän oli kuitenkin kiitänyt 100 metrin sileällä kolmanneksi, mikä takasi paikan olympiakisoihin. Lontoossa hänen hermonsa pitivät ja tuloksena siis kultamitali.

Neljä vuotta myöhemmin hän onnistui myös USA:n karsinnoissa ja pääsi juoksemaan paraatimatkansa Helsingin kisoissa. Olympiastadionilla hän oli itse varmuus voittaen aitamatkan ajalla 13,7.

Neuvostoliittolaiset tarkkailivat harjoittelua Eläintarhan kentällä

Helsingin Sanomien toimittaja Ari Pusa tapasi Dillardin syksyllä 2012 Monacon yleisurheilugaalassa ja tiedusteli muistoja vuodelta 1952. Tyttärensä seurassa ollut Dillard pahoitteli huonoa muistiaan, mutta sanoi Suomen-matkalta jääneen miellyttäviä muistoja.

– Meitä mustia kohdeltiin todella hyvin kahviloissa, baareissa ja yökerhoissa. Kohtelu oli aivan erilaista kuin tuohon aikaan kotimaassani, jossa olimme toisen luokan kansalaisia, Dillard sanoi HS:ssä.

Vanha mestari oli paikalla kunniavieraana Edmontonin MM-kilpailuissa 2001.

Olympiakisojen jälkeen Yhdysvaltalaiset yleisurheilijat kilpailivat muissa Pohjoismaissa.

– Sama kohtelu jatkui siellä.

Dillardin mieleen muistui myös se, kuinka neuvostoliittolaiset urheilijat seurasivat tarkkaan amerikkalaisten harjoittelua Eläintarhan kentällä.

– Venäläiset ottivat meistä valokuvia ja kirjoittivat muistiin, miten harjoittelimme. Emme tehneet mitään erikoista, vain harjoittelimme.