ME-mies puolustaa painavin sanoin DDR:n viritettyä huippu-urheilujärjestelmää: ”Dopingilla on ollut merkityksensä, mutta...”

Julkaistu:

Yleisurheilu
Yleisurheiluhistorian vanhimman miesten ME:n haltija Jürgen Schult pitää DDR:n kuopattua urheilujärjestelmää kaikin tavoin ylivertaisena.
Jürgen Schult osaa odottaa yhtä teemaa, joka nousee aina esiin, kun haastatellaan edesmenneen DDR:n huippu-urheilijoita: doping.

Hänen nimensä löytyi Saksojen yhdistymisen jälkeen kaivetuista dokumenteista, joissa kerrottiin DDR-tähtien käyttämien dopingvalmisteiden nimet ja annosten määrät.

Paperit olivat aikanaan vajaa 30 vuotta sitten suuri sensaatio.

Schult on kieltänyt käyttäneensä anabolisia steroideja.

Kun hän yhdistymisen jälkeen teki sen myös valaehtoisessa oikeuden kuulemisessa, teko katsottiin vääräksi valaksi ja sanktioitiin sakkorangaistuksella.

– Kerro minulle oman aikakauteni merkittävä urheilumaa, jonka käyttämiin metodeihin doping ei kuulunut. Pidän hyvin epäeettisenä ja poliittisesti motivoituna sitä, että meistä on tehty ikään kuin tuon ilmiön symboli maailman huippu-urheilussa, Schult toteaa.

Hän muistuttaa, että DDR:ssä laaditut valmennusoppaat esimerkiksi useiden yleisurheilulajien osalta ovat yhä tyylilajissaan maailman ykkösopuksia esimerkiksi lajitekniikoiden ja biomekaniikan osalta.

– Huippu-urheilun tavoitteita palvelemaan viritetty valmennus- ja koulujärjestelmämme oli täysin omassa luokassaan. Dopingilla on tässä asiassa ollut merkityksensä, mutta sitä on turha korostaa määräänsä enempää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt