Arto Bryggare yrittää pelastaa vakavasti sairaan juoksijakaverinsa – haalii kasaan yli 300 000 euroa siirtosydäntä varten - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Arto Bryggare yrittää pelastaa vakavasti sairaan juoksijakaverinsa – haalii kasaan yli 300 000 euroa siirtosydäntä varten

Greg Foster (vas.) ja Arto Bryggare Helsingin MM-kisojen palkintokorokkeella 1983.

Julkaistu: 11.11.2019 14:53

Suomalaisillekin tuttu Greg Foster tarvitsee nopeasti sydänsiirron. Hintalappu on pöyristyttävä.

Aitajuoksulegenda Arto Bryggare, 61, sai äskettäin ikävän viestin vanhan kilpakumppaninsa ja ikätoverinsa Greg Fosterin aikuisilta lapsilta. Foster on jo monta vuotta kärsinyt hänen tapauksessaan sydänlihaksen tuhoutumiseen johtavaa, harvinaista oireyhtymää, jonka englanninkielinen nimi on AL amyloidosis.

– Kuolema on ilman sydänsiirtoa lyhyen ajan kysymys. Greg oli pitänyt itsensä aktiiviuran jälkeen uskomattomassa kunnossa, ja sairaus saatiin hoidoilla jonkinlaiseen kontrolliin. Nyt se on kuitenkin iskenyt takaisin, Bryggare kertasi Ilta-Sanomille Greg Fosterin pojan Bryce Fosterin lähettämää viestiä.

Greg Foster oli aikanaan Suomessakin erittäin tunnettu urheilija. Kun Bryggare 12. elokuuta 1983 saavutti Helsingissä 110 metrin aidoissa Suomen ensimmäisen yleisurheilun MM-mitalin, hänen edelleen finaalissa ehti vain Foster. Los Angelesin olympiakisoissa 1984 Bryggare saavutti pronssia, edellään Roger Kingdom ja Foster. Roomassa 1987 Bryggare joutui vamman takia vetäytymään finaalista, jonka voitti Foster. Kolmannen MM-kultansa amerikkalainen otti Tokiossa 1991.

Foster oli erittäin menestynyt ja suhteellisen kovatuloinen yleisurheilija, mutta uran aikaiset säästöt ovat huvenneet.

– Rahat menivät mittaviin ja kalliisiin hoitoihin, kun hän sai sairaudestaan diagnoosin vuonna 2015. Tässä näkyy Suomen ja USA:n terveydenhoidon ero. Meillä Greg olisi hoidettu kuntoon julkisessa terveydenhoidossa.

Fosterille löytyisi todennäköisesti sopiva siirtosydän, mutta on eri asia, onko hänellä varaa vastaanottaa sitä.

– Sydänsiirron hinta on 350 000 dollaria (noin 318 000 euroa).

Arto Bryggare auttaa vanhaa kilpakumppaniaan.

Bryce Fosterin yhteydenotto isän vanhaan urheilukaveriin liittyi tähän. Jälkikasvu yrittää kerätä rahaa joukkorahoituksella pelastaakseen isänsä hengen. He ovat olleet yhteydessä suureen määrään yleisurheilun sisäpiiriläisiä, ja Bryggare suostui saman tien avuksi. Hän on jo ottanut yhteyttä muun muassa vaikutusvaltaisiin lajipromoottoreihin ja pohtii, miten Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF voisi auttaa legendaansa.

– Minusta tämä olisi viimeaikaisten isojen pr-takaiskujen ja negatiivisen julkisuuden jälkeen IAAF:n asia. Nyt järjestö voisi näyttää, että olemme yhtä perhettä.

Bryggare kertoo, että Foster oli vastustajana kilpailuhenkinen vailla vertaa.

– Kerran ei Kaliforniassa mahduttu edes samaan hotelliin. Kun Greg näki minun jo majoittuneen sinne, hän lähti heti. Mutta aktiiviurien jälkeen se veljeys myös Gregin kanssa löytyi.

Foster on uransa jälkeen työskennellyt muun muassa valmentajana ja managerina sekä kerännyt kotikaupunkinsa St. Louisin alueella rahaa, jolla on voitu maksaa köyhille nuorille urheilustipendejä yliopistoihin.