Superlahjakkuus syyttää Alberto Salazaria rajusta painostuksesta - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Superlahjakkuus kertoi romahduksestaan dopingvalmentaja Alberto Salazarin käsittelyssä: ”Hän häpäisi minut muiden edessä”

Mary Cainia pidettiin superlupaavana juoksijana. Hänen kehityksensä kuitenkin pysähtyi Alberto Salazarin valmennuksessa.

Julkaistu: 11.11.2019 7:10

Mary Cain väittää Alberto Salazarin painostaneen häntä laihduttamaan sairaalloisen paljon.

Yhdysvaltalainen Mary Cain oli äärimmäisen lahjakas juoksija. Nainen oli Yhdysvaltojen kaikkien aikojen nuorin edustaja yleisurheilun MM-kisoissa, kun hän juoksi vain 17-vuotiaana Moskovan 2013 MM-kisojen 1 500 metrin finaalissa. Cain sijoittui 13:nneksi.

Vuonna 2014 Cain voitti juniorien maailmanmestaruuden 3 000 metrillä.

Cainia pidettiin jopa sukupolvensa nopeimpana juoksijana, mutta hänen kehityksensä pysähtyi.

Nyt 23-vuotias Cain väittää uransa lähteneen jyrkkään alamäkeen hänen liityttyään Niken rahoittamaan Oregon-valmennusohjelmaan.

Hän syyttää New York Timesin julkaisemassa videossa kohuvalmentaja Alberto Salazaria painostamisesta, joka johti lopulta itsetuhoisiin ajatuksiin ja viiltelyyn.

Videon sisältämä artikkeli on otsikoitu dramaattisesti: ”Olin Yhdysvaltojen nopein tyttö, kunnes liityin Niken alaisuuteen”.

17-vuotiaana Salazarin ryhmään liittynyt Cain väittää kohuvalmentajan häpäisseen hänet julkisesti aina, jos juoksija ei saavuttanut hänelle asetettuja painotavoitteita.

– Salazar yritti jatkuvasti saada minut pudottamaan painoani. Yleensä hän punnitsi minut joukkuekavereideni edessä ja häpäisi minut, jos paino ei ollut sopiva, Cain sanoo.

Monia huippujuoksijoita valmentanut Alberto Salazar sai syksyllä neljän vuoden toimintakiellon dopingrikkomuksesta.

Cainin mukaan painostamisella oli vakavat seuraukset.

Juoksijalahjakkuuden mukaan hänen mielenterveytensä alkoi järkkyä Salazarin metodien vuoksi. Cain kertoi myös, että hänen kuukautisensa lakkasivat kolmeksi vuodeksi. Lisäksi Cain kärsi luunmurtumista.

Kilpailutulokset romahtivat. Cain sanoo pyytäneensä apua ongelmiinsa, mutta projektin vetäjiä ei auttaminen kiinnostanut.

– Olin peloissani. Viiltelin itseäni ja ajattelin itsemurhaa, Cain kertoo.

Salazar jälleen kohuotsikoissa

Cain on saanut väitteilleen paljon julkisuutta Yhdysvalloissa.

Mo Farahin ja Galen Ruppin entisenä valmentajana tunnettu Salazar sai lokakuussa neljän vuoden toimintakiellon dopingrikkomuksista. Nyt valmentaja on uudelleen kohuotsikoissa.

Salazar kiisti omassa vastineessaan Cainin väitteet. Nike puolestaan ilmoitti aloittavansa tutkinnan.

– Nämä ovat erittäin vakavia syytöksiä. Emme ole kuulleet näitä Marylta tai hänen vanhemmiltaan aiemmin. Otamme ne vakavasti ja aloitamme tutkinnan välittömästi, Nike kertoi.

Mary Cain on saanut tukea useilta huippu-urheilijoilta ulostulonsa jälkeen. Yksi tukijoista on kestävyysjuoksun olympiamitalisti ja Niken valmentajana työskentelevä Shalane Flanagan.

– Minulla ei ollut aavistustakaan, että tilanne oli näin paha. Olen niin pahoillani, Mary, että en auttanut, kun näin sinun kärsivän. Me petimme sinut. En enää koskaan aio ummistaa silmiäni, Flanagan kirjoitti Twitterissä.